Ανάκαμψη σημειώθηκε στην αγοραστική κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Φώτη Πούλο, πάγιο αίτημά τους είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ο κ. Πούλος δήλωσε «υπήρχε μία ανάκαμψη μετά τις 10-15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις προηγούμενες μέρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει υπάρξει μια ανάκαμψη σε σχέση με τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο που η κατανάλωση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας, από ‘δω και πέρα θα δούμε τι θα γίνει και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Η μέση τιμή πανελλαδικά είναι στο 1,03 ευρώ το λίτρο. Είδαμε και χαμηλότερες τιμές μέχρι πριν 10-15 μέρες περίπου αλλά υπήρξε μια αύξηση των διεθνών τιμών που επηρέασε πάλι τις τιμές και στην εγχώρια αγορά. Σίγουρα αυτό που επιβαρύνει είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στο συγκεκριμένο καύσιμο και ο υψηλός φόρος στο ΦΠΑ. Μπαίνει φόρος πάνω στο φόρο.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σε λίγες μέρες οι καταναλωτές θα δουν να πιστωθεί το πρώτο μέρος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που για φέτος είναι 16 λεπτά το λίστρο στο δική μας περιοχή, στη β’ ζώνη. Άργησε πολύ να ανοίξει η εφαρμογή για ακόμη μία φορά και είδαμε πάρα πολλούς καταναλωτές να σπεύσουν ούτως ώστε να προμηθευτούν πετρέλαιο αλλά και να κάνουν τις αιτήσεις τους. Οι καταναλωτές που έβαλαν πετρέλαιο μετά τις 15 Ιανουαρίου θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους αρχές Ιουνίου.

Κι αυτό είναι ένα μέτρο που δεν διευκολύνει την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν οι τρόποι ούτως ώστε μετά από 10-15 μέρες μετά την αγορά, το κράτος μπορούσε να πιστώσει τους λογαριασμούς και να μην υπάρχουν δύο δόσεις και να είναι έτσι ανακουφισμένοι οι καταναλωτές. Γιατί, το συγκεκριμένο μέτρο απευθύνεται σε οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα».

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης  και το αίτημα τους να μειωθεί ή να καταργηθεί είπε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο, δεν είναι κάτι το οποίο θα σταματήσουμε να το λέμε και να το συζητάμε. Αλλά, δυστυχώς, υπάρχει μια πολύ εύκολη πηγή εσόδων στο κράτος και εισπράττουν πολύ γρήγορα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Χωρίς, όμως, αυτό να ανταποκρίνεται στους καταναλωτές που τους δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα. Κυρίως είναι το θέμα των καταναλωτών όχι τόσο δικό μας.

Να μπορεί ο κόσμος να παίρνει πετρέλαιο χωρίς να υπάρχουν αυτού του είδους οι δυσκολίες και να μπορούν να ζεσταθούν τα σπίτια. Το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι το πετρέλαιο δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι είδος πρώτης ανάγκης και δεν πρέπει να επιβάλλονται φόροι κατανάλωσης. Αυτός επιβάλλεται σε είδη πολυτελείας».

Προηγούμενο άρθροΤην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταφερθεί ο εκτελωνισμός των εμπορευμάτων στο Λιμάνι Φίλιππος Β’
Επόμενο άρθροΣυγκλονιστικό θαύμα του Γέροντα Παϊσίου στις Σέρρες