Παραμονή εκλογών στην Τουρκία, και καθώς περισσότεροι από 60 εκατομμύρια πολίτες ετοιμάζονται να ψηφίσουν ίσως στην πιο σημαντική αναμέτρηση των τελευταίων ετών, το προεκλογικό κλίμα στην χώρα είναι έντονο, με τους τόνους να ανεβαίνουν συνεχώς.

Τουρκία: Στο κατώφλι της ανατροπής ενός κατεστημένου 20 ετών – Το διακύβευμα, οι νέοι, οι γυναίκες και οι σύμμαχοι
Της Ιωάννας Σακουφάκη

Οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων φαίνεται να κυριαρχούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης με τα προεκλογικά κιόσκια να προσπαθούν για λίγες ώρες μόνο ακόμη, να προσελκύσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν.

Τουρκία εκλογές: Εκρηκτική πόλωση δύο ημέρες πριν από τις κάλπες
Στο κιόσκι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εθελοντές (κυρίως νέοι) τραγουδούν “Αντίο στον Ταγίπ” (Tayyip’e güle güle) ενώ σε κεντρικό δρόμο της περιοχής Σισλί δεσπόζει μια τεράστια σημαία με την επικεφαλής του İYİ (Καλό) Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Λίγο πιο πέρα, στην μοντέρνα περιοχή του Bomonti, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με μεγάλες αφίσες του υποψήφιου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενώ ακριβώς απέναντι, σε μία από τις καφετέριες της περιοχής, η συζήτηση είναι μία. Κιλιτσντάρογλου ή Ερντογάν; Να την αποφύγουμε τελικά την πλατεία Ταξίμ για λίγο καιρό; Και κυρίως, θα πέσουν τα ενοίκια αν η κυβέρνηση αλλάξει; Κάθε ηλικία φαίνεται να έχει τους δικούς του προβληματισμούς.

Ο Ερντογάν υπερασπίζεται τον Πούτιν: «Αν του επιτίθεστε, δεν θα συμφωνήσω»

Τα τουρκικά ΜΜΕ

“Ένας Κεμάλ μας ίδρυσε, ένας Κεμάλ θα μας σώσει”, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Sozcu, αναφερόμενη σε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι υποστηρικτές της Συμμαχίας του Λαού.

Ενώ η παραίτηση του Μουχαρέμ Ιντζέ (Κόμμα Memleket) κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα των χθεσινών εφημερίδων με την Μιλιέτ να γράφει: “Ο Μουχαρέμ Ιντζέ αποσύρθηκε, η εξίσωση άλλαξε” κάνοντας λόγο για “μπερδεμένους υπολογισμούς” και θέτοντας το ερώτημα για το πού τελικά θα καταλήξουν αυτοί οι ψήφοι, σήμερα τα μέσα δίνουν έμφαση στο ότι ο Κιλιτσντάρογλου και ο Ιμάμογλου εμφανίστηκαν χθες σε συγκέντρωση στη Άγκυρα, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, αφού υπήρχαν φήμες για απόπειρα δολοφονίας του Κιλιτσντάρογλου.

Αυτές οι εκλογές είναι τόσο κρίσιμες που πολλές τουρκικές εφημερίδες, όπως η cumhuriyet, έχουν δημοσιεύσει οδηγούς ώστε οι Τούρκοι πολίτες να αποφύγουν τυχόν λάθη κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.

Τίποτα δεν φαίνεται να είναι σίγουρο αλλά η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda δείχνει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται με 49,3% και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έρχεται δεύτερος με 43,7%.

Προηγούμενο άρθροΜ. Χατζηκωνσταντίνου από Ζυγό: Στις 21 Μαΐου η απάντηση είναι μια, Αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία
Επόμενο άρθροEurovision 2023: Τι έκανε ο Βίκτωρας Βερνίκος μετά την ήττα στον ημιτελικό – Απόψε ο τελικός – Φαβορί η Σουηδία