Συνάντηση του ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα

Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα – Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Τράπεζας της Ελλάδος, από ΥΦΕΘΑ Νικόλαο Χαρδαλιά

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, συνάντηση στο γραφείο του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μετά τη συνάντηση, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Στουρνάρας, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην τελετή παρόντες ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης του ΥΠΕΘΑ Υποναύαρχος (Ο) Δημήτριος Ρυζιώτης ΠΝ.

Με την υπογραφή του Μνημονίου τα δύο Μέρη θα συνεργαστούν με σκοπό την επαύξηση των δυνατοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και πιο ειδικά:

· Την υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που σχετίζονται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

· Την πιθανή κοινή συμμετοχή των δύο Μερών σε προγράμματα εθνικής εμβέλειας, που προάγουν την αναγκαιότητα προσαρμογής της χώρας μας, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, τα δύο Μέρη δύνανται κατόπιν ειδικότερης συμφωνίας να αποφασίσουν τη διενέργεια των ακόλουθων ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά) δράσεων:

· Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

· Συλλογή, ανάλυση και διάδοση περιβαλλοντικών πληροφοριών (όπως καταγραφές θαλασσίων θηλαστικών, στοιχεία αλατότητας και θερμοκρασίας θαλασσών, κ.λπ.) από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (λ.χ. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Υδρογραφική Υπηρεσία, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) σχετικά με την εξέλιξη των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας.

· Ανάπτυξη μεθοδολογίας εκτίμησης των κινδύνων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις λειτουργίες των Ενόπλων Δυνάμεων (σε επιχειρησιακό και μη επιχειρησιακό επίπεδο) μέσα και από την αξιοποίηση υψηλής ανάλυσης περιοχικών κλιματικών μοντέλων σε συγκεκριμένα σημεία ή περιοχές ενδιαφέροντος. Η ανάλυση θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των κατάλληλων κλιματικών δεικτών που θα αποτυπώνουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις λειτουργίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

· Καθορισμός ή/και ταυτοποίηση των υφιστάμενων (ή μη) δυνατοτήτων, πηγών, οργάνων και μέσων για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση των συχνότερων φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

· Διενέργεια από κοινού δράσεων ενημέρωσης (ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά έντυπα, δελτία τύπου, κ.λπ.), ώστε να διαδοθούν ευρύτερα τα αποτελέσματα της εν λόγω συνεργασίας.

Το Μνημόνιο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών και η διάρκεια ισχύος του συμφωνείται για αόριστο χρόνο.

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, στις αρμοδιότητες του οποίου υπόκειται και η εξειδίκευση της πολιτικής των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης σύμφωνα με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου, δήλωσε:

«Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί απτή απόδειξη της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες με βάση και τα προσωπικά βιώματα τα οποία βέβαια προέρχονται και μέσα από την ενασχόλησή μου με αυτά τα θέματα.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα. Οι δράσεις ενημέρωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύουν το επίπεδο ευαισθητοποίησης σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, ενώ η εμπεριστατωμένη μελέτη, μέσω της συλλογής και υποτύπωσης στοιχείων και δεδομένων, που αφορούν τις αλλαγές και τους κινδύνους που επαπειλούν το περιβάλλον, αποτελεί και θα αποτελεί βασικό εργαλείο πρόβλεψης και επαύξησης των δυνατοτήτων της χώρας μας για τη θωράκισή της έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και των δυνατοτήτων επιχειρησιακής δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα χρησιμοποίησης σύγχρονων μεθόδων καταγραφής, ανάλυσης και προγραμματισμού, ώστε η συνταχθείσα πολιτική να μετουσιώνεται σε ολιστικό δίχτυ προστασίας του κράτους, των δομών και των πολιτών του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργή συμβολή τόσο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων ως εγγυητές της ασφάλειας της χώρας μας, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, κύριου φορέα εξασφάλισης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και νομισματικής πολιτικής της Ελλάδας, αποτελεί βήμα προόδου, εξωστρέφειας και ουσιαστικής συμμετοχής στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβερνητικής πολιτικής».

Hot this week

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 28χρονος μετά από πτώση από τον 4ο όροφο στη Δεξαμενή

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 28χρονος στην Καβάλα ο οποίος...

3 υπουργοί στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες

Έντονη κυβερνητική παρουσία αναμένεται στην Καβάλα και την ευρύτερη...

Έτσι θα εορτάσει η Καβάλα τον Άγιο Δημήτριο

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παρεκκλησίου εντός του Ναού Αγίου Νικολάου...

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού...

Topics

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 28χρονος μετά από πτώση από τον 4ο όροφο στη Δεξαμενή

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 28χρονος στην Καβάλα ο οποίος...

3 υπουργοί στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες

Έντονη κυβερνητική παρουσία αναμένεται στην Καβάλα και την ευρύτερη...

Έτσι θα εορτάσει η Καβάλα τον Άγιο Δημήτριο

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παρεκκλησίου εντός του Ναού Αγίου Νικολάου...

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού...

Μάκης Παπαδόπουλος: Συγχαρητήρια στη νέα διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καβάλας

Θέλουμε να συγχαρούμε τη νέα διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων...

Εντυπωσιακές εικόνες από το φωτισμένο κάστρο της Καβάλας

Το κάστρο της Καβάλας, μετά την τοποθέτηση νέων φωτιστικών...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες