Telecommunication mast TV antennas with blue sky in the morning

Με γοργά βήματα προχωρά η δημιουργία των δικτύων νέας γενιάς στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας. Με προεξάρχοντα τον όμιλο ΟΤΕ, ο κλάδος προχωρά στη δημιουργία των νέων δικτύων οπτικών ινών. Παράλληλα προχωρά και η δημιουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

Οι πραγματικοί χρήστες οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home ή FTTH) φτάνουν τις 150.000 ενώ οι εν δυνάμει χρήστες ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύρια (FTTH passed). Έτσι περίπου το 20% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καλύπτεται από δίκτυα οπτικών ινών και τεχνολογίας FTTH.

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη των δικτύων 5G στην κινητή. Η πληθυσμιακή κάλυψη στο τέλος του 2022 ξεπερνά το 70% -στον ΟΤΕ φτάνει στο 90%- και αναμένεται να φτάσει στο 90% μέχρι το τέλος του 2023. Απουσιάζουν ωστόσο οι κάθετες εφαρμογές που θα αναδείξουν την αξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Εκτιμάται ωστόσο ότι καθώς θα αναπτύσσεται το οικοσύστημα του 5G τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, θα εμφανίζονται οι κάθετες εφαρμογές που υπόσχονται νέα τεχνολογικά άλματα όπως είναι το «Industry 4.0», οι «μετακινήσεις χωρίς οδηγό» κ.ο.κ.

Συνολικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα ξοδέψει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2027 προκειμένου να αναπτύξει τα νέα δίκτυα, αλλά και τις νέες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Εξ’ αυτών περίπου τα μισά, 3 δισ. ευρώ, θα ξοδέψει ο ΟΤΕ με την επιδίωξή να φέρει οπτικές ίνες σε 3 εκατ. νοικοκυριά. Ήδη η εταιρεία αναφέρει ότι το 30% του στόχου έχει επιτευχθεί καθώς οπτικές ίνες ΟΤΕ διέρχονται σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά.

Άλλα 2 δισ. ευρώ επενδύσεις σε οπτικές ίνες, δίκτυα 5G και περιεχόμενο έχει υποσχεθεί η νέα Nova. Η εταιρεία στοχεύει να φέρει οπτικές ίνες σε περισσότερα από 450.000 νοικοκυριά και σύντομα αναμένεται να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της. Από την άλλη πλευρά η ανταγωνίστρια της Vodafone, υπόσχεται να φέρει στα επόμενα τρία χρόνια οπτικές ίνες σε 850.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις . Η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του 4ετούς επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που λήγει στο τέλος του 2025.

Επίσης φιλόδοξο σχέδιο στις τηλεπικοινωνίες υλοποιεί και η ΔΕΗ. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο έχει να φέρει οπτικές ίνες σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το επενδυτικό αυτό σχέδιο ύψους 800 εκατ. ευρώ διαφοροποιείται απ’ όλα τα υπόλοιπα, καθώς επιχειρεί να φέρει οπτική ίνα στα σπίτια μέσω εναέριου δικτύου (σε ποσοστό 70%), αντί υπογειοποιημένων, όπως το επιχειρούν οι υφιστάμενοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Πολλά από αυτά τα σχέδια θα χρηματοδοτηθούν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Από τις πρώτες συμβάσεις δανειοδότησης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν, αφορούσαν σε επενδύσεις ανάπτυξης δικτύων FTTH. Οι συμβάσεις υπογράφθηκαν από τον ΟΤΕ (187 εκατ. ευρώ) και την EBRD και η δεύτερη από την Hellenic OpenFiber (100 εκατ. ευρώ) που ελέγχεται από την Nova με δύο συστημικές ελληνικές τράπεζες (Eurobank, ETE). Σε αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσει σύντομα και η Vodafone.

Επίσης μια σειρά έργων ή/και κρατικών ενισχύσεων που θα υλοποιηθούν, είτε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ, θα αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές της χώρας, βγάζοντας την χώρα από τις τελευταίες θέσεις της Ε..Ε. που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο θέμα της διασύνδεσης και των δικτύων.

Προηγούμενο άρθροΧειμερινές εκπτώσεις 2023: Πρεμιέρα αύριο, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Επόμενο άρθροΠέθανε αιφνιδίως ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζένος, σε ηλικία 46 ετών