Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο και την ιστορία της «μικρής Μαρίας». Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της Καθημερινής Κυριακής, για το τι πραγματικά συνέβη στη νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο του 2022.

Ελβετικό «χαστούκι» στο Spiegel για την «Μαρία του Έβρου»: Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news των τελευταίων ετών
Συγκεκριμένα, το περιστατικό με την μικρή Μαρία, που φέρεται να απεβίωσε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού, δεν συνέβη ποτέ, όπως γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι σκηνοθετήθηκε κατόπιν υπόδειξης του διακινητή ως ένα εύρημα, προκειμένου οι 38 Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ασφαλές σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας. Ένας από τους πρόσφυγες που ανήκε στην ομάδα των 38 εγκλωβισμένων, τον Δεκαπενταύγουστο του 2022, περιγράφει μία πορεία που ξεκίνησε από τη Συρία και έπειτα από πολλές παλινωδίες κατέληξε στη νησίδα του Έβρου, στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Από όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Σύρος πρόσφυγας, τις κινήσεις των προσφύγων καθοδηγούσε εξ αποστάσεως ο διακινητής που είχαν πληρώσει, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα. Εκείνη, ισχυρίζεται, μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος ενός πεντάχρονου κοριτσιού.

Der Spiegel: Συγγνώμη και ολική αναδίπλωση για την «νεκρή Μαρία» σε νησίδα του Έβρου
Η μαρτυρία – «φωτιά» του Σύρου πρόσφυγα για τον Έβρο

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα είπε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Γιάννης Σουλιώτης, πρόκειται για Σύρο πρόσφυγα που συμμετείχε στην ομάδα των 38 ατόμων και σύμφωνα με τη δική του εκδοχή δεν υπάρχει νεκρό παιδί. Ο ίδιος είπε ότι ήταν μια ιστορία που σκηνοθέτησαν, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους προς το ελληνικό έδαφος. Το σενάριο το υπέδειξε ο διακινητής μέσω μιας νεαρής γυναίκας από την Συρία που ταξίδευε μαζί με την ομάδα των 38.

Η γυναίκα είχε μαζί της ένα power bank και εκείνη έκανε τις επικοινωνίες με τον διακινητή και μετέφερε τις οδηγίες για το πώς έπρεπε να σκηνοθετήσουν τον θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού.

Η γυναίκα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σύρου πρόσφυγα, έφερε το μικρό κορίτσι, το ξάπλωσε, το έβαψε στα χέρια και τα πόδια και του έβαλε λίγο φαγητό κοντά στο στόμα για να φαίνεται ότι πέθανε από δηλητηρίαση ως συνέπεια από δάγκωμα σκορπιού. Στη συνέχεια έστειλε τη φωτογραφία, άγνωστο σε ποιον.

Όταν τέλειωσε η φωτογράφιση, έπλυναν το παιδί και έκοψαν τα μαλλιά της για να μην θυμίζει το κορίτσι στη φωτογραφία. Λίγες ώρες μετά την φωτογράφιση ήρθε η ίδια κοπέλα και απευθυνόμενη στην ομάδα είπε στους συμπατριώτες της ότι σύντομα θα κατάφερναν να φύγουν. Αυτό συνέβη οκτώ ημέρες αφού η ομάδα βρισκόταν πάνω στη νησίδα και περίμενε οδηγίες από το διακινητή για το πώς θα συνέχιζαν το ταξίδι τους προς Ελλάδα.

Κάποιοι από την ομάδα είχαν προσπαθήσει και νωρίτερα να περάσουν τα σύνορα, αλλά «κάποιοι μαυροντυμένοι» τους είχαν αναγκάσει να επιστρέψουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε ο μάρτυρας, η επιλογή του συγκεκριμένου κοριτσιού έγινε γιατί ο πατέρας της οικογένειας είχε δώσει λιγότερα χρήματα από ό,τι οι υπόλοιποι για να περάσουν στην Ελλάδα.

