Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταφερθεί ο εκτελωνισμός των εμπορευμάτων από το Κεντρικό Λιμάνι στο Λιμάνι Φίλιππος Β’. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας κ. Χρήστο Ηλιάδη η εξέλιξη αυτή δικαιώνει μία προσπάθεια ετών.

Ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το θέμα. Την Πέμπτη συνεννοηθήκαμε με το Τελωνείο και για διάφορα διαδικαστικά θέματα. Νομίζω ότι είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκτελωνισμού των φορτηγών στο Φίλιππος Β’. Είναι μια καλή εξέλιξη. Περιμένω να είναι αυτή η διαδικασία μόνιμη. Παράλληλα εμείς προχωρούμε σαν Οργανισμός. Έχουμε εκπονήσει master plan σύμφωνα με το οποίο έχουμε μέσα και τις χρήσεις του Τελωνείου, με χώρους γραφειακούς και αποθηκευτικούς μεγαλύτερους κι απ’ ό,τι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο Απόστολος Παύλος.

Το master plan είναι για έγκριση στο υπουργείο Ναυτιλίας. Παράλληλα συντάσσουμε τεχνικό δελτίο σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών για τα έργα στο λιμάνι, τις υπερδομές και για το Τελωνείο. Η διαδικασία αξιοποίησης του λιμένα θα εντείνει όλες αυτές τις διαδικασίες και για την κατασκευή τελωνείου στο Φίλιππος Β’ και για τη σιδηροδρομική σύνδεση και όλα όσα χρειάζεται ένα σύγχρονο εμπορικό λιμάνι για να λειτουργήσει.

Πιστεύω ότι ήρθε ο χρόνος, πλέον. Έχουν ‘’ωριμάσει’’ όλα τα θέματα, έτσι και οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά. Ο σκοπός είναι αυτός. Νομίζω ότι είναι σύμφωνοι όλοι στην πόλη μας και οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Για τις εργασίες που απαιτούνται στο Φίλιππος Β’, είπε ότι «στις 20 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται το έργο των κρηπιδωμάτων. Ένα έργο πολύ σημαντικό, διότι μεγαλώνει τη δυναμικότητα σε ελλιμενισμό εμπορικών πλοίων. Από ‘κει και πέρα, είμαστε στη διαδικασία αξιοποίησης του εμπορικού λιμένα. Περιμένουμε μέρα με τη μέρα να κατατεθεί στη βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο ουσιαστικά θα είναι ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο και θα αναφέρει πώς μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχωρήσεων χρήσεων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι συζητήσεις είναι συνεχείς και με το ΤΑΙΠΕΔ και με το υπουργείο Ναυτιλίας από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία αλλά βιαστικά. Όλα τα θεματάκια που υπάρχουν πρέπει να επιλυθούν ώστε η αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία».

Προηγούμενο άρθροΒραβείο στον Γιώργο Παπανδρέου για την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός
Επόμενο άρθροΑυξημένη η αγοραστική κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης μετά τα μέσα Δεκεμβρίου