Ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης γράφει για τις προκλήσεις και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στον δήμο Παγγαίου

του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων παγκόσμιων προκλήσεων που ανατρέπουν πολλά δεδομένα. Η πανδημία πριν από δύο χρόνια, η σημερινή πολεμική σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, του κόστους των υλικών, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια των προϊόντων διαμορφώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, η διατροφική επάρκεια, η ασφάλεια και η άμυνα είναι ζητήματα παγκόσμια που επηρεάζουν όμως και την ζωή μας στην καθημερινότητά της.

Ειδικά για τη χώρα μας, την Ελλάδα, που βγαίνει από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση με σημαντική μείωση του ΑΕΠ και οξεία κοινωνικά προβλήματα, η συγκυρία δημιουργεί μεγαλύτερες προκλήσεις και απαιτεί από εμάς γρήγορες και αποφασιστικές λύσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της ακινησίας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με παλιές συνταγές, δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες. Σίγουρα το γεγονός πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρήθηκε μια αλλαγή οικονομικής φιλοσοφίας, έδωσε στα κράτη έναν απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να κινηθούν και να απαντήσουν ικανοποιητικά στις ανάγκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός – αυτές όμως οι συνταγές δεν διαρκούν για πάντα. Το στοίχημα θα κριθεί από τις δικές μας επιλογές, από το πώς θα αξιοποιήσουμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η δική μας προσέγγιση στον Δήμο Παγγαίου βασίζεται σε μια σειρά από προγραμματικές δεσμεύσεις αλλά κυρίως στη σωστή ανάλυση της πραγματικότητας. Γνωρίζω σε βάθος τα πλεονεκτήματα του τόπου – σε αυτά επενδύουμε επί σειρά ετών.

Η γεωγραφική θέση του Δήμου μας είναι σαφώς ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Το παραλιακό μας μέτωπο είναι ένας περιβαλλοντικός αλλά και οικονομικός πόρος με μεγάλες δυνατότητες. Η αξιοποίησή του σταθμίζοντας πάντοτε όλα τα δεδομένα μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο, νέα εισοδήματα, περισσότερες θέσεις εργασίας για κατοίκους και δημότες.

Αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος, ανάδειξη, μετεξέλιξη. Στόχος μας είναι δίπλα στις κλασικές μορφές θερινου τουρισμού που βασίζονται εν πολλοίς στο παραθαλάσσιο μέτωπο, αφενός να αναβαθμίσουμε το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν αφετέρου δε να το εμπλουτίσουμε. Υπάρχει αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, οινοτουρισμός, ιατρικός/ιαματικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός – ψηφίδες ενός σύγχρονου και πολυποίκιλου τουριστικού προϊόντος που μπορούν να καταστήσουν τον Δήμο Παγγαίου σημαντικό προορισμό. Αν τα καταφέρουμε απαντούμε και σε ένα πάγιο αίτημα – ζητούμενο , αυτό της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Το γεγονός ταυτόχρονα πως δεν εξαρτόμαστε όμως από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού αλλά το μείγμα της απασχόλησης περιλαμβάνει πληθώρα εργασιών – αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, κατασκευές, μεταποίηση, υπηρεσίες – μας δίνει μια ανθεκτικότητα σε παροδικές διακυμάνσεις των τουριστικών ρευμάτων. Σε μια περίοδο που η διατροφική επάρκεια θα αναδειχθεί σε νέο ζητούμενο, μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης.

Η εγγύτητά μας με γειτονικές αγορές του εξωτερικού είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα που έχει αποδώσει καρπούς σε βάθος χρόνου. Ο Δήμος Παγγαίου μπορεί να απευθυνθεί τόσο στην εγχώρια αγορά όσο όμως και σε αυτές γειτονικών χωρών.

Κάθε όμως οραματική προσέγγιση ή παράθεση δυνατοτήτων αναμετράται με την πραγματικότητα που διαμορφώνει κατά καιρούς είτε η έλλειψη πόρων, είτε άλλες διαδικαστικές και γραφειοκρατικές πραγματικότητες.

Και εδώ όμως δεν έχουμε αφήσει να χαθεί καμία ευκαιρία. Επί σειρά ετών έχουμε διεκδικήσει και εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο – διαδικασία που προϋποθέτει συστηματική εργασία, προετοιμασία και διαρκή ετοιμότητα. Τη δεδομένη στιγμή στον Δήμο Παγγαίου υλοποιούνται έργα ύψους 52 εκ. ευρώ και απλώνονται σε ένα εύρος που αγγίζει κάθε πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Αναπλάσεις δημοσίου χώρου, έργα υποδομής, οδικά δίκτυα, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, σχολικές υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, επένδυση στον πολιτισμό, υποδομές αγροτικού ενδιαφέροντος και πολλά άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είναι έργα που πέραν την αναπτυξιακής τους διάστασης εντάσσονται σε μια σύγχρονη ατζέντα θεμάτων που απασχολούν και θα απασχολήσουν πόλεις και χωριά όλα τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι το πνεύμα που διέπει όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία – είτε αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είτε είναι το νέο ΕΣΠΑ. Μέσω αυτών σκιαγραφείται η νέα Ελλάδα καθώς βρισκόμαστε ενώπιον μιας μοναδικής για τα ιστορικά και οικονομικά δεδομένα της πατρίδας μας ευκαιρία να πετύχουμε την οριστική υπέρβαση παραγωγικών αδυναμιών που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, την ελληνική παραγωγή για δεκαετίες.

Κλιματική αλλαγή, άνοδος στάθμης των θαλασσών, υπερθέρμανση, διαχείριση υδάτων, διαχείριση απορριμμάτων είναι ζητήματα που μπορεί να μας ακούγονται μακρινά στον τόπο και το χρόνο – είναι όμως παρόντα σήμερα.

Είμαι πεπεισμένος πως έχουμε τις δυνατότητες μέσα από το νέο παραγωγικό μοντέλο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας, να αυξήσουμε το μερίδιό μας στο εθνικό προϊόν, να καταστήσουμε τους δήμους μας πόλους έλξης εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων, νέων οικογενειών. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τις παραγωγικές δυνατότητες να πρωταγωνιστήσουμε, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια.

Προηγούμενο άρθροΔιανομή δωροεπιταγών για την προμήθεια προϊόντων διατροφής και προνοιακά επιδόματα απο την Μητρόπολη ΦΝΘ
Επόμενο άρθροΑυτό είναι το βραχιόλι πανικού που έφτιαξαν μαθητές στη Καβάλα – Πώς λειτουργεί και ποιος είναι ο στόχος