Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην επαρχία Χάταϊ βόρεια της πόλης της Αντιόχειας βρίσκεται η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ.

Από σήμερα το πρωί η ΕΜΑΚ έχει ξεκινήσει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ψάχνοντας για εγκλωβισμένους από τον καταστροφικό σεισμό.

Σκηνές που εκτυλίσσονται είναι πραγματικά συγκινητικές… Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια. Μάλιστα οι γονείς του 11χρονου κοριτσιού χτυπούσαν την πλάτη των ανθρώπων της ΕΜΑΚ για να τους ευχαριστήσουν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής η αποστολή της ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών. Επίσης ανέσυραν νεκρό ένα ανήλικο κορίτσι.

Πρόκειται για έναν 50χρονο πατέρα που ανασύρθηκε ζωντανός, όμως, νεκρές ήταν ήδη, από την ώρα που έφτασαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, η μητέρα και η μία κόρη, την οποία κρατούσε στην αγκαλιά της η 7χρονη αδελφή της, η Φατμά.

Η 7χρονη Φατμά που ήταν εκείνη που με τις φωνές της, τράβηξε την προσοχή των Ελλήνων διασωστών, δεν κατάφερε τελικά να μείνει στη ζωή, καθώς έμεινε πάνω από 24 ώρες κάτω από τα συντρίμμια.

Ένας Έλληνας πυροσβέστης και στη συνέχεια άλλοι δύο, κατάφεραν να προσεγγίσουν την αδελφούλα της 7χρονης Φατμά που χθες (06.02.2023) είχε δώσει στίγμα ζωής και να την ανασύρουν ζωντανή. Οι άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ με δυσκολία κρατούσαν τα δάκρυά τους, συγκινημένοι από τη διάσωση του παιδιού.

Υπενθυμίζεται, ότι η αποστολή αποτελείται από 21 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ , έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης, με δύο σκυλιά διάσωσης ράτσας λαμπραντόρ, (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα), ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών κυρίως στην ομάδα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Στην αποστολή συμμετέχει και πολιτικός μηχανικός, αξιωματικός του Π.Σ. με μεταπτυχιακό στην διαχείριση φυσικών καταστροφών και κατασκευών σε περίπτωση σεισμού, ο οποίος δίνει οδηγίες και υποδεικνύει πως θα γίνονται οι υποστυλώσεις σε κατεστραμμένα κτίρια και άλλα θέματα που αφορούν την επικινδυνότητα των κτιρίων.

Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, τον οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας τους έχουν χορηγηθεί δύον βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ότι άλλα εφόδια ζήτησαν.

Η ελληνική αποστολή έχει πάρει μαζί της τρόφιμα και άλλα είδη που της παρέχουν αυτονομία μιας εβδομάδας και έχει χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων που επιχειρούν για την διάσωση ανθρώπων με συνεχόμενες βάρδιες.

Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Έλληνες ακολούθησε και Ελβετική Αποστολή Διάσωσης και αναμενόταν και ο αποστολή από την Ιταλία.

Το βράδυ έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των επικεφαλής των τριών αποστολών, προκειμένου να συντονίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Προηγούμενο άρθροΑναστασία Ιωσηφίδου- Οι πρώτοι δώδεκα υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού
Επόμενο άρθροΚώστας Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα γίνει στην Ελλάδα σεισμός σαν της Τουρκίας