Τα προγράμματα του κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ τρέχουν Στο πλαίσιο αυτό στα προγράμματα στέγασης και εργασιακής ένταξης των νέων επιστημόνων, καθώς και για άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ. κ. Σωτήρης Σωτηριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης χθες το μεσημέρι.

Αναφερόμενος αρχικά στο πρόγραμμα στέγασης και εργασιακής ένταξης νέων επιστημόνων, το οποίο υλοποιείται από το 2016 σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Σωτηριάδης υπογράμμισε ότι είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά τους πρώην φιλοξενούμενους των παραρτημάτων προστασίας παιδιού, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μένουν σε σπίτια όπου το ενοίκιο καλύπτεται σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Όπως επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Σωτηριάδης, ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την εργασιακή επανένταξή τους, να βρουν δηλαδή εργασία, μέσω του προγράμματος, από το οποίο πληρώνεται ο εργοδότης. Από τους 13 ωφελούμενους του προγράμματος, οι 10 βρίσκονται και σε εργασία. »Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά που ως ενήλικες πλέον βγαίνουν στην κοινωνία και έχουν σημαντική βοήθεια για τα πρώτα βήματά τους στην έξω από το ίδρυμα ζωή. Σίγουρα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι ότι όλοι οι ωφελούμενοι κατάφεραν να προσαρμοστούν, άλλοι εύκολα, άλλοι δύσκολα στην σκληρή πραγματικότητα της κοινωνίας και είναι σημαντικό διότι με αυτόν τον τρόπο στηρίχθηκαν από την πολιτεία που είναι υποχρεώση της να το κάνει», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο Σωτήρης Σωτηριάδης.

ΑΛΛΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ

Ο πρόεδρος του Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ. συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι οι 13 ωφελούμενοι πλέον μέσω του νέου προγράμματος που αφορά το επίδομα στέγασης ή ενοικίου, με τη μοναδική προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο, αφού κάνουν αίτηση, εγκρίνεται απευθείας το νέο πρόγραμμα και μάλιστα για τους συγκεκριμένους ωφελούμενους δεν θα είναι 70 ευρώ η επιδότηση του ενοικίου, αλλά 180 ευρώ, όπως ίσχυε όσο υλοποιούνταν το πρόγραμμα στέγασης και εργασιακής ένταξης σε προηγούμενη φάση. »Είναι σημαντικό ότι θα έχουν άλλους 12 μήνες τη δυνατότητα να συνεχίσουν να διαμένουν όπου επιλέξουν και το κράτος μέσα από το πρόγραμμα αυτό να μπορεί να τους καλύπτει 100%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηριάδης.

ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ. αναφέρθηκε στο δεύτερο πρόγραμμα που εδώ κι έναν μήνα έχει αρχίσει και υλοποιείται και είναι αυτό των νέων επιστημόνων.

»Είναι ένα πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. που η προκήρυξή του έγινε στα τέλη Νοεμβρίου του 2018. Σήμερα και μετά την ανάρτηση των οριστικών πινάκων από τον Ο.Α.Ε.Δ. νέοι επιστήμονες ηλικίας 22 έως 29 ετών έχουν τοποθετηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλες τις δομές. Είναι περίπου 65 άτομα και αναμένονται λίγοι ακόμη το επόμενο διάστημα. Πέρα από το ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα που βοηθά στο να μειωθεί η ανεργία ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που είναι μεγάλο το ποσοστό, παρά την μεγάλη μείωση που έχει γίνει στο κομμάτι της ανεργίας, εμείς είμαστε εδώ γιατί δίνουμε ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να μείνουν στη χώρα μας και να εργαστούν εδώ και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία πάνω στο κομμάτι της επιστήμης που έχουν επιλέξει και αποφασίσει να ασχοληθούν», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΟΥ

»Για πρώτη φορά οι δομές μας από τη Δράμα μέχρι και την Κομοτηνή θα αποκτήσουν συγκεκριμένες ομάδες έργου, οι οποίες θα δουλέψουν στοχευμένα και πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που ίσως τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν με τον τρόπο που θα έπρεπε. Οι ομάδες έργου μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι επτά. Όλες είναι σημαντικές, αλλά μια από τις σημαντικότερες είναι αυτές οι ομάδες έργου που θα ασχοληθούν με την αποϊδρυματοποίηση. Για εμάς αυτό σημαίνει αναδοχή και υιοθεσία, ότι κανένα παιδί δεν θα μεγαλώνει μέσα σε ίδρυμα, γιατί δικαίωμα κάθε παιδιού είναι να μεγαλώνει μέσα σε οικογένεια. Μας δίνεται μια σημαντική ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε τους νέους επιστήμονες που στελεχώνουν αυτές τις ομάδες έργου με σκοπό και να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες για το τι σημαίνει αναδοχή και υιοθεσία, αλλά και να μπορέσουμε όσο το δυνατό καλύτερα να προχωρήσουμε σε περισσότερες αναδοχές ή και υιοθεσίες με τη βοήθεια και την εφαρμογή του νέου νόμου», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Σωτηριάδης.

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΆνοιξε τρύπα στη μέση του δρόμου στην οδό Εγνατίας- Video
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του γενικού προξένου των Η.Π.Α. στην Ιερά Μητρόπολη Φίλιππων, Νεαπολεως και Θάσου