Ανακύκλωση και ανοιχτό κολυμβητήριο ήταν τα 2 θέματα που έθιξε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος. Ο τελευταίος έκανε σχετικές δηλώσεις.

Αρχικά ανέφερε ότι “Είναι αλήθεια πως στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής θέλησα να πληροφορηθώ για την τύχη του ανοικτού κολυμβητηρίου Καβάλας. Αγωνία όλων μας το τι μέλει γενέσθαι αφού εκεί η κατάσταση είναι στάσιμη σε ό,τι αφορά το μέλλον του. Έγινε ένας καθαρισμός προ της παρέλασης της εθνικής επετείου, είχε βέβαια προηγηθεί μια γενναία εκστρατεία καθαριότητας μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Μουριάδης….. Επίσης θα θυμίσω ότι κατατέθηκε σχετική πρόταση αξιοποίησης στο πρόγραμμα Αλιείας, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε μια και ο φάκελος ήταν ελλιπής….

Έτσι λοιπόν ήταν ένα πρόγραμμα που άνοιξε από την Αναπτυξιακή της Καβάλας και έτσι χάθηκε μια ευκαιρία. Μάλιστα αντί αυτού δόθηκε η ανάπλαση της Αβέρωφ στην παραλία, έργο που επίσης δεν άρχισε ακόμη. Έχουμε λοιπόν ένα στολίδι, ένα ωραίο χώρο που μπορεί να λειτουργήσει μεν, πρέπει να ανακαινισθεί δε. Άλλωστε το αισθητικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει ένα πάρκο που δεν συντηρείται όπως πρέπει, δεν γίνεται περιποίηση στον χώρο και η όλη εικόνα αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού από πολλούς συμπολίτες. Έτσι θέλησα να μάθω τι θα γίνει με το ανοικτό κολυμβητήριο που τώρα μόνο εστία μόλυνσης αποτελεί”.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σύμφωνα με την απάντηση βέβαια που έδωσε ο Δήμαρχος στον κ. Παπαδόπουλο, αυτό που φαίνεται να ισχύσει είναι μια τελείως διαφορετική προοπτική για την περιοχή. “Εμείς θέλουμε νέα ώθηση στην πόλη μας. Με μικρά τρυκ και δη επικοινωνιακά έργο δεν γίνεται. Και τότε ήρθε βέβαια ο Δήμαρχος να μου πει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, παρά ο ίδιος αναζητά μια άλλη λύση, ώστε εκεί να γίνει ένας κόλπος με σκάφη αναψυχής, προφανώς σε συνεργασία με τον ΟΛΚ και σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Λογικά θα έχουν υπόψιν τους μια τέτοια πρόθεση ή μια τέτοια μελέτη, στην οποία θα σχεδιασθεί ένας λιμενίσκος ή κάτι σχετικό. Μια ιδέα λοιπόν που δεν συνάδει με αυτό που έχουμε συνηθίσει. Άλλωστε έχουμε ωραίες θάλασσες, αλλά η παρουσία του κολυμβητηρίου εκεί θα προσδώσει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα στην πόλη, Άλλωστε θα μπορούσε να δοθεί σε ιδιώτη ο χώρος και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και βέβαια έτσι θα μπορούσε να έχει έσοδα και ο Δήμος Καβάλας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα θύμισε ότι πολλοί ξένοι προτιμούν τις πισίνες ξενοδοχείων και όχι την αμμουδιά. “Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με τη δική μας λογική και πολιτική σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς. Μιλάμε για μια πρόταση μάλιστα πέρα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου. Και μας κάνει εντύπωση το ότι τόσο καιρό δεν έγινε κάτι για το κολυμβητήριο. Αν είχαμε έτοιμες μελέτες θα μπορούσαμε να ζητήσουμε βοήθεια από τον υπουργό της Καβάλας για να προχωρήσει και η αξιοποίηση του κολυμβητηρίου, αλλά και η αξιοποίηση της περιμετρικής. Βλέπουμε επομένως μια ανικανότητα διαχείρισης και λυπάμαι πολύ που το λέω αλλά είναι φοβερό το να λέμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε το κολυμβητήριο” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Αναφορικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης ο ίδιος σημείωσε ότι “Βλέπω και διαβάζω το τελευταίο κυρίως διάστημα, δηλώσεις κυβερνητικών, όπως και του κ. Σκρέκα για παράδειγμα όπου και αναφέρεται ότι η ανακύκλωση αποτελεί εθνική προτεραιότητα και νομίζω ότι ο Δήμος Καβάλας έχει μείνει πίσω . Ως δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουμε γνώση για το τι μελέτες έχουν κατατεθεί.

