Για τη χορήγηση χρηματικού βοηθήματος στις οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που πέθαναν ή εξαφανίστηκαν απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «στις οικογένειες των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι σε καιρό ειρήνης φονεύθηκαν, πέθαναν ή εξαφανίσθηκαν, εφόσον δεν δικαιούνται πολεμικής σύνταξης, μπορεί να χορηγείται, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του Ειδικού Λογαριασμού Χρηματικής Αρωγής Οικογενειών Στρατιωτικών (ΕΛΧΑΟΣ) και στο τέλος κάθε έτους, εφάπαξ χρηματική αρωγή, μέχρι του ύψους ενός βασικού μισθού λοχαγού, σε κάθε ανήλικο τέκνο, καθώς και σε κάθε ενήλικο άγαμο μέχρι ηλικίας 25 ετών, εφόσον αυτό αποδεδειγμένα σπουδάζει ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ανεξάρτητα αν αναγνωρίζεται ως προστατευόμενο μέλος της οικογένειας».

«Η διαδικασία χορήγησης της χρηματικής αρωγής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίστηκαν με την υπουργική απόφαση, υπό στοιχεία Φ.952/5/710653/1-4-2003 (Β΄432), ύστερα από πρόταση των οικείων Διοικητικών Συμβουλίων, με ημερομηνία έναρξης, την 25η Ιουλίου 2002», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Για το έτος 2021, το ύψος της υπόψη χρηματικής αρωγής, καθορίστηκε με την ΚΥΑ, υπό στοιχεία Φ.952/8/114297/Σ.19316/21-10-2021 (Β΄5010), στο ποσό των χιλίων ευρώ», ξεκαθάρισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Τα Γενικά Επιτελεία στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό», τόνισε ο υπουργός, «έχουν καθορίσει με σχετικές διαταγές σε όλη την κλίμακα των διοικήσεων, την υποχρέωση ορισμού ενός στελέχους, το οποίο εκτελεί χρέη συνδέσμου μεταξύ της οικογένειας του θανόντος ή εξαφανισθέντος στρατιωτικού και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, το οποίο, εν συνεχεία, προβαίνει στην ενημέρωση της οικογένειας σχετικά με την οικονομική αποκατάσταση των δικαιούχων, καθώς και στη συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών και την διασφάλιση της άμεσης υποβολής αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Για το σύνολο των παρεχόμενων βοηθημάτων», συνέχισε, «υφίστανται σχετικοί σύνδεσμοι στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Κατά τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης από τις οικογένειες των θανόντων, πραγματοποιείται ενημέρωση επί των πάσης φύσεως βοηθημάτων από τα αρμόδια γραφεία των Γενικών Επιτελείων, των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών αυτών», διευκρίνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει και αξιολογεί τις προτάσεις εκσυγχρονισμού των υπόψη διαδικασιών, με γνώμονα την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, την υποστήριξη των οικογενειών των θανόντων και την αποφυγή απώλειας των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους», κατέληξε στην απάντησή του ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κάνει στρατηγικά λάθη και ο ρωσικός στρατός «διαχωρίζεται όλο και περισσότερο»
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Πρόεδρο του Α.Σ “ΦΙΛΟΣ”