Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φήμες περί δημιουργίας στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα Lydia Aerodrome κέντρου συντήρησης, επιθεώρησης και υποστήριξης των εντυπωσιακών Sikorsky S-64E/F Air Crane ή… κατά κόσμον, ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης της Erickson.

Ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιστορικός-ερευνητής Αεροπορικής και Στρατιωτικής Ιστορίας, Πασχάλης Παλαβούζης παραθέτει την ιστορία των ελικοπτέρων και τη σημαντική συνδρομή τους στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μιας και μπορούν να εφοδιάζονται με νερό ακόμη και από μια μικρή δεξαμενή για πότισμα ζώων στο βουνό και εξηγεί τι θα σήμαινε αυτό για την περιοχή μας και την Ελλάδα ευρύτερα.

ΝΕΑ ΒΑΣΗ

Γράφτηκε πρόσφατα πως πρόκειται να συσταθεί στην περιοχή μας (αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα;) βάση συντήρησης των βαρέων ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης της Erickson, των εντυπωσιακών Sikorsky S-64E/F Air Crane (ή συνηθέστερα) Skycrane. Ναι… αυτών που κάθε χρόνο δίνουν τη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές σε Ελλάδα και εξωτερικό, αυτών που «ρουφούν» το νερό από θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, ακόμη και δεξαμενές νερού σε δευτερόλεπτα για να γεμίσουν τη δική τους δεξαμενή χωρητικότητας 9500 λίτρων περίπου, αυτών που μοιάζουν με τεράστιες ακρίδες, φέρουν στη ράχη δυο πανίσχυρους Pratt & Whitney T73-P-1 (JFTD12A-4A) των 4500 ίππων έκαστος και είναι βαμμένα έντονο «πορτοκαλί».

Δεν είναι πολλά (ο στόλος της Erickson αριθμεί περίπου 18 τέτοια ελικόπτερα), αλλά είναι πολύτιμα. Τα περισσότερα είχαν αρχικά κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60 ως μεταφορικά βαρέων φορτίων για τον Αμερικανικό Στρατό, λαμβάνοντας τον κωδικό CH-54 Tarhe. Όταν τα πήρε δεύτερο χέρι η Erickson τη δεκαετία του ’70, τα προόριζε για μεταφορά ξυλείας από δυσκολοδιάβατα δάση.

Ο ιδρυτής της, Jack Erickson, αναγνώρισε γρήγορα την αξία του «ειδικού» αυτού ελικοπτέρου με το τριμελές πλήρωμα και τη σχεδόν ανύπαρκτη άτρακτο και ξεκίνησε τη χρήση τους σε πλειάδα ειδικών αποστολών μεταξύ των οποίων και η αεροπυρόσβεση. Το 1992 η Erickson έγινε ο αποκλειστικός κατασκευαστής (OEM) του τύπου αφού αγόρασε από τη Sikorsky τα σχετικά δικαιώματα. Άνοιξε έτσι διάπλατα ο δρόμος της αποκλειστικής υποστήριξης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ελικοπτέρου.

ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τα «πυροσβεστικά» Erickson S-64E/F έχουν υποστεί πάνω από 4000 μικρές ή μεγάλες τροποποιήσεις από τους μηχανικούς της εταιρείας προκειμένου να ανταπεξέρχονται με επιτυχία στο δύσκολο έργο που τους έχει ανατεθεί…

Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την αξία τους, μισθώνει κάθε χρόνο 9-10 ελικόπτερα από τον διαθέσιμο στόλο της Erickson. Μέχρι και το περσινό καλοκαίρι τα μισθωμένα S-64E/F κατέφθαναν με πλοίο ως την Ελευσίνα, συναρμολογούνταν στην προβλήτα του εκεί λιμανιού και πετούσαν για Τατόι ή Ελευσίνα και από ‘κει στα αεροδρόμια διασποράς. Η τακτική επιθεώρηση/συντήρηση/υποστήριξη πραγματοποιούνταν στα αεροδρόμια αυτά. Οι καλοκαιρινές επιχειρήσεις δεν απαιτούν κάτι περισσότερο.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται να δημιουργηθεί κέντρο MRO (Maintenance, Repair & Overhaul) για τον τύπο στην Ελλάδα και μάλιστα στην Καβάλα! Θα έρθει, λοιπόν, η βαριά συντήρηση αυτών των ελικοπτέρων στην περιοχή μας; Στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα;

Θα ήταν ευχής έργον και θα μπορούσε να συνδυαστεί με το νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων σε επίπεδο S-64+ ή με την υποστήριξη και άλλων εναέριων μέσων που επιχειρούν (π.χ. των α/φων Diamond που μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί η Egnatia Aviation) ή είναι διερχόμενα (π.χ. UH60 Blackhawk) από την περιοχή μας.

Ουδείς γνωρίζει το ακριβές επιχειρηματικό σχέδιο… Σίγουρα, όμως, η αεροπορική δραστηριοποίηση στην περιοχή μας τον τελευταίο καιρό προκαλεί ενθουσιασμό στον μυημένο στα αεροπορικά δρώμενα. Νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ανάπτυξη! Πιθανόν σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας της περιοχής μας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε το σχέδιο να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό…

Προηγούμενο άρθροΔράμα: Νεαρή κατήγγειλε πως 41χρονος την οδήγησε σε επαγγελματικό χώρο και τη βίασε
Επόμενο άρθροΣυγκινητική η ανταπόκριση στην έκκληση του Δήμου Παγγαίου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληττόμενους από τον σεισμό