Mε 49,49% των ψήφων προηγείται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο βασικός αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συγκεντρώνει 44,49%, με το 91,93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν εχθές στη χώρα, όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο επικεφαλής του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή), Αχμέτ Γενέρ.

Δεύτερος γύρος

Το αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθεί πως είναι το τελικό– σημαίνει πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη δημοκρατία της Τουρκίας, που συμπληρώνει φέτος τα εκατό της χρόνια.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που βρίσκεται στην εξουσία για 20 χρόνια, απώλεσε το βράδυ το προβάδισμα που του πίστωναν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και έπεσε κάτω από το φράγμα του 50%.

Την ώρα που ο τρίτος των εκλογών, Σινάν Ογάν, διαφωνών του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, πιστώνεται περίπου 5,3% των ψήφων, δηλώνει: «Θα έχουμε μπροστά μας δεκαπέντε δύσκολες ημέρες σε περίπτωση δεύτερου γύρου», χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιον θα υποστηρίξει.

Για να αναδειχθεί νικητής οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειάζεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ή αλλιώς το 50% συν μία ψήφο.

Σίγουρος για τη νίκη ο Ερντογάν

Τα ξημερώματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε ομιλία στους οπαδούς του, διαβεβαιώνοντας πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά μοιάζοντας να αποδέχεται πλέον πως η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα «σεβαστεί», είναι πράγματι απαραίτητη.

«Μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα, είμαστε καθαρά μπροστά», είπε στους οπαδούς του στην Άγκυρα. «Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας και της επόμενης», διαβεβαίωσε.

«Η χώρα μας ολοκλήρωσε άλλη μια γιορτή δημοκρατίας με τις εκλογές της 14ης Μαΐου», είπε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του από το «μπαλκόνι» στα κεντρικά γραφεία του AK Party στην Άγκυρα. «Γνωρίζουμε ότι προηγούμαστε με μεγάλη διαφορά, αλλά δεν γνωρίζουμε επίσημα ποιο είναι το ακριβές αποτέλεσμα γιατί δεν το έχουμε λάβει ακόμη», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, διαβεβαίωσε πως προηγείται με 2,6 εκατομμύρια ψήφους του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Βουλή μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP.

Ευχαρίστησε τους οπαδούς του και τους πολίτες για τη «συμμετοχή ρεκόρ» στις εκλογές –το ποσοστό της δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά εκτιμάται πως έφθασε ως ακόμη και το 90%–, ενώ απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.

«Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας», είπε, χαρακτηρίζοντας υποδειγματική την εκλογική διαδικασία, «παράδειγμα» για τον κόσμο, κατ’ αυτόν: «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανάμεσα στις ηγετικές δημοκρατίες του κόσμου».

Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται νίκη στον δεύτερο γύρο

Ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στους υποστηρικτές του τη νίκη «στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση χθες.

Ο Κιλιτσντάρογλου απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του έχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της συμμαχίας έξι παρατάξεων της οποίας είναι υποψήφιος.

Ο Κιλιτσντάρογλου έμεινε στην γραμμή που ακολουθεί εδώ και μερικές ώρες η πλευρά της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως η συμμαχία των κομμάτων που στηρίζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμποδίζει την καταμέτρηση ψήφων σε περιοχές που υπερέχει η «Συμμαχία του Έθνους» με επαναλαμβανόμενες ενστάσεις.

«Αγαπητέ μου λαέ, μπλόκαραν το σύστημα με επαναλαμβανόμενες ενστάσεις στις κάλπες που έχουμε πάρει πολλές ψήφους. Για παράδειγμα υπάρχουν ενστάσεις σε 300 κάλπες στην Άγκυρα και σε 783 στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν κάλπες στις οποίες έγιναν έξι φορές ένσταση και σε άλλες 11 φορές. Αυτή είναι η βούληση του τουρκικού λαού. Δεν μπορεί να το αποτρέψει με ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό το ζήτημα είναι σοβαρό αφήστε τις ψήφους να περάσουν και το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο το συντομότερο δυνατόν. Μην φοβάστε τη βούληση του λαού. Επίσης καλώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε αρχικά.

«Επαναλαμβάνω μην μπλοκάρετε τη βούληση του έθνους», είπε ακόμα για να καταλήξει στέλνοντας ξανά μήνυμα σε παρατηρητές και εκλογικούς αντιπροσώπους να μην αφήσουν τις κάλπες και τα εκλογικά συμβούλια «μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος».

Βγήκε μπροστά ο Ιμάμογλου

Ένας από τους κυριότερους «λοχαγούς» του Κιλιτσντάρογλου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν «τους αριθμούς που μεταδίδει το Αναντόλου». Ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος της Άγκυρας, επίσης στέλεχος της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως το σενάριο του δεύτερου γύρου έμοιαζε πλέον «πολύ πιθανό».

Ο Ιμάμογλου πάντως προέβλεψε πως τις πρώτες πρωινές ώρες ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να περάσει μπροστά.

Συμμετοχή ρεκόρ

Το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, όμως εκτιμάται πως θα φθάσει ως ακόμη και το 90%. Οι ψηφοφόροι –στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των κατοίκων, από τους οποίους 5,2 εκατ. είναι νέοι που καλούνταν χθες στις κάλπες για πρώτη φορά– κλήθηκαν να επιλέξουν τον δέκατο τρίτο πρόεδρο της χώρας και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και –τουλάχιστον στη θεωρία– υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

Προηγούμενο άρθροΟι Γιατροί του Κόσμου στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Χρυσούπολης
Επόμενο άρθροΤην Τετάρτη 17 Μαΐου η κεντρική πολιτική ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο ξενοδοχείο Lucy