Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο και το Θρακικό Πέλαγος καθώς παρενοχλούν τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Ο πλοιοκτήτης κ. Παράσχος Αγανικόλας δηλώνει ότι επιδιώκουν οι Τούρκοι την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα είπε ότι «τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι προκλήσεις συνεχίζονται και είναι αμέτρητες, βαλλόμαστε από παντού και δεν υπάρχει κάποιος να βγει και να μιλήσει και να πει τα αυτονόητα. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις. Για μένα, πλέον, το θέμα είναι ξεκάθαρο. Η πρόθεση των Τούρκων είναι ξεκάθαρη. Πιστεύω ότι ζητάν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με πολλαπλούς αποδέκτες και προς εσωτερική κατανάλωση, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τα αλιευτικά τους. Άλλωστε γι’ αυτό παραβιάζονται τα εθνικά χωρικά ύδατα της χώρας, χωρίς καμία προειδοποίηση. Μπαίνουν μέσα, αλιεύουν, κοινώς κάνουν ό,τι θέλουν, δεν ελέγχονται από πουθενά και σαν αποτέλεσμα κινδυνεύουν και τα δικά μας αλιευτικά γιατί εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όπου υπάρχουν τούρκικα αλιευτικά, υπάρχει συνοδεία πολεμικών πλοίων του τούρκικου ναυτικού. Στο Αιγαίο Πέλαγος δουλεύουν οι Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια χωρίς απαγόρευση. Πώς είναι δυνατόν να διαχειριστείς αλιευτικά πεδία, να εφαρμόσεις την κοινή αλιευτική ευρωπαϊκή πολιτική που φέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το Αιγαίο, πώς είναι δυνατόν να ανταγωνιστείς όλα αυτά τα εργαλεία που χρησιμοποιούν αυτοί, όταν αυτά είναι παράνομα, πάντα σύμφωνα με την κοινή αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς είναι δυνατόν να ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις μόνο για τους Έλληνες αλιείς ενώ γι’ αυτούς να μην ισχύει τίποτα; Και το πιο βασικό και σημαντικό απ’ όλα είναι ότι αυτήν τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι επιδοτούνται για όλα. Επιδοτούνται για τα λειτουργικά τους έξοδα, για τα καύσιμα, τις ασφάλειες, τις τροφοδοσίες. Μέχρι και για τις εξαγωγές που κάνουν στην Ελλάδα. Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση, δεν τα βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταίροι μας; Πού είναι, δεν μπορώ να καταλάβω. Είμαι σ’ αυτό το επάγγελμα πάνω από 20 χρόνια. Αυτό το πράγματα που βιώνω φέτος είναι απίστευτο. Βλέπω μια κατάσταση που κανένας δεν κάνει τίποτα. Δεν πρέπει κάποιος να βγει και να υπερασπίσει τα δικαιώματά μας;».

«ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ»

Και πρόσθεσε πως «Πριν λίγες μέρες ο κ. Σαρίκας, πρόεδρος Αλιείας από την Αλεξανδρούπολη, βγήκε κι έβαλε πολλά θέματα στο τραπέζι. Είπε ότι κινδυνεύουμε, ότι φοβόμαστε. Δεν τα ακούνε αυτά οι τοπικοί βουλευτές, οι αιρετοί άρχοντες; Να βγουν με μία ερώτηση στην Ευρωπαϊκά Ένωση, κάτι τέλος πάντων; Δηλαδή τι θέλουν; Να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο, να γίνει κάποια ζημιά στο τέλος για να κινητοποιηθούν; Αλλά εγώ θα βάλω και το εξής στο τραπέζι. Εφόσον τα αλιευτικά εργαλεία είναι παράνομα βάσει της κοινής πολιτικής. Αν ένα ελληνικό αλιευτικό συλληφθεί από το Λιμενικό Σώμα με τα εργαλεία που έχουν οι Τούρκοι, θα του πάρουν την άδεια. Τα ψάρια που αλιεύουν οι Τούρκοι μ’ αυτά τα παράνομα εργαλεία, είναι παράνομα ή νόμιμα; Εδώ είναι το θέμα. Γιατί όλα αυτά εξάγονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον τα εργαλεία των Τούρκων είναι παράνομα και δεν συμβαδίζουν με την Ευρωπαϊκή κοινή αλιευτική πολιτική, και είναι καταστροφικά, τα αλιεύματα που παράγουν είναι νόμιμα ή παράνομα; Ο καθένας πρέπει να πάρει θέση. Κι ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Θεωρώ ότι η μέση αλιεία στην Ελλάδα, ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολύ σοβαρός. Είναι θεμελιώδης λίθος της οικονομίας μας. Έπρεπε να δοθεί προσοχή. Γι’ αυτό είπα ότι έχουμε λάθος ανθρώπους σε λάθος θέσεις. Είναι απίστευτο αυτό που βιώνουμε καθημερινά στο Αιγαίο».

Πηγή:εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΕξασφαλισμένο το εργασιακό αντικείμενο των εργαζομένων στο λιμάνι Φίλιππος Β’
Επόμενο άρθροΜειωμένη η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην Καβάλα αυτήν την εποχή