Με νέα “έξυπνα” τεστ με barcode θα γίνεται ο έλεγχος για κορονοϊό στους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου στα 27 αεροδρόμια της χώρας. Οι τουρίστες από τους 18 προορισμούς εκτός Ε.Ε., σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα υποβάλλονται στα νέα στοχευμένα τεστ. Επίσης, ανοίγουν 7 λιμάνια και έως 7 συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με «έξυπνα» barcode.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, ότι όποιος τουρίστας-επισκέπτης, επιθυμεί να επισκεφθεί τη χώρα μας, θα πρέπει να ακολουθήσει τρία βήματα. Τα τρία βήματα είναι τα εξής: Πρώτον, όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα από το εξωτερικό θα πρέπει τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr.
Δεύτερον, στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών. Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται: Η χώρα προέλευσης, το ιστορικό υγείας και οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει. Όσο για το 3ο βήμα, εφόσον συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ο επισκέπτης θα λαμβάνει με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.
Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες. Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα γίνονται βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού.Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».
Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.
Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι. «Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου.», είπε ο κ. Παρασκευής.