Παρουσία του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Κυριάκου Σταυρίδη, και του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου για θέματα Ανακύκλωσης, Κώστα Κητή, η Υπηρεσία Καθαριότητας παρέλαβε από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ τους πρώτους ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ, στους οποίους θα συλλέγονται ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ.
Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν:
🔸️10 κάδοι χωρητικότητας 660 λίτρων
🔸️120 κάδοι χωρητικότητας 240 λίτρων, και
800 μικροί κάδοι χωρητικότητας 10 λίτρων.
Εντός των επόμενων ημερών θα παραληφθεί και μεγάλη ποσότητα βιοαποικοδομήσιμες σακούλες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταυρίδης, «ο Δήμος Καβάλας είναι από τους λίγους που ξεκινούν την τοποθέτηση καφέ κάδων, γεγονός που αποτελεί τη σημαντικότερη τομή στο ζήτημα της Ανακύκλωσης για τον Δήμο μας, ύστερα από την τοποθέτηση των μπλε κάδων. Ως εκ τούτου, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα τοποθέτησής τους, ενημέρωσης των πολιτών και τελικής διαχείρισης αυτών των απορριμμάτων. Στόχος της διοίκησής μας είναι η αύξηση της ποσότητας απορριμμάτων που πηγαίνουν στην ανακύκλωση με περεταίρω μείωση αυτών που ρίχνονται στους πράσινους κάδους».
Το πρόγραμμα των ΚΑΦΕ ΚΑΔΩΝ θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον Δήμο, όμως οι παραληφθέντες κάδοι θα τοποθετηθούν στη συνοικία Νεάπολης.
Όπως εξήγησε ο κ. Κητής, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη συνοικία για να λειτουργήσει πιλοτικά, επειδή έχει χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τον Δήμο να εξάγει συμπεράσματα και να επιλύσει τυχόν προβλήματα, πριν από την ολική εφαρμογή του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2023. Επισήμανε, δε, ότι το 40% των απορριμμάτων που πετάμε στον πράσινο κάδο μπορούν να μπουν στον καφέ!
Σημειώνεται ότι:
μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων της Νεάπολης με διάφορούς τρόπους, ακόμη και πόρτα-πόρτα
όσοι δεχτούν να μπουν στο πρόγραμμα θα παραλάβουν έναν μικρό καφέ κάδο 10 λίτρων, όπου θα συλλέγουν τα απορρίμματά τους, τα οποία θα πετούν στους μεγαλύτερους που θα είναι τοποθετημένοι σε δημόσιους χώρους
επίσης, θα παραλάβουν και ένα ειδικό κλειδί για να ανοίγουν τους μεγαλύτερους κάδους, οι οποίο θα είναι κλειδωμένοι.
Σ΄ αυτήν, την πιλοτική φάση, έχουν συμπεριληφθεί και μεγάλοι «παραγωγοί» οργανικών αποβλήτων, όπως σούπερ μάρκετ, το παζάρι, η λαχαναγορά, τα εστιατόρια του Πανεπιστημίου και της Μεραρχίας.