Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας συζητήθηκε το θέμα της Ακτής Καλαμίτσας και η εκμίσθωση της από την ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καβάλας κ. Γιάννη Προμούσα η πρόταση της ΕΤΑΔ είναι για συνεκμετάλλευση 50% εκατέρωθεν. Μία συμφωνία 20 συν 10 ετών.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Οικονομική Επιτροπή πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία όπου ανοίγει η διαδικασία και θα προχωρήσουμε στην έγκριση από την Αποκεντρωμένη και στη συνέχεια οι υπογραφές που θα μπουν μετά και την έγκριση από την ΕΤΑΔ για την ακτή Καλαμίτσας. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με την απόφαση, θα μας παραχωρηθεί η ακτή για 20+10 χρόνια. Η συμφωνία είναι η συνδιαχείριση των ακινήτων 50%-50%, τα τρία πρώτα χρόνια ελάχιστο όριο χρημάτων που θα παίρνει η ΕΤΑΔ 25 χιλιάδες ευρώ και στη συνέχεια θα παίρνει κάθε χρόνο 50 χιλιάδες.

Η αρχική πρόταση της ΕΤΑΔ ήταν 50%-50% η διαχείριση αλλά τα έσοδα που ζητούσε ως ελάχιστο όριο ήταν 80 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ήταν φυσικά πολύ μεγάλο το ποσό και μετά από μία σειρά διαπραγματεύσεων του δημάρχου με την ΕΤΑΔ το ποσό κατέβηκε στις 50 χιλιάδες και στη συνέχεια συμφώνησαν με την πρόταση του δημάρχου για 25 χιλιάδες τα πρώτα τρία χρόνια.

Όσο αφορά την οικονομική διάσταση του θέματος, σαφώς θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μία ακόμη καλύτερη προσφορά. Για μένα το καλύτερο θα ήταν τα ακίνητα του Δήμου Καβάλας, που ανήκουν στην ΕΤΑΔ αλλά βρίσκονται στον αστικό ιστό να δοθούν δωρεάν στο Δήμο Καβάλας, όπως και πολλά άλλα ακίνητα, για να τα αξιοποιήσει και να τα εκμεταλλευτεί ο Δήμος Καβάλας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό δεδομένο ότι ανήκουν στην ΕΤΑΔ που είναι ανεξάρτητος φορέας και μπορεί να τα διαχειρίζεται με πολύ ισχυρή θέση και δεν δέχεται καμία παρέμβαση στο θέμα.

Ήταν μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, το μη χείρον βέλτιστον κατά τη γνώμη μου, και θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί η παραλία στους Καβαλιώτες, όπως η Ραψάνη και το Περιγιάλι».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Πρόσθεσε ότι «η αντιπολίτευση σε γενικές γραμμές δεν έφερε μια εναλλακτική πρόταση. Στάθηκαν περισσότερο στις τοποθετήσεις τους στη νομική υπόσταση του θέματος, στο ηθικό του ζητήματος ότι έπρεπε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα έπρεπε να έχουμε μια καλύτερη πρόταση. Στάθηκαν περισσότερο σε ένα θεωρητικό και υποθετικό επίπεδο. Επί της ουσίας πρόταση δεν άκουσα. Θεωρώ ότι στην προκειμένη περίπτωση ο δήμαρχος είχε το πολιτικό σθένος να πάρει την απόφαση, να πάρει και την πολιτική ευθύνη και θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε να κάνουμε τη δεδομένη στιγμή.

Όσον αφορά τη νομική υπόσταση που έθεσε η αντιπολίτευση, υπήρξε όντως μια απόφαση του 3ου Τμήματος του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα και περί κυβερνησιμότητας σχετικά με τις αποφάσεις των Επιτροπών στους δήμους και τις Περιφέρειες. Ωστόσο αυτή η απόφαση πήγε στην Ολομέλεια και περιμένουμε να αποφασίσει αυτή. Άρα, ως τότε οι δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να λειτουργούν και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Όταν θα παρθεί αυτή η απόφαση –μπορεί να είναι μετά από μήνες ή ένα χρόνο, εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε- δεν πρέπει να χάσουμε κι άλλο καλοκαίρι και πρέπει αυτή η ακτή να έρθει στους Καβαλιώτες όπου ανήκει.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν ερχόταν η παραλία στο Δήμο Καβάλας, ήταν ξεκάθαρο ότι η ΕΤΑΔ θα την έδινε σε ιδιώτη. Τι θα γινόταν τότε με την παραλία που κάθε χρόνο ο Δήμος Καβάλας φροντίζει να την ισιώνει και να την καθαρίζει; Τι θα γινόταν με τους χώρους πρασίνου, με τα ντους και το νερό; Τι θα γινόταν, κυρίως, με την είσοδο; Αν την αναλάμβανε κάποιος ιδιώτης είναι πολύ πιθανό να έβαζε είσοδο στην παραλία, κάτι που δεν το επιθυμεί κανένας. Αυτή η παραλία ανήκει στους Καβαλιώτες και θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο να την αναπλάσουμε και να τη δώσουμε όμορφη προς παραχώρηση στο κοινό της Καβάλας».

Προηγούμενο άρθροΣωτήρης Παπαδόπουλος για ακτή Καλαμίτσας: Είναι μία πύρρειος νίκη για το Δήμο Καβάλας
Επόμενο άρθροΨήφισμα κατά της κατάργησης του Τμήματος Φυσικής της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας εξέδωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου