Τέλος χρόνου για τα και την εξόφληση για εκείνους βεβαίως που δεν έχουν καταβάλλει ακόμα το σχετικό αντίτιμο. Η προθεσμία λήγει αύριο Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και όπως διεμήνυαν από το Υπουργείο Οικονομικών άλλη παράταση δεν θα δοθεί. Εκείνοι που θα χάσουν την προθεσμία πληρώνουν στην Εφορία «διπλή» την αξία του τέλους. Υπάρχει πάντως και ο τρόπος να γλιτώσει και να μην πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα φετινά τέλη είναι διαφορετικά σε σχέση με τα περσινά, μόνο για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 στο πρότυπο WLTP που αναγράφονται στην άδεια του οχήματος.

Πόσο πάνε τα τέλη κυκλοφορίας

Έτσι, για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 έως και την 31 Δεκεμβρίου 2021, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 του οχήματος στο πρότυπο NEDC.

Στα παλαιότερα αυτοκίνητα, με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση την παλαιότητα και τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα τους και κυμαίνονται:

Μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν την δυνατότητα να:

τέλη κυκλοφορίαςΠοιοι δεν πληρώνουν καθόλου τέλη

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταθέσουν πινακίδες ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της AAΔE.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες με τους κωδικούς τους TAXISNet θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

α) τον ΤΚ της περιοχής
Τέλη κυκλοφορίας

β) την οδό

γ) τον αριθμό

Πόσο πάει το πρόστιμο για εκπρόθεσμη εξόφληση

Τέλη κυκλοφορίας

Η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία.

Πώς εξοφλούνται τα τέλη κυκλοφορίας

Φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών Ι.Χ. σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους.

Πρακτικά, σκανάροντας τον κωδικό QR, οι ιδιοκτήτες οχήματων θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο το ποσό που τους αναλογεί για τα τέλη κυκλοφορίας 2022.

Παράλληλα, όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο, θα μπορούν να πληρώνουν το τίμημα των τελών κυκλοφορίας στις τράπεζες. Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Για να λάβετε το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

Στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγετε:

– Αν έχετε κωδικούς στο myTAXISNET:

– Αν δεν έχετε κωδικούς στο myTAXISNET:

Προηγούμενο άρθροΕπιμνημόσυνη Δέηση Υπέρ των Πεσόντων Στρατιωτικών στην Ελευθερούπολη
Επόμενο άρθροΕκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο – Στις φλόγες διυληστήριο και αγωγές φυσικού αερίου