Οι εκπαιδευόμενοι/-ες του παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Καβάλας συμμετέχουν στο πρόγραμμα θεραπευτικής Ιππασίας που πραγματοποιείται από το Νοέμβριο του 2022 έως και σήμερα σε ακαδημία ιππασίας στο Δάτο Καβάλας.

Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μια μέθοδος θεραπείας, η οποία χρησιμοποιεί το άλογο ως μέρος ενός προγράμματος αποκατάστασης. Η θερμοκρασία, το σχήμα, η ρυθμική και τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου, αποτελούν έντονα ερεθίσματα, τα οποία φθάνουν κατευθείαν στον εγκέφαλο του αναβάτη, και τον αναγκάζουν να ανταποκριθεί (καθοδηγούμενος από τους θεραπευτές), με όλο και περισσότερο επιθυμητά πρότυπα.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί θεραπευτές δημιουργούν ή αξιοποιούν μια σειρά άλλων ερεθισμάτων, που σχετίζονται με τις ασκήσεις που εκτελούνται, το περιβάλλον και την θεραπευτική ομάδα που συμμετέχει. Η θεραπευτική ομάδα του ΠΧΠ Καβάλας αποτελείται από φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτή και νοσηλευτή.

Ο συνδυασμός του αλόγου, της κίνησής του, και του μη κλινικού περιβάλλοντος, είναι μοναδικός, και προσφέρει έναν βομβαρδισμό ερεθισμάτων, των οποίων η επεξεργασία απαιτεί εξαιρετική προσπάθεια από όλα τα συστήματα του σώματος. Ακόμη, λόγω του πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος στο οποίο εκτελείται η θεραπεία, οι εκπαιδευόμενοι/-ες του ΠΧΠ Καβάλας που συμμετέχουν, δεν αντιμετωπίζουν τις συνεδρίες σαν θεραπεία και έτσι δεν υπάρχει ψυχολογική κούραση ή άρνηση.

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη το “9ο Kavala Trail Run”
Επόμενο άρθροΕΠΣ Καβάλας: Νίκες για τους πρωτοπόρους