Απέναντι από τις όχθες της Καβάλας ένα καταπράσινο νησί αποτελεί λατρεμένο προορισμό για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας που το έχουν αναγάγει σε σταθερό προορισμό, όχι μόνο για τις διακοπές του καλοκαιριού αλλά και για πιο σύντομες αποδράσεις μόλις ο καιρός αρχίζει να γίνεται πιο ζεστός. 

Τι είναι αυτό που κάνει τη Θάσο τόσο ξεχωριστή; Είναι σίγουρα η σύνδεση της με τη μυθολογία, αλλά και η εξέχουσα αρχαιολογική σημασία της: στο νησί λειτουργούσε αρχαίο λατομείο μαρμάρου, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπική οικονομίας. Είναι και η θαυμάσια φύση που ξεπροβάλει σε κάθε γωνιά. Ψηλά πεύκα και όμορφες ελιές φτάνουν, συχνά, μέχρι και τη θάλασσα. 

Η Θάσος είναι τόπος ορεινός. Εάν αγαπάτε την πεζοπορία, τα μονοπάτια χωμένα μέσα σε καταπράσινα δάση θα σας προσφέρουν μία ξεχωριστή εμπειρία εξερεύνησης με φόντο το βόρειο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, στα γραφικά χωριά της θα κάνετε πολλές στάσεις για το υπέροχο, τοπικό φαγητό πριν κατηφορίσετε και πάλι σε μία από τις πανέμορφες, σμαραγδένιες παραλίες του νησιού, παραδεισένιο κομμάτια άμμου που καταλήγουν σε γαλαζοπράσινα νερά. Μάλιστα, στη Θάσο υπάρχει στα αλήθεια μία παραλία με το όνομα Παράδεισος, ένα γυαλιστερό, βεραμάν θαύμα κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού. 

Αμμώδες και γαλήνιες, καταπράσινες και πεντακάθαρες οι ακτές της Θάσου έχει κάτι για όλους. Είναι αληθινά το σημείο εκείνο στην Ελλάδα όπου η ηρεμία της φύσης συναντά την αγριότητα ενός παρθένου, ορεινού τοπίου, με τον μύθο του Δία που έκλεψε την Ευρώπη να αιωρείται πάντα πάνω από θάλασσες που μοιάζουν βγαλμένες από τη μαγική επεξεργασία κάποιου υπολογιστή. Αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικές. 

Σαλιάρα

Επτά περίπου χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού, τον γραφικό Λιμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού, η πανέμορφη παραλία Σαλιάρα με τα σμαραγδένια νερά είναι ιδανική για εκείνους που αποζητούν στιγμές ξεκούρασης σε ένα οργανωμένο καταφύγιο του βορείου Αιγαίου. 

Η ακτή είναι καλυμμένη με μικρό, λευκό βότσαλο, λεπτό και καθόλου κουραστικό για τα πόδια σας και η αντίθεση που δημιουργείται ανάμεσα στο άσπρο της ακρογιαλιάς και το τιρκουάζ της θάλασσας είναι παραδεισένια. Μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με κάποιο από τα τουριστικά καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά από τον Λιμένα της Θάσου και η εμπειρία είναι μοναδική. Εναλλακτικά ακολουθείστε με τα πόδια το βατό χωματόδρομο που συνδέει τη Μαρκυάμμο με τη Σαλιάρα, το Βαθύ και τη Βάθη, δύο επίσης όμορφες και δημοφιλές παραλίες του νησιού.

Εννοείται, πως εδώ θα βρείτε beach bar και εστιατόρια, όπως και ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση.

Χρυσή Αμμουδιά

Λίγο πιο μακριά από τη Χώρα της Θάσου, 12 χιλιόμετρα μακριά από τον Λιμένα, θα βρείτε τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Η Χρυσή Άμμος είναι το σημείο όπου μαζεύεται το πιο νεανικό κοινό που φτάνει κάθε χρόνο εδώ από κάθε σημείο της βορείου, κυρίως, Ελλάδας. Αλλά και όλοι όσοι αγαπούν τα θαλάσσια σπορ, καθώς η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει γραφείο ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές που θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με δραστηριότητες όπως το windsurf, το τζετ σκι ή το αλεξίπτωτο θαλάσσης. Το ίδιο αγαπητή παραμένει και στις οικογένειες που κάνουν διακοπές στη Θάσο, αφού τα ρηχά, απάνεμα νερά της είναι ιδανικά για μικρά παιδιά. 

Το όνομα της παραλίας μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς έχει προκύψει από τη χρυσαφένια αντανάκλαση του ήλιου πάνω στην μαλακή αμμουδιά. Απολαύστε αυτή την ατελείωτη ομορφιά με μακριούς περιπάτους κατά μήκος της ακτής, χαζεύοντας το όμορφο φυσικό τοπίο και το πράσινο που περιβάλλει τη θάλασσα. 

