Στην παρουσίαση των νέων εφαρμογών για το Γραφείο ΤΑΠ με τους συμβολαιογράφους προχώρησε ο Δήμος Καβάλας κατά την διάρκεια ημερίδας. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιάννη Προμούσα, θα διευκολύνεται έτσι το γραφείο ΤΑΠ στη έκδοση συμβολαίων.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «έγινε μια πολύ όμορφη ημερίδα στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέργιας που έχουμε εφαρμόσει εδώ και αρκετό καιρό με διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Το έχουμε κάνει με τους επαγγελματίες λογιστές, με τους συμβολαιογράφους. Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε με τους συμβολαιογράφους. Αυτό έχει να κάνει με τις αλλαγές που έχουμε τόσο στη διαδικασία σύνταξης συμβολαίων όσο και στη διαδικασία της εγγυοδοσίας που χρειάζεται να πληρώνει ορισμένες φορές ο πωλητής ή ο αγοραστής ακινήτου.

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές οι οποίες μας οδήγησαν στο να προχωρήσουμε ως Δήμος Καβάλας να βελτιώσουμε κάποιες εφαρμογές. Ήδη από τον Οκτώβριο και μετά υπήρχε ένας τεράστιος όγκος δουλειάς στο γραφείο του ΤΑΠ και των τελών λόγω του μεγάλου όγκου συμβολαίων που γινόταν. Έχει αλλάξει η νομοθεσία, θα έχουμε ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου και πολλοί συνδημότες μας έσπευσαν να κάνουν νωρίτερα κάποια συμβόλαια. Αυτό σημαίνει ότι και οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι έχουν έναν πολύ μεγάλο όγκο συμβολαίων να διεκπεραιώσουν. Από την άλλη, το γραφείο των Τελών και του ΤΑΠ στο Δήμο Καβάλας είχε να εκδώσει πάρα πολλές βεβαιώσεις. Ενώ ο μέσος όρος βεβαιώσεων που εκδίδει το χρόνο το γραφείο είναι γύρω στις 600-650, φέτος πλησιάσαμε τις 1000 μόνο στο διάστημα από τον Οκτώβριο ως τώρα. Αυτό ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για μας διότι λόγω της κινητικότητας είχε φύγει μεγάλο μέρος του προσωπικού. Ουσιαστικά από αυτό το γραφείο έφυγαν όλοι, οπότε μπήκαμε σε μία διαδικασία να φέρουμε καινούργιο προσωπικό, να το εκπαιδεύσουμε, να βάλουμε καινούργιες εφαρμογές και το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό για μας. Ενώ σε κάποιους δήμους η αναμονή είναι έως και 2-3 μήνες για την έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων, εμείς είμαστε στο «μηδέν». Ο,τι βεβαίωση έρχεται, διεκπεραιώνεται αν όχι την ίδια μέρα, την επόμενη».

ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πρόσθεσε ότι «δεν μείναμε εδώ, βελτιώσαμε κι άλλο τη διαδικασία και αυτήν τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα με ένα αίτημα που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, υπάρχει δυνατότητα να μπαίνει ο συμβολαιογράφος σε μία εφαρμογή να κάνει αίτημα, να του έρχεται ο σύνδεσμος της πληρωμής στις αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές σε περίπτωση που βγαίνει και διαφορά στο δημοτικό τέλος και να του έρχεται αυτοματοποιημένα η βεβαίωση.

Όλα αυτά με τις αλλαγές της νομοθεσίας που είχαμε σχετικά, διότι θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνεται το 3 τις χιλίοις ως εγγυοδοσία για το συμβόλαιο, έπρεπε να έρθουμε σε μία επαφή με τους συμβολαιογράφους, να ανταλλάξουμε απόψεις, να τους δείξουμε τις καινούργιες εφαρμογές. Μας έκαναν κι αυτοί κάποιες επισημάνσεις και είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εφαρμόζει αυτού του είδους τις εφαρμογές. Ήταν μια εποικοδομητική ημερίδα και στο ίδιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε σύντομα και με τους λογιστές γιατί κι εκεί έχουμε κάποιες αλλαγές όσον αφορά το τέλος παρεπιδημούντων και το τέλος των ακαθαρίστων και προσπαθούμε όσο γίνεται να βελτιώνουμε τις εφαρμογές».

Τέλος είπε ότι «οι συνδημότες μας πρέπει να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας όπου στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν μια εφαρμογή που έχει να κάνει με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Μπορεί κάποιος, πλέον, να πληρώνει ηλεκτρονικά τις οφειλές του στο Δήμο Καβάλας ή να παρακολουθεί τις ρυθμίσεις του».

Προηγούμενο άρθροΜε Stavento η Λευκή Νύχτα στην Ελευθερούπολη
Επόμενο άρθρο«Είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα», δήλωσε για το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη ο πρόεδρος του Eurotaxi, Γεράσιμος Τερλάκης