Η καταγγελία του Νότη Μηταράκη

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος κατήγγειλε πως πίσω από την υπόθεση ενδέχεται να κρύβεται Έλληνας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στο OPEN εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους διακινητές» και ότι στην υπόθεση των 38 στον Έβρο «είναι πιθανό ο διακινητής να είναι Έλληνας».

Ο υπουργός Μετανάστευσης σχολίασε ότι «είναι μια σημαντική υπόθεση, που δείχνει πως κάποιοι προσπαθούν οργανωμένα να επιτεθούν στην Ελλάδα». Επίσης, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, «να παραδεχτεί πως έπεσε θύμα πλεκτάνης».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «είναι ένα περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, αλλά δείχνει πως κάποιοι πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα. Εμείς έχουμε καταστρέψει κυκλώματα λαθροδιακινητών και βλέπουμε συστηματικά ευρωβουλευτές της Αριστεράς, οι οποίοι το έχουν πάρει προσωπικό στόχο να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναληφθεί ξανά σκηνικό παρόμοιο με εκείνο του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη».

Οικονόμου για Τσίπρα: Να ζητήσει συγγνώμη για την υπόθεση των 38 μεταναστών

«Πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στη νησίδα του Έβρου.
«Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, δήλωνε με ύφος κήνσορα: “σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο”; Άραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της “Καθημερινής της Κυριακής”, αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;» τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο επίκεντρο της κριτικής της κυβέρνησης βρέθηκαν και οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ΣΚΑΪ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ζητά συγγνώμη για τα εθνικά επιβλαβή ψέματα περί της “νεκρής Μαρίας” που διακινούσε επί μήνες, αλλά δια του κ. Τζανακόπουλου σήμερα λέει ότι η προστασία των συνόρων μας στον Έβρο, μέσω του φράχτη, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα!» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ένα έργο για την προστασία των συνόρων εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετο το κόμμα του κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που όλοι θυμούνται τι συνέβη στα νησιά και στον Έβρο στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, παραμένει ασυγχώρητα ανεύθυνος και επικίνδυνος τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού, όσο και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας» τονίζει ο κ. Οικονόμου.

Θεοδωρικάκος: Ο κ. Τσίπρας να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς και τους στρατιώτες

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος καλεί με ανάρτησή του στα social media τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους ακρίτες πολίτες της Θράκης. «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει τον Αύγουστο του 2022 προπαγανδιστικά fake news σχετικά με νησίδα στον Έβρο», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του.

Χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος έγραψε:

«Χθες στην Αλεξανδρούπολη ενημέρωσα αναλυτικά τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών για την πραγματική κατάσταση στον Έβρο, για τα προπαγανδιστικά fake news του Αυγούστου καθώς και για τον «θάνατο» ενός μικρού κοριτσιού που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Tώρα που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Γνωρίζω ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Αλλά είναι θέμα τιμής να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους Έλληνες στρατιώτες και από τους ακρίτες μας στη Θράκη».

Τσαπανίδου σε Οικονόμου: Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη από τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική της για την ακρίβεια και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news ακόμη και για την υπόθεση των 38 προσφύγων», αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζει ότι «τα δεδομένα όμως μιλούν από μόνα τους» και αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη χώρα μας να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους.

Δεύτερον, το ΓΕΣ επιβεβαίωσε ότι οι 38 βρίσκονταν σε νησίδα που ήταν και ελληνική, σε αντίθεση με τους ψευδείς ισχυρισμούς της Κυβέρνησης.

Τρίτον, όπως τονίσαμε εξ αρχής ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία να τους περισυλλέξει και να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα.

Τέταρτον, όλο αυτό το διάστημα οι γονείς επιμένουν για το θάνατο του παιδιού τους, όπως επιμένουν και άλλοι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο Spiegel οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα ότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.

Πέμπτον, την ίδια πληροφορία, δηλαδή του θανάτου του μικρού κοριτσιού, μετέφερε με δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις του ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης στις 16 Αυγούστου λέγοντας πως από τις καταθέσεις προκύπτει ότι πέθανε ένα παιδί πέντε ετών και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η σωρός και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια.

