Διαδοχικές παρεμβάσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και κίνησης, προκειμένου να φρενάρει το ράλι της τιμής του: Η έκπτωση από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στις εταιρείες εμπορίας, η οποία διαμορφώνεται σε 6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ ανά λίτρο κατέβασαν την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Την ίδια ώρα έπεσε στο τραπέζι πολύ σοβαρά και η πιθανότητα νέας επιδότησης στην αντλία για το diesel κίνησης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από 1,33 ευρώ το λίτρο ξεκινούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που αρχίζει να διατίθεται στην αγορά, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών ύστερα από τις εκπτώσεις που έγιναν από διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας.

Πώς άλλαξαν… τελευταία στιγμή οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το enikonomia.gr, αρχικά η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ – μετά την έκπτωση στις εταιρίες εμπορίας, που ανέρχεται σε 6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο – διαμορφώθηκε στο 1,31 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με πηγές της Hellenic Energy, η τιμή αυτή μαζί με τα περιθώρια των εταιριών εμπορίας, εκτιμάται ότι θα πρέπει να οδηγήσει την τιμή διάθεσης στον τελικό καταναλωτή από 1,37 έως 1,39 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα, η ΕΚΟ προχώρησε σε επιπλέον έκπτωση 5% έως τις 21 Νοεμβρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η τιμή από την εν λόγω εταιρία εμπορίας να είναι 1,33 ευρώ ανά λίτρο.

Ανταγωνιστική τιμολόγηση προσφέρουν και οι εμπορικές εταιρίες του ομίλου της Motor Oil (Shell, Avin, Cyclon) στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως ανέφεραν πηγές του ομίλου σε συνέχεια των ανακοινώσεων για έκπτωση στην τιμή προμήθειας του καυσίμου προς τους καταναλωτές.

Όπως σημειώνουν οι ανταγωνιστικές τιμές ισχύουν τόσο για τα αστικά κέντρα όσο και για την τροφοδοσία καταναλωτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από το δίκτυο του ομίλου ξεκινά από το 1,37 ευρώ το λίτρο.

Στο τραπέζι νέα επιδότηση του diesel κίνησης από Νοέμβριο

Αλλά «βραχνά» δεν συνιστά μόνον το πετρέλαιο θέρμανσης: Το diesel κίνησης διαγράφει ανοδική πορεία και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία έχει ξεπεράσει κατά σχεδόν 8 λεπτά το λίτρο την τιμή της αμόλυβδης! Έτσι, η Κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παρέμβει εκ νέου στην τιμή του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης του μέτρου να είναι η 1η Νοεμβρίου , σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η λήξη της περιόδου επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε συμπέσει πάντως με πτώση της τιμής του μπρεντ στα 85 δολάρια το βαρέλι.
Λίγες ημέρες αργότερα, όμως η απόφαση του ΟΠΕΚ + για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια έστειλε τις διεθνείς τιμές έως και τα 98 δολάρια για να κινηθεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα εύρος μεταξύ 92 και 94 δολαρίων. Ανάλογα με τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο θα λάβει τις αποφάσεις για το εύρος της επιδότησης στην αντλία χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μεγαλύτερη παρέμβαση από τα 15 λεπτά εάν οι τιμές ξεφύγουν περαιτέρω.

Το ενδεχόμενο της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία το άφησε ανοιχτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με την εξέλιξη στην τιμή του φυσικού αερίου να διευκολύνει επί του παρόντος τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς.

Και αυτό γιατί μετά την επιδότηση, η τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές τον Οκτώβριο περιορίστηκε στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από περίπου 7 λεπτά πέρυσι, με το φυσικό αέριο να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και μετά τη συνδυαστική επιδότηση του τελευταίου από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας που έριξαν την τιμή του ακόμα και στο 1,31 ευρώ το λίτρο στην πρεμιέρα της χειμερινής περιόδου διάθεσης του καυσίμου. Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν τις τελευταίες ημέρες (την Παρασκευή ακόμα και κάτω από τα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και σε αυτό το πλαίσιο η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική των προθέσεων. «Το τι τιμές έχει το φυσικό αέριο έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί χαμηλές τιμές φυσικού αερίου δημιουργούν σε εμάς τη δυνατότητα να είμαστε περισσότερο παρόντες σε άλλα πεδία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΠρόλαβαν και πάλι περιστατικό πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος- Θα μας κάψουν
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Νέο κύμα πανδημίας σε όλη την Ευρώπη – Στις χειρότερες θέσεις η Ελλάδα