Παράδεισος

Λέγεται «Παράδεισος» γιατί πραγματικά είναι. Αυτή η μαγευτική παραλία της Θάσου βρίσκεται κοντά στον οικισμό Kοίνυρα, αλλά περίπου 23 χιλιόμετρα μακριά από τον Λιμένα. Παρόλα αυτά, η πρόσβαση είναι εύκολη και το μόνο σίγουρο είναι πως η ειδυλλιακή τοποθεσία, τα εξωπραγματικά όμορφα, κρυστάλλινα νερά και η πυκνή βλάστηση που κυριαρχεί στην περιοχή θα σας καθηλώσουν.

Η παραλία είναι οργανωμένη, με beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση, ενώ οι λάτρεις του beach volley θα βρουν εδώ και γηπεδάκι για να παίξουν το αγαπημένο τους σπορ δίπλα στη θάλασσα. Ακόμα, η παραλία διαθέτει πολύ μεγάλο πάρκινγκ για ακόμα πιο εύκολη μετακίνηση. Απλά αφήστε το αυτοκίνητο σας εκεί και περπατήστε μερικά μέτρα μέχρι να φτάσετε στη χρυσή άμμο.

Πριν κάποια χρόνια ο Παράδεισος της Θάσου ήταν «στέκι» γυμνιστών, που λάτρεψαν πρώτοι αυτά τα καταγάλανα νερά, αλλά πλέον λόγω της μεγάλη δημοφιλίας της συγκεκριμένης ακτής έχουν βρει ένα νέο δικό τους «καταφύγιο» σε μία συγκεκριμένη πλευρά της παραλίας, κοντά στα βράχια.

Βαθύ

Από τις πιο διάσημες παραλίες της Θάσου και το Βαθύ, μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από τον Λιμένα. Εδώ κάνουν μία τουλάχιστον στάση όλοι οι επισκέπτες που φτάνουν στο νησί λόγω της υπέροχης τοποθεσίας της, αλλά και της απαλής, όμορφης άμμου που καλύπτει όλη την ακτή και συνεχίζει να επεκτείνεται και στον βυθό. Για να φτάσετε στο Βαθύ θα ακολουθήσετε τον ίδιο δρόμο που περνάει από τη Σαλιάρα. 

Τα καταπράσινα, ψηλά πεύκα τυλίγουν την παραλία από όλες τις πλευρές και σε ένα σημείο κατεβαίνουν μέχρι το νερό. Υπάρχουν διαθέσιμες ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση, ενώ μπορείτε να φτάσετε και με το καραβάκι που κάνει καθημερινά δρομολόγιο στις παραλίες του νησιού.

Παχύς

Μία υπέροχη, φαρδιά ακτή στρωμένη με ζεστή, αφράτη άμμο κοντά στην περιοχή Σκάλα Ραχωνίου, περίπου 8 χιλιόμετρα από τον Λιμένα. 

Η παραλία Παχύς είναι γεμάτη ζωή, beach bar και εστιατόρια και προσφέρεται για να μείνετε εκεί ολόκληρη τη μέρα, κάνοντας ατελείωτες βουτιές σε ήσυχα, καταπράσινα νερά, παίζοντας παιχνίδια στην ακρογιαλιά με τα παιδιά σας και απολαμβάνοντας ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, από τα πιο ρομαντικά που θα δείτε στο νησί. 

Η σκιά που προσφέρουν τα πεύκα που περιτριγυρίζουν την ακτή είναι πυκνή και δροσερή και έτσι, ακόμα κι αν δεν έχετε νοικιάσει ομπρέλα, η θαυμάσια φύση της Θάσου έχει προνοήσει με τον πιο συγκινητικό τρόπο για εσάς και για το μπάνιο σας. 

Aλυκή

Ένας καταπληκτικός οικισμός στο νότιο άκρο του νησιού, αρκετά μακριά από τον Λιμένα, διατηρεί τη δική του ταυτότητα και ένα ξεχωριστό χαρακτήρα. 

Η Αλυκή έχει δύο πεντακάθαρους κόλπουςαπ’ όπου κάθε πρωί, πολύ-πολύ νωρίς, ξεκινούν τα καΐκια για να φέρουν πίσω φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά. Γι’ αυτόν τον λόγο αμέσως μετά το μπάνιο σας πιάστε τραπέζι σε κάποιο από τα κοντινά ταβερνάκια για μεζέδες, ούζο η κρασί, ενώ εάν είστε λάτρεις της ιστορίας κατευθυνθείτε προς τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού που βρίσκονται στην περιοχή και, φυσικά, στο αρχαίο λατομείο μαρμάρου, ένα σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. 

