Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΕΣΠΕΑΜ/Θ έθεσαν το θέμα της κατάργησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης και της αναστάτωσης η οποία μπορεί να προκληθεί, σε περισσότερες από 100 οικογένειες στρατιωτικών που υπηρετούν σε αυτό, εξ αιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς την μελλοντική λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή.

Υπενθύμισαν στον κύριο Αντιπεριφερειάρχη ότι το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), γνωμοδότησε την 12η Ιανουαρίου 2018, επί σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου που περιελάμβανε την κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος (Α/Απ) Χρυσούπολης, αλλά και την αλλαγή οργανωτικών στοιχείων της 25ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

Αποφασίστηκε λοιπόν η κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, που εδρεύει στον Διεθνή Αερολιμένα Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» και η συγχώνευση μέρους μόνο των υπηρεσιών του, με τις υπηρεσίες της 25ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση, προσωπικού σε άλλες Μονάδες ανά την επικράτεια.

Έτσι η Καβάλα βρέθηκε άλλη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων, που είναι ικανά να επηρεάσουν δυσμενώς την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Τον Ιούλιο του 2019 ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος με απόφαση του ανέστειλλε την υλοποίηση της απόφασης κατάργησης του Α/Απ Χρυσούπολης και έκτοτε το θέμα της μελλοντικής ύπαρξης της Μονάδας παραμένει σε εκκρεμμότητα.

Τα μέλη της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ τόνισαν επίσης στον κύριο Πολίτη, ότι το κλείσιμο του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης θα στερήσει από την περιοχή της Καβάλας, την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα (πυροσβεστικός σταθμός, πύργος, ελέγχου, εξυπηρέτηση διερχομένων στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αποθήκες και αγκυροβόλιο μεταφοράς καυσίμων) καθώς και την δυνατότητα εξυπηρέτησης των Πυροσβεστικών αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Τονίστηκε επίσης η καταλυτική συμβολή του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης αφενός στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών της Θάσου τον Σεπτέμβριο του 2016 και αφετέρου σε δεκάδες περιπτώσεις άλλων πυρκαγιών στις περιοχές Δράμας και Ξάνθης, που δεν εξελίχθηκαν καταστροφικά εξαιτίας της ύπαρξης του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας διαβεβαίωσε τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΠΕΑΜ/Θ ότι θα θέσει τα θέματα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Καβάλας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο σε μια προσπάθεια εύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην περιοχή, θέματα τα οποία επηρεάζουν παράλληλα την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά προς τα μέλη της ΕΣΠΕΑΜ/Θ ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί τους για την καλύτερη και συνεχή παρακολούθηση των ανωτέρω θεμάτων.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ, κ. Νικόλαος Παναγιωτίδης, ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Παπαβασιλείου, ο Αναπλ. Γεν Γραμματέας Στυλιανός Πουρναράκης καθώς και οι Αντιπρόσωποι της Ένωσης στο Νομό Καβάλας, Νικόλαος Μωυσίδης και Αθανάσιος Λαζαρίδης.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Προηγούμενο άρθροΝέος Γραμματέας Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Καβάλας ο Κωνσταντίνος-Κάρολος Παπαδόπουλος
Επόμενο άρθροΤέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 30 ετών – Η εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών