O Κυριάκος Μητσοτάκης έλυσε τον γόρδιο δεσμό του χρόνου των εκλογών και παρουσίασε ουσιαστικά τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης. Παραμένει, όμως, το ερώτημα πότε θα διαλυθεί η Βουλή ώστε να ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος.
Εκλογές: «Μαραθώνιος» 101 ημερών – Οι 4 κρίσιμοι σταθμοί και η διπλή αναμέτρηση
Των Γ. Σιαδήμα & Γ. Λυκουρέντζου
Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του μέσα στην εβδομάδα, ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο και οι δεύτερες -εάν αυτό χρειαστεί- στις αρχές του Ιουλίου. «Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο».
«Καρφί» σε Ανδρουλάκη από τον Λοβέρδο: Όταν πάμε σε εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα
Πλέον το βασικό σενάριο προβλέπει εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου (με λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου), ώστε οι δεύτερες -αν αυτό χρειαστεί- να διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, στην ηγετική ομάδα εξετάζουν τον χρόνο της ανακοίνωσης των εκλογών και το πότε θα διαλυθεί και τυπικά η Βουλή.
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να προκηρύξει τις εκλογές μετά το Πάσχα και την Κυριακή του Θωμά. Αυτό σημαίνει πως από Δευτέρα 24 Απριλίου -που είναι η επικρατέστερη ημέρα- και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό μήνυμά του θα μπορεί να εξαγγείλει τις εκλογές και την επομένη να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Μάιο οι εκλογές – Η δεύτερη κάλπη μπορεί να δώσει αυτοδυναμία
Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και εισηγήσεις για παρέμβαση του πρωθυπουργού και πριν από το Πάσχα για να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των εκλογών, αφού έτσι και αλλιώς η Βουλή θα κλείσει λόγω της πασχαλινής περιόδου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου θα σταματήσει τις εργασίες της.
Αυτοδυναμία
Από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. θα αναδεικνύει με μεγαλύτερη ένταση τα διλήμματα, επιδιώκοντας την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η Ν.Δ. μπορεί να επανασυσπειρώσει την εκλογική της βάση, αφού όσοι μετακινούνται από το κυβερνών κόμμα δεν κατευθύνονται σε κάποιο άλλο, αλλά παραμένουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα τίθεται μόνο το δίλημμα «ποιος μπορεί, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, να πάει την Ελλάδα μπροστά;», αλλά και το «ποιος θα τα βάλει με το βαθύ κράτος». Ενα από τα κεντρικά ζητήματα πλέον, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναδεικνύει την ανάγκη των αυτοδύναμων και ισχυρών κυβερνήσεων.
Ηδη στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των συνεργασιών, αφήνοντας μια αιχμή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη. «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος”πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί, θα μας υποδείξει και “πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός αποτύπωσε και τις δυσκολίες όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας. «Ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη, αφότου εκλέχθηκε, να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος. Αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους», υποστήριξε. Από το Μέγαρο Μαξίμου θα θέτουν δύο βασικά ερωτήματα στον δημόσιο διάλογο, για να υπάρχουν καθαρές προτάσεις διακυβέρνησης πάνω στο τραπέζι, όπως λένε. Ενα στον ΣΥΡΙΖΑ – να απαντήσει με ποιους θα κυβερνήσει όταν λέει «προοδευτική διακυβέρνηση». Με Ανδρουλάκη; Με Βαρουφάκη; Και αν με αυτούς τους δύο, με ποιο πρόγραμμα; Και ένα στον Ν. Ανδρουλάκη. Θα πρέπει να απαντήσει ποιον προτείνει για πρωθυπουργό της χώρας, από τη στιγμή που λέει «ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης».
Αρση κωλυμάτων
Με την ψήφιση διατάξεων για την κατάργηση ασυμβιβάστων και κωλυμάτων εκλογιμότητας υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, αλλά και με τη δημιουργία ειδικού χώρου για ΑμεΑ στα εκλογικά κέντρα των εθνικών εκλογών, αναμένεται να κλείσει η Βουλή για τις εκλογές.
Πρόκειται για διατάξεις του ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο -κατά πάσα πιθανότητα- θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές και θα ψηφιστεί το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης. Το νομοσχέδιο θα φέρει κατάργηση κωλυμάτων προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των προσώπων που δικαιούνται να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και των οποίων οι αρμοδιότητες συνδέονται είτε με τη διαχείριση υποθέσεων σε επίπεδο απομακρυσμένο από το τοπικό εκλογικό σώμα είτε με τη διαχείριση καθημερινών υποθέσεων που δεν είναι ικανές να ασκήσουν ουσιώδη επίδραση στο τοπικό εκλογικό σώμα. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη και για την αποκατάσταση κοινοχρήστων χώρων στους δήμους.Αφορμή στάθηκε το ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της διενέργειας τομών εκσκαφών στις πόλεις για λόγους κοινής ωφέλειας, των οποίων η αποκατάσταση από τις εργολαβικές εταιρείες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πλημμελείς, με συνέπεια την πιθανή πρόκληση βλαβών στους κοινόχρηστους χώρους και πιθανή πρόκληση ατυχημάτων. Οπως προαναφέρθηκε, στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλεφθεί -για την περαιτέρω διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τα άτομα με αναπηρία- η ίδρυση εκλογικού χώρου ΑμεΑ σε κάθε κατάστημα διεξαγωγής ψηφοφορίας στην εκλογική επικράτεια της χώρας.