Κάθε χρόνο, η 9η Μαΐου και η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, γιορτάζεται στη Ρωσία με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Φέτος αυτή η παρέλαση και κυρίως η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκτούν άλλη «βαρύτητα» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

77 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 77 χρόνια αφού η ναζιστική Γερμανία ηττήθηκε και παραδόθηκε άνευ όρων, ένας άλλος πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να εξαλείψει, όπως ισχυρίζεται, τον ναζισμό.

«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγες ώρες πριν από την στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, κατά την οποία θα απευθύνει την ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα κάνει επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, βγάζοντας στο «δρόμο» και τα πυρηνικά της Ρωσίας.

Οι εικόνες των τελευταίων ημέρων από τις πρόβες στην Κόκκινη Πλατεία «έδειξαν» το τι προετοιμάζει η Μόσχα για τη φετινή παρέλαση της Ημέρας της Νίκης.

Δίπλα από το Κρεμλίνο, μπροστά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, στην ιστορική Κόκκινα Πλατεία της Μόσχας, θα παρελάσουν 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου!

Εκείνο όμως που αφορά τους πάντες είναι το τι πρόκειται να πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του: θα κηρύξει γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία; Θα ανακοινώσει τη… συντέλεια, όπως είχε μεταδώσει πριν από μερικές μέρες τo Reuters;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοινώσει και επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί από την 24η Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εισβολή, η Ρωσία τη χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση». Στην περίπτωση που επιλέξει την κήρυξη του πολέμου (επίσημα), ο Πούτιν θα μπορεί έτσι να καλέσει επιπλέον εφέδρους και να διατάξει τη μαζική κινητοποίηση στρατεύσιμων, προκειμένου να δώσει ώθηση στον ρωσικό στρατό που φαίνεται να έχει… σκαλώσει. Γι’ αυτό και θέλει μια… αιτία για να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει τη νίκη της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ζελένσκι: Μόνο να σκοτώνουν ξέρουν

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της χώρας του, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε, όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων, σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».

«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα)».

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, επιμένοντας στον βομβαρδισμό του σχολείου το Σάββατο όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άμαχοι.

Προηγούμενο άρθροΓυναικοκτονία στην Καβάλα: «Προμελετημένο το έγκλημα, πρώην του 55χρονου είχε καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα»
Επόμενο άρθροEnergean: Νεα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου με την γεώτρηση “Αθηνά” στο Ισραήλ