Με «πορεία στον λαό » ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας τον «νέο ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης, καθώς, όπως εκτιμούν οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να «πέσει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου η αγωνία που επικρατεί είναι να μη χαθεί το momentum, καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι σε ένα σκάνδαλο, το οποίο σωρευτικά μπορεί να φέρει τις κάλπες πολύ πιο σύντομα από την άνοιξη του 2023.

Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης, τα προβλήματα στην ενέργεια και στα καύσιμα, μαζί με την υπόθεση Πάτση και τις υποκλοπές, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην κοινωνία και λειτουργούν ως «θηλιά» στον λαιμό της κυβέρνησης, αλλά και ως επιταχυντής εξελίξεων. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν έμφαση στα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, τα οποία παρουσιάζουν τον Αλέξη Τσίπρα πιο ικανό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών και τους θεσμούς.

Μετρήσεις

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της MRB για το Open στις αρχές του μήνα έδειχνε ότι, αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 34,7% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται επίσης με 29,2% έναντι 24% σε θέματα διαφθοράς/διαφάνειας και ό,τι αφορά ακρίβεια και αισχροκέρδεια, με 30,6% έναντι 29,4%.

Έτσι, και με αφορμή τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα «Documento» των 33 ονομάτων που -σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας- παρακολουθούνται με το σύστημα Predator, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους στενούς του συνεργάτες σημείωσε ότι «οι υποκλοπές και η κακοποίηση του κράτους Δικαίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τους δημοκρατικούς πολίτες. Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει άλλος
Να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής
δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα. Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη. Να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής». Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα προάστια της Αττικής, με αποκλειστικό στόχο «την ανάδειξη των προβλημάτων στην ακρίβεια και την ενέργεια, αλλά και την αδιαφάνεια, το σκάνδαλο των υποκλοπών και το κλίμα νεποτισμού που υπάρχει στη χώρα εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Αποκαλύψεις»

«Τα στόματα άνοιξαν, οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν, οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται», υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι οποίοι παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής. «Θα το κάνουμε όποτε κρίνουμε ότι “ο κύβος ερρίφθη” για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προς το παρόν, ας βρουν στο Μαξίμου τρόπο να διαψεύσουν ότι τέθηκαν σε παρακολούθηση πρώην πρωθυπουργός, υπουργοί, σύζυγοι υπουργών, δημοσιογραφικά στελέχη και επιχειρηματίες», σημειώνουν. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Απαντήσεις

«Ας το κάνει, θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα διήμερη ή τριήμερη μάχη στη Βουλή. Αλλά τι θα κάνει εάν λίγες ημέρες μετά βγουν νέα στοιχεία; Νέα πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί και δεν θα έχει νόημα», παρατηρούν. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απαντούν και στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι το Predator το χειρίζονται ιδιώτες και δεν έχει καμία σχέση η ΕΥΠ: «Γιατί δεν έγινε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας Intellexa μετά τις αποκαλύψεις του Αυγούστου; Γιατί δόθηκε άφθονος χρόνος ώστε να καταστρέψουν στοιχεία;», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοδείες του αναμένεται με κάθε τρόπο να επαναφέρει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, καθώς η κοινωνία πλέον «πνίγεται» από την ακρίβεια και την τοξικότητα. «Προκηρύξτε εκλογές για να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος, για να ανασάνει ο τόπος», θα αναφέρει στις ομιλίες του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η «ακρίβεια έχει το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Αρνητικές πρωτιές»

Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνουν στο αφήγημά τους πως δεν φταίει η διεθνής συγκυρία για τις αρνητικές πρωτιές που έχει η χώρα μας και στο ότι «φταίει το ότι είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό “δύο σε ένα”: συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ». Το «καλάθι του νοικοκυριού» και η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ θα αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης στις περιοδείες που θα κάνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φορολογία

Παράλληλα, θα αναδείξουν την πολιτική της κυβέρνησης στα φορολογικά -θέμα που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ-, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση «βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη του κάθε φορολογούμενου, διατηρώντας υψηλά τους φόρους στα καύσιμα. Με αυτόν τον τρόπο λεηλατούν τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη και μετά τους δίνετε μια μικρή επιδότηση για να πληρώσουν τους λογαριασμούς», θα επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αποδομήσουν και την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Νοεμβρίου 2022.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε ο Σχολικός Μαραθώνιος “ΠΑΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ”, στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια του Δήμου Καβάλας
Επόμενο άρθροΟικονόμου για Θεανώ Φωτίου: Ο κ. Τσίπρας και οι συκοφαντικοί του βραχίονες είναι έκθετοι και υπόλογοι