Σε συναγερμό βρίσκονται για έκτη ημέρα αστυνομικοί και στρατιώτες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο προσπαθώντας να κρατήσουν εκτός ελληνικών εδαφών τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί από την τουρκική πλευρά και επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας είτε από το συνοριακό πέρασμα των Καστανέων είτε από άλλα σημεία, νοτιότερα . Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, μίλησε το πρωί της Πέμπτης (5/3) στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το ηθικό των συναδέλφων του, τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, αλλά και τις ανάγκες για επιπλέον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Ηθικό Ακμαιότατο
“Συνεχίζουμε να κρατάμε τα σύνορά μας δυνατά όσο μπορούμε κι εμείς και όλοι οι συνάδελφοι που έχουν έρθει από κάθε γωνιά της Ελλάδας και μας ενισχύουν. Ο Έβρος δεν πέφτει με τίποτα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή φύλαξης των συνόρων της χώρας και έτσι θα συνεχίσουμε“, δηλώνει ο κ. Γιαλαμάς.

Ο τιτάνιος αγώνας και το βίντεο με την τουρκική αστυνομία
Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου κάνει λόγο επίσης για την προκλητικότητα των γειτόνων, αλλά και τον αγώνα των συναδέλφων του: “Η τουρκική προπαγάνδα υπάρχει από την πρώτη μέρα, με χημικά και βανδαλισμούς που παρακινούσαν οι τουρκικές αρχές. Έχουμε δει με τα μάτια μας την τουρκική στρατοχωροφυλακή να κατεβάζει κόσμο στο ποτάμι απροκάλυπτα και να τους επιδεικνύει το μέρος μέρος ώστε να περάσουν τα σύνορα και να περάσουν στην ελληνική επικράτεια. Έχουμε δει λεωφορεία να φέρνουν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Χθες με εκτοξευτές πετούσαν συνεχώς χημικά και μιλάμε για μεγάλες ποσότητες. Κάνουμε τιτάνιο αγώνα όλες αυτές τις μέρες για να κρατήσουμε τα σύνορά μας. Μαζί όμως και με τη συμπαράσταση του κόσμου η οποία είναι συγκλονιστική τόσο των ντόπιων όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι που μας δίνει δύναμη και ώθηση για να συνεχίζουμε να κάνουμε σωστά το έργο μας που είναι η φύλαξη των συνόρων μας”.

Απρόβλεπτος παίκτης η Τουρκία
Εδώ αρκετό καιρό οι συνοριοφύλακες έχουν μεταφέρει τα προβλήματα τους στην πολιτική ηγεσία και όχι μόνο, σημειώνει ο κ. Γιαλαμάς λέγοντας πως: “Επειδή είμαστε 20 χρόνια στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, βλέπαμε ότι: όταν η γειτονική χώρα επιθυμούσε να ανοίξει την κάνουλα το έκανε. Ο εξοπλισμός και το προσωπικό μας ήταν μειωμένο στον Έβρο Μας κρατούσαν τα παιδιά της “ΑΣΠΙΔΑ”, μιλούσαμε για προσλήψεις οι οποίες επιτέλους έγιναν. Δυστυχώς έφτασε αυτή η στιγμή που γίναμε μάρτυρες όλων αυτών των γεγονότων. Κρατάμε όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Γίνονται προσπάθειες και με τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν μαζί μας και βοηθούν πάρα πολύ και βλέπουμε ότι τα σύνορά μας φυλάσσονται έτσι όπως έπρεπε να φυλαχθούν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί τη στιγμή η γείτονα χώρα δεν ξέρουμε πως παίξει το παιχνίδι. Είναι απρόβλεπτος παίκτης”.

Ανάγκη για υλικοτεχνικό εξοπλισμό
“Ευχαριστούμε όλο το κόσμο για την προσφορά του. Είμαι περήφανος και σαν Εβρίτης και σαν Έλληνας που δείχνουμε τέτοια ομοψυχία. Εμείς το μόνο που λέμε στην πολιτική και φυσική ηγεσία είναι να ενισχυθούμε με επιπλέον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, δηλαδή οχήματα, διότι μερικά έχουν καταστραφεί από τον βανδαλισμό που υπέστησαν τις προηγούμενες ημέρες στις Καστανιές, κράνη που έχουν σπάσει πολλά από τις πέτρες που εκτοξεύονται, αντιασφυξιογόνες μάσκες και θερμικές κάμερες” σημείωσε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου.

K.Λ.

Προηγούμενο άρθροΞέφυγαν οι Τούρκοι: Στέλνουν 1000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να «προστατεύσουν» τους μετανάστες
Επόμενο άρθροΚ. Αντωνιάδης | Η νέα γέφυρα να αναβαθμίσει την περιοχή