17 Οκτωβρίου 2024, 19:06
18.3 C
Kavala

Σωτήρης Παπαδόπουλος: Θέλουμε με τις εκθέσεις να ανοίγουμε μεγαλύτερες αγορές

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συμμετείχε με περίπτερό της στην έκθεση Nordic Organic Expo,με 5 επιχειρήσεις η οποία έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την μοναδική έκθεση τροφίμων με διεθνή χαρακτηριστικά, η οποία θεωρείται ως η πλέον ανερχόμενη καθώς συγκεντρώνει συμμετοχές από πολλές χώρες, ενώ πρόσφατα μεταφέρθηκε ο χώρος διεξαγωγής της από την πόλη του Malmo, στην Στοκχόλμη. Η έκθεση απευθύνεται στο καταναλωτικό κοινό της Σουηδίας, κυρίως αλλά και δευτερευόντως στο κοινό των όμορων χωρών, καθώς υπάρχουν και κάποια κοινά δίκτυα διανομής. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο προσπαθούν να διοργανώσουν τις εκθέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “Γενικά η Περιφέρεια κάθε χρόνο οργανώνει προγραμματίζει και εκτελεί 12 με 14 εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη όσο και εκτός Ε.Ε. κι προσπαθούμε μετά την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη να οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις εκθέσεις και να είναι εκθέσεις που θα τύχουν υψηλής αποδοχής από τους επιχειρηματίες. Ήδη κάνουμε μια διαβούλευση από πριν για τις εκθέσεις μας και μάλιστα για το 2025 ώστε να ακούσουμε τι θέλουν και οι επιχειρηματίες και σε ποιες εκθέσεις θέλουν να συμμετέχουμε. Έτσι και κάναμε πριν από δύο εβδομάδες μια έκθεση στο Ντουμπάι με πολύ καλά αποτελέσματα και οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι χρειάζεται η συμμετοχή σε τέτοιες εκθέσεις ενώ το ίδιο συνέβη και με την Σουηδία που ήταν η πρώτη φορά που πήγαιναν επιχειρηματίες και έτσι είχαμε μόνο 5 εκθέτες, τις επόμενες φορές όμως θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή. Ήδη έχουμε από φέτος ζήτηση για συμμετοχή. Και αυτή είναι μια ανταπόδοση στο άνοιγμα της εκδήλωσης και της πρόσκλησης δυνητικών μεσαζόντων της Σουηδίας οπότε και τότε είχαμε συμμετοχή από 30 επιχειρήσεις για να μπορούμε να συζητήσουμε με τους Σουηδούς, είτε αυτοί ανήκουν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ είτε είναι εκπρόσωποι από εταιρείες αγροτικών αγαθών. Έτσι δένει η αλυσίδα της ένταξης των αγροτικών αγαθών και τροφίμων σε περιοχές όπως η Σουηδία που ζητά λιγότερα αγαθά πιο ακριβά σε πιο καλή ποιότητα και σε πολύ καλή συσκευασία. Σιγά σιγά θα μπούμε στην απαιτητική αγορά της Σουηδίας που είναι όμως στα μέτρα μας”.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Την Περιφέρεια ΑΜΘ στην έκθεση εκπροσώπησαν οι κ.κ. Δρ Θ. Μαρκόπουλος (Γεωπόνος, Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας & Αναπληρωτής Περιφερειάρχης) και ο Δρ Σ. Παπαδόπουλος (Γεωπόνος, Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Τομέα), οι οποίοι κατέγραψαν τις σχετικές τάσεις, αλλά και τις δυνατότητες της παραπέρα δρομολόγησης των προσπαθειών των επιχειρήσεων τροφίμων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Σουηδική αγορά. Στα πλαίσια της έκθεσης υπήρξε και συνάντηση με την εμπορική ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας κα Πελαγία Σουσιοπούλου, με την οποία υπήρξε μία εποικοδομητική συζήτηση για την προοπτική ενίσχυσης των εμπορικών μας σχέσεων, αλλά και τις ευκαιρίες προώθησης των τοπικών μας προϊόντων στην σουηδική αγορά και συμφωνήθηκε να διατηρηθεί μία συνεχής γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας. Τέλος, σύμφωνα με την πολιτική της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά το πέρας της έκθεσης θα υπάρξει και ειδικότερος απολογισμός, με σκοπό την αξιολόγησή της και εκ μέρους των εκθετών.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “Βέβαια συνεχίζουμε. Είχαμε δράση και σε άλλες εκθέσεις, ενώ θα πάμε και στο Παρίσι. Υπάρχει μια τάση από όλες τις Περιφέρειες πολύ στοχευμένων περιοχών, και εκεί η Περιφέρεια καλύπτει το μεγαλύτερο κόστος και ένα κομμάτι βέβαια καλύπτουν οι επιχειρηματίες, με στόχο να λάβουν μέρος επιχειρήσεις που από μόνες θα ήταν δύσκολο να συμμετάσχουν. Αυτή είναι η συνδρομή της Περιφέρειας ενώ όταν πάμε εμείς καλούμε μέσα από την Πρεσβεία τους εμπορικούς ακολούθους, κάποιο πρόξενο ή άλλο και έτσι έχουμε και ανταλλαγή πληροφοριών για τη δική τους αγορά και με βάση τις δικές μας δυνατότητες μπορούμε να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας και μέσα από το σύστημα του υπουργείου Εξωτερικών. Πάμε να ανοίξουμε μια νέα αγορά και εκεί να μπουν οι επιχειρηματίες με ασφάλεια και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα”.

Hot this week

Φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας στην Καβάλα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου σε...

Γιάννης Παναγιωτίδης: «Νομίζω ότι βαδίζουμε σε πάρα πολύ καλό δρόμο»

”Νομίζω ότι βαδίζουμε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Η...

Τα ονόματα των 71 πρώτων υποψηφίων τού Συνδυασμού «ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

Παραθέτουμε τα ονόματα των 71 πρώτων υποψηφίων τού Συνδυασμού...

Topics

Φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας στην Καβάλα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου σε...

Γιάννης Παναγιωτίδης: «Νομίζω ότι βαδίζουμε σε πάρα πολύ καλό δρόμο»

”Νομίζω ότι βαδίζουμε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Η...

Τα ονόματα των 71 πρώτων υποψηφίων τού Συνδυασμού «ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

Παραθέτουμε τα ονόματα των 71 πρώτων υποψηφίων τού Συνδυασμού...

Σέρρες: Άγριο ξύλο σε δημοτικό συμβούλιο – Η στιγμή που αντιδήμαρχοι πιάνονται στα χέρια

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου στις...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες