Μπέρδεμα έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πώς θα πραγματοποιείται η επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προέβλεπε την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ για τον κορονοϊό (rapid ή μοριακού) σε ασθενείς και συνοδούς, ακόμη κι εάν είναι εμβολιασμένοι.

Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των οδοντιάτρων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν πως δεν είναι δυνατόν όταν εκείνοι λαμβάνουν αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού, θωρακίζοντας τα ιατρεία τους να αντιμετωπίζονται όπως άλλοι χώροι στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες και σε συνωστισμό.

Μάλιστα μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο κ. Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής είπε ότι «υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού, δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι, επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός κυρίως για ανήλικους. Όταν έχουμε φροντίσει για την πρόληψη με δικά μας έξοδα από ενδιαφέρον και προς τον εαυτό μας και προς το προσωπικό μας και κατ’ επέκταση και προς τους ασθενείς, δεν μπορεί να έρχεται η Πολιτεία αυθαίρετα και να νομοθετεί… Παίρνουμε πάρα πολύ αυστηρά μέτρα στον κλάδο μας».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανησυχία στον κλάδο, δεδομένου ότι λόγω του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, ενδεχομένως να χαθεί πελατεία, ο ίδιος σημείωσε:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η καλύτερη οικονομική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι επίσης, ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες».

Η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για το θέμα της επίσκεψης στον οδοντίατρο

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη ζητώντας να υπάρξει διόρθωση.

Όπως υποστηρίζει στη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με νέες οδηγίες για τη λειτουργία των οδοντιατρείων προς τα μέλη της, υπάρχει «προφορική διαβεβαίωση» εκ μέρους του υπουργού ότι θα υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες σε επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Οι νέες οδηγίες για το πώς θα γίνεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν με την εγκύκλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τη λειτουργία των οδοντιατρείων ισχύουν τα εξής:

Συνοδός ασθενή όταν επιβάλλεται η παρουσία του πρέπει να είναι εμβολιασμένος
Αν δεν εμβολιαστεί ο συνοδός πρέπει να έχει rapid test 48 ωρών.
Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά
Οι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος (αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.α. ενώ ΔΕΝ παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.α.)
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα προσέρχονται με την εξέταση που ήδη έχουν για να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία το σχολικό πρόγραμμα

Προηγούμενο άρθροΣτη Θεσσαλονίκη Πλεύρης – Γκάγκα: Έκτακτη σύσκεψη υπό την απειλή νέου lockdown
Επόμενο άρθροΊβκοβιτς: Συγκλονιστικές στιγμές στο Βελιγράδι – Η κηδεία «ένωσε» Σέρβους, Κροάτες και Σλοβένους θρύλους του μπάσκετ