Ήταν κάτι το σχεδιασμένο.. Συγκεκριμένα ο  σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1η Μαΐου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (1/4) στην αίθουσα »Νικόλαος Μάρτης».

Βασικός στόχος της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτέλεση έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που έχουν άμεση και καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

»Είναι η πρώτη ενέργεια που γίνεται πριν την φετινή αντιπυρική περίοδο και ακολούθως, με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα κι έναν μικρό απολογισμό που θα κάνουμε, θα προχωρήσουμε στις συνεδριάσεις των Σ.Ο.Π.Π. των δήμων. Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να δρομολογηθεί μια σειρά από θεματικές συσκέψεις, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και φυσικά να ευχηθούμε να έχουμε μια καλή χρονιά, όπως και πέρυσι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. Θόδωρος Μαρκόπουλος.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Από τη μεριά του ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπογράμμισε: »Μετά την τραγωδία στο Μάτι έχουν αναδεχθεί διάφορα ζητήματα, όπως είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η μείωση των πόρων. Άρα, θα πρέπει να βρεθούν περισσότερες δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της αντιπυρικής περιόδου. Κάνουμε από την μεριά μας ό,τι είναι δυνατό, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός των υπηρεσιών, για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ

»Το Σ.Ο.Π.Π. δίνει ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για την προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Πράγματι, νωρίτερα από άλλες χρονιές συνεδριάζει το Συντονιστικό, καθώς μέχρι την 1η Μαϊου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από όλους τους φορείς τα σχέδια, να κατατεθούν στην περιφέρεια, να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, ώστε να είμαστε από τον επόμενο μήνα όλοι σε ετοιμότητα. Η προσπάθεια μας τώρα ξεκινάει. Θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με όσα μέτρα απαιτείται να ληφθούν, ώστε όταν χρειαστεί, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, να μπορέσει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση των φαινομένων που ίσως προκύψουν», τόνισε στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ…

Ο αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης, διοικητής περιφερειακής πυροσβεστικής διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε: »Οι δυνάμεις που έχουμε είναι οι ίδιες με πέρυσι, όμως θα ενισχυθούμε, όπως έχει ανακοινώθει, με 1.000 εποχικούς πυροσβέστες στη χώρα, οι διαδικασίες για τους οποίους θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. Ακόμη δεν έχουμε ακριβώς τις ημερομηνίες, ωστόσο μας διαβεβαίωσαν ότι θα είναι διαθέσιμοι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Τα επιπλέον μέτρα που θα λάβουμε είναι οι περισσότερες περιπολίες, η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας, ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας, καθώς και να ζητήσουμε από τους υπόλοιπες υπηρεσίες και φορείς να συμβάλλουν σε αυτό το κομμάτι, στην πρόληψη δηλαδή, που είναι το σημαντικότερο, για να έχουμε μια αποτελεσματική καταστολή σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών».

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καβάλας Θόδωρος Τζατζάρης, στις δηλώσεις του ανέφερε: »Μέσα από αυτές τις συνεδριάσεις προσπαθούμε να βρούμε τις λύσεις, ώστε να εφαρμόσουμε όλα τα προληπτικά καταρχήν και τα κατασταλτικά μέτρα αν χρειαστεί, για να αποφύγουμε καταστροφές από πυρκαγιές είτε αστικές είτε δασικές. Ο δήμος Καβάλας καταβάλλει πολλές προσπάθειες, έχει ήδη ενισχυθεί με δυο οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν εκτός από τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Παράλληλα, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ενεργοποιήσουμε πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Ζυγό. Δεν είναι όμως σίγουρο αν τα καταφέρουμε και φέτος, γιατί οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες».

ΘΑΣΟΥ

Να επισημανθεί καταληκτικά ότι και φέτος, για 17η συνεχόμενη χρονιά, θα επιβληθεί, αν χρειαστεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων σε ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Καβάλας, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι υψηλός. Οι περιοχές αυτές είναι το δάσος του Ζυγού, το δάσος της Εξοχής, το περιαστικό δάσος της Καβάλας, καθώς και όλες οι ευπαθείς περιοχές των Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, που κατά την κρίση των δημάρχων εμπεριέχουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Το μέτρο θα ισχύει όταν ο χάρτης πρόβλεψης επικινδυνότητας της Γ.Γ.Π.Π. θα προβλέπει σε Καβάλα και Θάσο κατηγορία κινδύνου 4 και 5.

Προηγούμενο άρθροΈρχονται προσλήψεις στο Δήμο Θάσου
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Λυριτζής