Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα «δώρο» του κ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση

Ως μια ευκαιρία για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου από τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές, παρουσίασης των θεσμικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο ζήτημα της λειτουργίας της ΕΥΠ, αλλά και ανάδειξης συγκεκριμένων αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στη Βουλή.

Οι αντιφάσεις που θα επιδιώξει να αναδείξει η κυβερνητική πτέρυγα αφορούν μεταξύ άλλων το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δύο πρώην υπουργοί του βρίσκονται κατηγορούμενοι στο Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα για τον Νίκο Παππά έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις, αλλά και τη στάση του στο μεταναστευτικό υπό το φως των νέων στοιχείων σε σχέση με τους 38 του Έβρου και τη μικρή Μαρία.

«Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είπε πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι ένοχοι, αμετάκλητα ένοχοι». Εκείνη τη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στο Ηράκλειο στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Κρήτη του 2030 και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τσίπρας μόλις κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα, λίγο πριν τις εκλογές. Μια πάρα πάρα πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό είναι δεδομένο, αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα «δώρο» του κ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση για τους εξής λόγους:

α) Δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα και την τετραετία ΝΔ-Μητσοτάκη για όλα: οικονομία, εξωτερική πολιτική, κράτος δικαίου κλπ.

β) Θα δοθεί η ευκαιρία να φανεί για άλλη μια φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής.

γ) Θα αναγκαστεί να απαντήσει ο Τσίπρας για τις σακούλες με τα «μαύρα» που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα ποσοστά που μοίραζε στα κανάλια, σύμφωνα με όσα είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας

δ) Λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής, επιλέγει το «γήπεδο» της λάσπης και στη διάρκεια του τριημέρου θα καταγραφεί με σαφή τρόπο η διαφορά.

Πέραν όσων αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ανοιχτά για το ζήτημα αυτό χθες το βράδυ από το Ηράκλειο, είπε ότι δεν επιλέγει τη σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τη σύγκριση και υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Να είναι βέβαιος, όμως, ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που πήρε πρώτος τον λόγο από την κυβέρνηση στη Βουλή, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσει πως περιήλθαν σε γνώση του ονόματα που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, προτού λάβει την επιστολή του κ. Ράμμου και τον κάλεσε να απαντήσει αν μπορεί να επαναλάβει τη διαβεβαίωση, ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση για συντονισμό των ενεργειών τους έκαναν ο Οργανισμός Τουρισμού Θάσου και Δήμος Θάσου
Επόμενο άρθρο«Καίει» τον Ερντογάν το γερμανικό περιοδικό Stern – Τον χαρακτηρίζει εμπρηστή