Μία στρατηγική που ενδέχεται να τον οδηγήσει σε ολικό αδιέξοδο ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές. Από τη στιγμή που το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έπεσε στο κενό, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου ενεργοποίησαν μια άλλη στρατηγική.

Ο κεντρικός της άξονας είναι οι συνεργασίες και η υπεράσπιση μέχρι τέλους του συστήματος της απλής αναλογικής. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη υπεραμύνθηκε των κυβερνήσεων συνεργασίας. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή πρακτικά και ηθικά, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα για να διαμορφώσει από την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μονόδρομος

Η στρατηγική επιλογή της υποστήριξης μιας κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο για την αξιωματική αντιπολίτευση από τη στιγμή που το παρελθόν έχει αποδείξει ότι η επαναληπτική προσφυγή στις κάλπες ευνοεί εκείνον που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Επιπλέον, η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αποτελεί ένα «πολιτικό φετίχ» για την Αριστερά, όπως φάνηκε από την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση να το επιβάλει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αριστερή πτέρυγα

Η υποστήριξη της απλής αναλογικής ταυτόχρονα είναι και ένα μέσο έτσι ώστε να μένει σε «προεκλογική ύφεση» και η αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου. Η συγκεκριμένη στρατηγική, ωστόσο, έχει και μία άλλη όψη, που οδηγεί σε αδιέξοδο όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υποψήφια για συνεργασία κόμματα. Η παράμετρος και στις δύο περιπτώσεις είναι κοινή και αφορά το παρελθόν. Η προηγούμενη φορά κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας ήταν μεταξύ 2015 και 2019, και μάλιστα με κάποια πρόσωπα να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Ο Γιάνης

Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη αποτελεί ένα από τα υποψήφια κόμματα για συνεργασία, φέρνοντας στη μνήμη όλων το πρώτο εξάμηνο του 2015, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και το ημερήσιο όριο των αναλήψεων. Μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη ενδέχεται να «ξυπνήσουν» και μνήμες για σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη, επιστροφής στη δραχμή και ελέγχου των «αρμών της εξουσίας».

Δευτερευόντως, το παρελθόν επίσης έχει αποδείξει ότι τα μικρότερα κόμματα που μπαίνουν σε κυβέρνηση συνεργασίας εξέρχονται της περιόδου συνεργασίας είτε με αισθητά μειωμένα ποσοστά είτε αντιμέτωπα με το φάσμα του πολιτικού αφανισμού. Και οι δύο λόγοι δημιουργούν ένα αδιέξοδο στον μονόδρομο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα άλλης επιλογής.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 15 Οκτωβρίου 2022.

Προηγούμενο άρθροΓυμνοί μετανάστες στον Έβρο: Ο Αλτούν κατηγορεί την Αθήνα για fake news με tweet στα ελληνικά
Επόμενο άρθροΤελικά αποτελέσματα εκλογών Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας