Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο βουλευτής και Διεθνολόγος κ. Δημήτρης Κερίδης στις δηλώσεις του αναφορικά με την στάση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά χαρακτήρισε θετική την συνάντηση των 2 ανδρών.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι πολύ έμπειρος ο Ερντογάν και γι’ αυτό βρίσκεται στην εξουσία τόσα χρόνια. Είναι κυρίαρχος ακόμη και σήμερα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ήταν μια θετική εξέλιξη νομίζω. Επιβεβαιώθηκε η μείωση της έντασης και η δέσμευση της Τουρκίας να απέχει από τις προκλητικές ενέργειες που είχαμε δει το 2020. Δεν της βγήκε της Τουρκίας. Αποκαταστάθηκε ένας δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών που είναι πάντα χρήσιμος. Από ‘κει και πέρα, η απόσταση που μας χωρίζει από την Τουρκία είναι μεγάλη και δεν βλέπω εύκολα να υπάρχει κάποια διέξοδος για ουσιαστική διερεύνηση προς επίλυση της διαφοράς που μας χωρίζει στο ζήτημα της οριοθέτησης. Άρα έχουμε ένα θετικό αλλά το μεγάλο και το κρίσιμο παραμένει, γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Θα έχουμε ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι. Η Τουρκία βρίσκεται σε μεγάλη διαπραγμάτευση με τη Δύση. Επιχειρεί να την πείσει ότι είναι μέρος της, υπήρχε μεγάλη πίεση από τον Μπάιντεν, εκεί η διαφορά παραμένει με τους S-400 και με μια σειρά από άλλα ζητήματα. Από την άλλη πλευρά και οι δυτικοί, κυρίως οι Αμερικάνοι, επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα ευρύτερο μέτωπο έναντι της Κίνας. Δεν θέλουν να χάσουν συμμάχους. Ακόμη και με το Πούτιν ο Μπάιντεν επέδειξε μία ευελιξία ώστε και η Ρωσία να μην είναι απέναντι σ’ αυτόν τον ευρύτερο συνασπισμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κοινό ανακοινωθέν Ευρώπης- ΗΠΑ όπου υπογραμμίζεται η δέσμευση και των δύο πλευρών στην πιστή εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας. Είναι ένα ζήτημα που η Αμερική βάζει πολύ επίμονα στην ατζέντα λόγω της Κίνας και της αντιδικίας της με τις Φιλιππίνες. Παίρνει ευθέως το μέρος μιας νησιωτικής χώρας κι αυτό μας επηρεάζει άμεσα διότι αυτήν τη θέση θέλουμε κι εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, να αναγνωρίζει δηλαδή η Τουρκία τα δικαιώματα των νησιών. Το λέει ξεκάθαρα το ανακοινωθέν και δείχνουν το δρόμο οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν επιτέλους το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που δεν έχουν υπογράψει οι Τούρκοι μέχρι σήμερα, ώστε αυτό να κλείσει. Έτσι η πίεση προς την Τουρκία στο ζήτημα της οριοθέτησης αυξάνεται».

ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΕΊ

Πρόσθεσε ότι «η εμπλοκή είναι απλή. Οι Τούρκοι αναφέρονται πολλές φορές στην ιστορία, προσπαθούν να μπερδέψουν τους τρίτους, βάζουν άλλες διαφορές μέσα. Το ζήτημα της οριοθέτησης είναι απλό, το διεθνές δίκαιο μας δίνει όλα τα εργαλεία για να το επιλύσουμε κι έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη από χρόνια. Το έχουν κάνει όλοι, τα κάναμε ήδη με τους άλλους γείτονές μας. Έγκειται ωστόσο στη βασική παραδοχή, να αποδεχθεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα αυτά τα πράγματα λύνονται ειρηνικά, στη βάση του δικαίου και όχι των κανονιοφόρων. Η Τουρκία κάθε φορά που προσπαθεί να το στρατικοποιήσει δεν θα το καταφέρνει. Το 2020 αιφνιδιάστηκε από την ελληνική αντίδραση κι από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ αλλά και από τη συσπείρωση που προκάλεσε η πολιτική της με τους Άραβες, το Ισραήλ, εμάς και όλους τους υπόλοιπους στην περιοχή. Είναι μία ώρα περισυλλογής και επανατοποθέτησης με την Τουρκία».

Προηγούμενο άρθροΡουμάνοι δημοσιογράφοι σε Καβάλα και Θάσο
Επόμενο άρθροΗ Άννα Διαμαντοπούλου έρχεται στην Καβάλα για βιβλιοπαρουσίαση