Η έξαρση των ιώσεων και της γρίπης στα παιδιά δεν λέει να κοπάσει με τους γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς την ίδια ώρα τα παιδικά σιρόπια έχουν εξαντληθεί.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής γέμισαν ασφυκτικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, η νοσηρότητα αυξήθηκε κατά 41%.

«Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και τα δημόσια και τα ιδιωτικά. Είναι δύσκολο να βρεις κρεβατάκι για ένα παιδί γι’ αυτό εμείς οι παιδίατροι συστήνουμε τουλάχιστον για πρώτες βοήθειες να μην πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Να απευθύνονται σε πρώτη φάση στους παιδιάτρους», ανέφερε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του Open.

Όσο για τους λόγους που καταγράφεται τόσο μεγάλη έξαρση στις λοιμώξεις, ο ίδιος εξήγησε: «Υπάρχουν δύο θεωρίες για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Η μία είναι ότι λόγω της καραντίνας και του αποστειρωμένου περιβάλλοντος στο οποίο έζησαν τα παιδάκια 2-2,5 χρόνια, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει “προπονηθεί” με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά και να είναι ευάλωτο».

«Η άλλη θεωρία είναι ότι πολλά παιδιά από αυτά τα οποία πέρασαν κορονοϊό με συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα -και είναι πάρα πολλά τα παιδιά αυτά- ο κορονοϊός έχει αποδιοργανώσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα μικρόβια τα οποία αντιμετώπιζε ο οργανισμός εύκολα τώρα να γίνονται πιο διεισδυτικά και να προκαλούν σοβαρότερα προβλήματα όπως είναι και οι πνευμονίες» συμπλήρωσε.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους γονείς, με το που εμφανίσει το παιδί τους πυρετό να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρό τους και να μην περιμένουν 3-4 ημέρες, όπως συνηθίζεται λανθασμένα.

Εξαντλήθηκαν τα παιδικά σιρόπια

Την ίδια ώρα, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε παιδικά σιρόπια και φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων, όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αντιβιοτικά και εισπνεόμενα.

«Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλά φάρμακα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε έλλειψη» σχολίασε ο Θ. Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα ενώ τόνισε πως σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε φάρμακα που έχουν ανάγκη χρόνιοι ασθενείς όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, αντιδιαβητικά, οφθαλμολογικά, αντικαταθλιπτικά κ.α

Όπως εξήγησε, οι λόγοι για τις ελλείψεις αυτές είναι ότι στη χώρα μας αφενός οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλές και αφετέρου υπάρχει και παγκόσμιο πρόβλημα στην παραγωγή σε κάποια από αυτά.

Ιώσεις: Άδειασαν τα σχολεία – «Λείπει μέχρι το 75% των μαθητών»

Την ώρα που τα παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίζουν τα σχολεία αδειάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής, τις τελευταίες δύο εβδομάδες απουσιάζει το 75% των μαθητών.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου, Γιάννης Λογοθέτης ανέφερε ότι καθημερινά, ακόμη και μετά την προσέλευσή τους στο σχολείο, παιδιά αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να καλούν τους γονείς τους να πάνε να τα πάρουν στο σπίτι.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει τους γονείς σε απόγνωση.

Προηγούμενο άρθροΔύο συμβάσεις έργων προϋπολογισμού 2,6 εκ. € για την ασφάλεια των οδικών μεταφορών στην ΠΕ Δράμας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος
Επόμενο άρθροΕΔΕ του Δήμου Σερρών για τον θάνατο του 11χρονου σε σχολείο από έκρηξη του λέβητα