Η βόρεια παραλία του χωριού είναι πιο ήσυχη, βοτσαλωτή σε πολλά σημεία της και όχι οργανωμένη και ιδανική για εσάς που επιθυμείτε απομόνωση και ηρεμία μακριά από τον πολύ κόσμο.

Λιβάδι

Μένουμε στη νότια πλευρά του νησιού και σε μία παραλία απαράμιλλης, παρθένας ομορφιάς. Παρά το γεγονός ότι η παραλία είναι οργανωμένη, με beach bar, ξαπλώστρες και εστιατόρια το βραχώδες τοπίο και τα ψηλά βουνά που στέκονται πάνω από την πεντακάθαρη θάλασσα στο Λιβάδι συνθέτουν ένα σκηνικό άγριας, ακατέργαστης γοητείας. 

Κολυμπώντας στρέψτε το κεφάλι σας προς το βουνό για να αντικρύσετε το μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, το οποίο προσδίδει στην περιοχή ακόμα μεγαλύτερη γραφικότητα. Ακριβώς δίπλα στο Λιβάδι και μία ακόμα γνωστή παραλία της Θάσου, ο Αρσανάς, με τους μικρούς κολπίσκους και τα δροσερά νερά. 

Γκιόλα

Χωρίς αμφιβολία η πιο εντυπωσιακή παραλία της Θάσου και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες παραλίες της Ελλάδας, γενικότερα. 

Η πανέμορφη Γκιόλα, στην περιοχή Αστρίς, 40 ολόκληρα χιλιόμετρα μακριά από τον Λιμένα, είναι στην ουσία μία φυσική πισίνα φτιαγμένη από βράχια, τα οποία δημιουργούν ένα περιβάλλον που θυμίζει άλλον πλανήτη. Σίγουρα δεν είναι το πιο ασφαλές μέρος στο νησί για κολύμπι με παιδιά, εξαιτίας του απότομου, τραχιού εδάφους, ενώ θα δυσκολευτείτε αρκετά και στη διαδρομή μέχρι εκεί, αφού ο δρόμος για τη Γκιόλα είναισύντομος, αλλά πολύ δύσβατος. Αυτό που θα αντικρύσετε, όμως, αξίζει τον κόπο. Θα κολυμπήσετε σε μία από τις πιο μοναδικές παραλίες της χώρας μας, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να επιχειρήσουν και μία βουτιά από τα ψηλά βράχια, ύψους 8 μέτρων.

Πευκάρι

Πολύ κοντά και η παραλία Πευκάρι, δίπλα στον οικισμό Ποτό στα νότια του νησιού. Η ακρογιαλιά έχει πάρει το όνομα της από το μεγάλο δάσος από πεύκα ακριβώς πάνω από την ακτή, ενώ είναι ιδανική για οικογένειες. Το αντίθετο, δηλαδή, από τη γειτονική Γκιόλα. 

Τι θα κάνετε στο Πευκάρι; Θα χαλαρώσετε στην χρυσή άμμου, θα ξεκουραστείτε στις άνετες ξαπλώστρες(η παραλία είναι οργανωμένη), θα δοκιμάσετε εκλεκτές τοπικές γεύσεις στα κοντινά ταβερνάκια, θα δροσιστείτε στα διάφανα νερά και θα ανακαλύψετε τον διασκεδαστικό κόσμο των θαλάσσιων σπορ. Νοικιάστε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ζητήστε βοήθεια από τους έμπειρους δασκάλους και περάστε ώρες χαράς και παιχνιδιού σε μία από τις πιο γαλήνιες παραλίες της Θάσου.

Κοίνυρα 

Στο χωριό Κοίνυρα, περίπου 20 χιλιόμετρα από τον Λιμένα, θα βρείτε δύο μεγάλες παραλίες με άμμο και βότσαλα, ήρεμες, απάνεμες, και χαλαρωτικές. Οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες και θα μεταφέρουν όλη τη ρομαντική ατμόσφαιρα ενός μικρού, παραθαλάσσιου οικισμού βγαλμένο από άλλη εποχή, όταν έπρεπε απλά να στερεώσουμε την ομπρέλα μας στην άμμο, να απλώσουμε την πετσέτα μας και να ορμήσουμε στο νερό. 

Αν δεν θέλετε πολύ κόσμο και φασαρία, αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς, ειδικά αν μένετε στο ανατολικό άκρο του νησιού, σχετικά μακριά από την πρωτεύουσα, και θέλετε να αποφύγετε πολλές μετακινήσεις.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός – Κακοκαιρία Genesis: Η έκτακτη ενημέρωση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Επόμενο άρθροΟ Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με tweet στα ελληνικά