Έκτον, σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει την μαρτυρία ενός άλλου πρόσφυγα ο οποίος διαψεύδει τους γονείς και τους πρόσφυγες που μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει σε διεθνή ΜΜΕ, σχετικά με τον θάνατο του παιδιού. Ακόμη και αν – δίχως δεύτερη σκέψη και περαιτέρω έρευνα – η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σπεύδει να υιοθετήσει ως αληθινή μόνο την τελευταία μαρτυρία και να εκμεταλλευτεί μια τραγική υπόθεση για σκοπιμότητες, παραβλέπει ότι ακόμη και η αυτή η μαρτυρία περιγράφει γλαφυρά την εκμετάλλευση προσφύγων από διακινητές, τούρκους συνοριοφύλακες αλλά και από κουκουλοφόρους που τους σπάνε στο ξύλο σε ελληνικό έδαφος για να μην εισέλθουν στη χώρα».

Η κ. Τσαπανίδου ρωτά «πόσο περήφανος μπορεί να δηλώνει για αυτό ο κος Οικονόμου που με σημερινές του δηλώσεις ζητάει και τα ρέστα» και σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση εάν η Κυβέρνηση είχε τηρήσει από την αρχή τη στάση που προτείναμε, σήμερα θα ξέραμε αν η αλήθεια βρίσκεται στις προηγούμενες καταθέσεις μαρτύρων και στους γονείς που επιμένουν ότι έχασαν το παιδί τους ή στη σημερινή μαρτυρία πρόσφυγα που τους διαψεύδει».

Υπογραμμίζει πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «η απάντηση σε αυτήν την ανατριχιαστική κατάσταση που περιγράφεται σήμερα στην Καθημερινή, δεν είναι το μικροκομματικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων που για άλλη μια φορά επιχειρεί ο κος Οικονόμου αλλά η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και ευρωτουρκικών συμφωνιών για μείωση των ροών και αντιμετώπιση των διακινητών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Εκεί πρέπει να επικεντρώνεται η προστασία συνόρων». Αλλά, σχολιάζει καταληκτικά, «για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θέλει την Ελλάδα, δεσμοφύλακα που αναλαμβάνει τις βρώμικες ευθύνες μιας Ευρώπης- φρούριο, αυτά είναι ψιλά γράμματα».

Ελληνική Λύση: Οργανωμένη επιχείρηση κατά της Ελλάδας

«Οι αποκαλύψεις από παράνομο μετανάστη που βρισκόταν στη νησίδα του Έβρου, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της Ελληνικής Λύσης ότι το Τουρκικό βαθύ κράτος βρίσκεται πίσω από το οργανωμένο σχέδιο με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Τεκμηριώνεται επίσης ο σκοτεινός ρόλος των ΜΚΟ, η λειτουργία των οποίων πρέπει επιτέλους να απαγορευθεί», επισημαίνεται από την Ελληνική Λύση

Οι παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν στην νησίδα του Έβρου από τον τουρκικό στρατό, ενώ ο δουλέμπορος έδινε οδηγίες στην συνεργό του, για την «επικοινωνιακή διαχείριση» της υπόθεσης, με στόχο την δαιμονοποίηση της Ελλάδας.

Την ώρα όμως που αυτές οι αποκαλύψεις ερχόταν στο φως, ο πρωθυπουργός καλούσε «μετανάστες να έλθουν και να μείνουν στην Ελλάδα», ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να διοχετεύει κρατικό χρήμα σε ΜΚΟ που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό!

Την ώρα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προάγουν το εθνοκτόνο σχέδιο της «αντικατάστασης πληθυσμού», η Ελληνική Λύση κρατά τις Θερμοπύλες της εθνικής μας επιβίωσης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος
Επόμενο άρθροΈντονη κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις… αναιμικές παρεμβάσεις Τσαπανίδου – Προβληματισμός από την απουσία της στην πολιτική αντιπαράθεση