20 Σεπτεμβρίου 2024, 3:01
22.1 C
Kavala

Συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στα Παραπολιτικά

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κος Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για το ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια άσχημη εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση, νομίζω είναι ο απόηχος των αδιεξόδων. Πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να βρει το βηματισμό της.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατηρούμε μια στροφή πολιτικής στην Ευρώπη, όταν η Γερμανία αποφασίζει να υιοθετήσει πολύ αυστηρότερη στάση βλέποντας τα αδιέξοδα κάποιας πολιτικής ανοιχτών συνόρων και αδυναμία ενσωμάτωσης πολλών από τους μετανάστες. Ο Τράμπ το ίδιο επομένως εκτιμώ ότι παρατηρούμε και στον δυτικό κόσμο που είναι και ο τελικός προορισμός των μεταναστευτικών ροών, μια στροφή και η στροφή οφείλεται στο ότι οι κοινωνίες αρχίζουν να δυσανασχετούν για διάφορούς λόγους. Να αισθάνονται ανασφάλειες, να εκδηλώνουν αυτή τη δυσαρέσκειά τους κάνοντας πολιτικές προτιμήσεις προς τα άκρα, προς κόμματα που υπόσχονται εύκολες λύσεις.

Για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές και έχει προστεθεί και η Κρήτη. Έχουν βρεθεί στη Γαύδο περίπου 2.500 άνθρωποι το 2024 ενώ πέρυσι ήταν περίπου 100 προερχόμενοι από τις Λιβυκές κυρίως ακτές. Δεν είναι τακτικές οι ροές αυτές γιατί το ταξίδι είναι μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε σημαντική μεταναστευτική αύξηση τους πρώτους μήνες του 2024, το συνολικό ποσοστό παραπέμπει περίπου 60% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε σχετική μείωση από τα χερσαία σύνορα γιατί ο Έβρος φυλάσσεται καλύτερα, επεκτείνεται ο φράχτης, υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία αστυνομίας και από τις δύο πλευρές. Υπάρχει μια σχετική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας και Βουλγαρίας σε επιτελικό επίπεδο. Το προβληματικό σημείο είναι το Νότιο Αιγαίο.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή η χωρητικότητα των δομών είναι γύρω στο 50%. Με το που έρχονται σε μια δομή καταγράφονται, γίνονται οι σχετικές ενέργειες για να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου, αυτές οι αιτήσεις να διεκπεραιωθούν με ταχείς ρυθμούς και άπαξ και γίνουν δεκτές και πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα τότε έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για 90 μέρες. Ορισμένοι ταξιδεύουν και δεν ξαναγυρνάνε και είναι και δύσκολο να εντοπιστούν στην τελική τους χώρα προορισμού. Ελάχιστοι εντοπίζονται ώστε να τεθεί μετά θέμα επιστροφής.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς ένα δραματικό γεγονός όπως μια σύγκρουση Χεζμπολάχ -Ισραήλ για παράδειγμα θα δημιουργούσε καινούργιες προσφυγικές ροές και θα δοκίμαζε το σύστημά μας. Είμαστε έτοιμοι, υπάρχουν σχέδια διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων ασφαλώς αλλά σίγουρα ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός θα δοκίμαζε τις αντοχές του συστήματος. Επίσης πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον παράγοντα κλίμα. Η κλιματική αλλαγή καθιστά τη ζωή ανυπόφορη σε πολλές χώρες κυρίως αφρικανικές αυτό δημιουργεί πρόσθετε πιέσεις.

Για τους διακινητές

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διακινητές είναι εγκληματικές οργανώσεις και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει παρουσία των αρχών που είναι επιφορτισμένες με την τήρηση της έννομης τάξης και ασφάλειας ώστε οι νησιώτες και στα μικρά νησιά να αισθάνονται ότι η αστυνομία είναι παρούσα, το Λιμενικό είναι παρών. Είμαστε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για να δούμε πως θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Συζητήσαμε με τον κ. Χρυσοχοΐδη και είπαμε ότι πρέπει να εμφανιστούν και αρκετοί από τους νέους συνοριοφύλακες στα μικρά νησιά για να τονωθεί και εκεί το αίσθημα της ασφάλειας.

Hot this week

Λέσχη Ποντίων Ν.Καβάλας: Έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς 2024 – 2025

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας με ιδιαίτερη χαρά σας...

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Περάμου

Είναι αυτονόητο ότι οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να προσφέρουν...

Ν. Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ: «Δεν υπήρχε ποτέ και ούτε υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών- Ζητάμε να εφαρμοστεί όλο αυτό το πλέγμα των συμφωνιών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε...

Ομιλία της Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη για το ΣΝ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ως βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τα προϊόντα...

Topics

Λέσχη Ποντίων Ν.Καβάλας: Έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς 2024 – 2025

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας με ιδιαίτερη χαρά σας...

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Περάμου

Είναι αυτονόητο ότι οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να προσφέρουν...

Διακοπή υδροδότησης στην Καβάλα- Αναλυτικά οι περιοχές

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών, θα σημειωθεί πτώση...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img