Διαβάζω ότι 25 Δήμοι έχουν προχωρήσει και έχουν βγάλει ανακοινώσεις για τα σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης και βλέπω ότι προχωράμε σε ένα σύγχρονο τρόπο διαχείρισης και ίσως να φύγουν και οι μπλέ κάδοι από την ζωή μας μια και δεν λειτουργούν αλλά παράλληλα βλέπω ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει σημείο στη διαδρομή που γίνεται για την ανακύκλωση. Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι υπάρχει τάση να μειωθούν οι μπλε κάδοι γιατί υπάρχει μια διαφωνία με την ΕΑΑ και εμείς έχουμε καταθέσει ως Δήμος Καβάλας μελέτες 4 εκ ή 1 εκ. ευρώ. Πολλοί από τους υπόλοιπους Δήμους έχουν προχωρήσει λίγα βήματα παραπάνω και εμείς στην Καβάλα απλά είμαστε ουραγός. Οφείλουμε να ασκήσουμε αυστηρή κριτική διότι ο Δήμος Καβάλας μένει πίσω. Και δεν είναι αντιπολιτευτική πολιτική αυτή απλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο αυξάνεται το βάρος των ανακυκλούμενων και μειώνεται το βάρος των υπόλοιπων τόσο μεγαλύτερο κέρδος έχει ο Δήμος Καβάλας αφού πληρώνει λιγότερα χρήματα για τα απορρίμματα.

Πρέπει να βρούμε έσοδα για να προχωρήσουμε εμπρός. Αλλά εδώ δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Αφήνουμε λογαριασμούς όπως από την άρδευση απλήρωτους, κάτι που ρωτούσε και ο κ. Πέτσας στην συνεδρίαση της ΚΕΔ…. Άρα το αφήγημα του Σύγχρονου Δήμου του κ. Μουριάδη απλά καταρρέει”.

ΣΧΥΜΜΑΖΕΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Και πρόσθεσε πως “Αν δεν συμμαζέψεις τα οικονομικά σου και δεν φροντίσεις για ανάπτυξη τι να κάνει ο Δήμος Καβάλας; Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είμαστε ένας καταδικασμένος Δήμος”.

Τέλος σε ερώτηση για το αν προτίθεται άμεσα να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τη Δημαρχεία Καβάλας τόνισε ότι “Τα προβλήματα του κόσμου είναι συνεχή και όχι μόνο γενικά στην κοινωνία αλλά παντού και στην οικονομία και σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε πανδημία, έχουμε τον πόλεμο της Ουκρανίας, που δεν μας αγγίζει ως πόλεμος της περιοχής μας, αλλά οικονομικά. Έχοντας αυτό υπόψιν δεν μπορούμε να λέμε στους καβαλιώτες ότι έχουμε πρόθεση να κατέβουμε και να ανακοινώσουμε υποψηφιότητα όταν ο κόσμος έχει άλλα προβλήματα. Έχουμε καιρό εμπρός μας. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, δεν σταματάμε όμως τον αγώνα μας και στον κατάλληλο χρόνο θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Και όταν ανακοινώσουμε θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Θα κάνουμε μια πανηγυρική συνέντευξη με τους συνεργάτες μου μαζί και όλα θα γίνουν όπως πρέπει”.

Προηγούμενο άρθροΕπιτέλους θετικές εξελίξεις και με το ΒΙΟΠΑ και με την επιδότηση εργασίας, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας
Επόμενο άρθροΠροσφορά του Μάκη Παπαδόπουλου προς τον Νομαρχιακό σύλλογο ΑμεΑ Ν.Καβάλας για την αγορά ενός προσθετικού μέλους κάτω άκρου