[ad_1]

Ως ημέρα «ντροπής» για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται η έφοδος των τουρκικών αρχών στα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman που τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο, σε μια ακόμη απόπειρα του…σουλτάνου Ερντογάν να ελέγξει τον Τύπο.

Με δακρυγόνα και αντλίες νερού, η τουρκική αστυνομία διέλυσε την διαδήλωση εργαζόμενων και άλλων υποστηρικτών που διαμαρτύρονταν για δεύτερη ημέρα σήμερα, έξω από την εφημερίδα Zaman στην Κωνσταντινούπολη, μετά την προκλητική απόφαση των αρχών για την οποία δεν δόθηκε επισήμως καμία εξήγηση.

Στην σαββατιάτικη έκδοσή της, που πρόλαβε να τυπωθεί πριν την έφοδο στα γραφεία της, η Zaman (με κυκλοφορία γύρω στα 650.000 φύλλα) καταγγέλλει ότι ο Τύπος διανύει μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του, με τους ακόλουθους τίτλους σε μαύρο φόντο:

«Το Σύνταγμα ανεστάλη. Ο τουρκικός τύπος βιώνει μια από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του. Η μαζικής κυκλοφορίας εφημερίδα της Τουρκίας κατασχέθηκε παρά την διαβεβαίωση του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η ελευθεροτυπία αποτελεί κόκκινη γραμμή για μας».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την δικαστική απόφαση που έθετε τον όμιλο Feza Media Group στον οποίο ανήκει η Zaman, υπό κρατικό έλεγχο, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του μέσου στην Κωνσταντινούπολη, ρίχνοντας δακρυγόνα στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και χθες, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «θα δώσουμε μάχη για έναν ελεύθερο Τύπο».

 

 
Ο σουλτάνος φιμώνει τη Zaman-Μαύρη σελίδα για τον Τύπο στην Τουρκία

 

«Πιστεύω ότι τα ελεύθερα ΜΜΕ θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμη και αν χρειαστεί να γράφουμε πάνω στους τοίχους. Δε νομίζω ότι είναι εφικτό να φιμώσεις τα μέσα στην ψηφιακή εποχή» δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της Zaman, Abdulhamit Bilici, λίγο πριν την αστυνομική έφοδο.

Η ηλεκτρονική σελίδα της Zaman πάντως δεν έχει «πέσει» και εξακολουθεί να φιλοξενεί επικριτικά της κίνησης των αρχών, άρθρα.

Η εφημερίδα διατηρεί δεσμούς με το κίνημα Hizmet του- αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ- κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι σχεδιάζει πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν.

Η απόφαση για την «κρατική κηδεμονία» με επιτροπή διαχειριστών ελήφθη μετά από απαίτηση του εισαγγελέα που διερευνά «πιθανή διασύνδεση του κινήματος του Γκιουλέν, με τρομοκρατικές οργανώσεις» στα πλαίσια της οποίας έγιναν και συλλήψεις γνωστών επιχειρηματιών για χρηματοδότηση της ομάδας του κληρικού.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, είπε ότι το δικαστήριο ενήργησε ως πολιτικό εργαλείο και ότι είθισται σε όλες τις φωνές που διαφοροποιούνται να βάζει η κυβέρνηση την ταμπέλα της «εγκληματικής οργάνωσης».

 

 
Ο σουλτάνος φιμώνει τη Zaman-Μαύρη σελίδα για τον Τύπο στην Τουρκία

 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελέγξει αυτούς που παίρνουν μέρος σε μια ξεκάθαρη απόπειρα πραξικοπήματος, είτε οικονομική είτε δημοσιογραφική, εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης».

«Υπάρχει μια νομική διαδικασία κατά την οποία εξετάζονται κατηγορίες για πολιτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της διοχέτευσης παράνομου χρήματος. Δεν επεμβήκαμε ποτέ στη νομική διαδικασία. Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου (…), αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στους ελιγμούς μιας δομής στο εσωτερικό του κράτους που αποπειράται να χρησιμοποιήσει τον Τύπο» σημείωσε ο Νταβούτογλου.

Αντιδράσεις για το φίμωτρο
Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου. Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων και ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την κατάληψη της εφημερίδας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απόδειξη πως η τουρκική κυβέρνηση φιμώνει τους διαφωνούντες.

Μάλιστα η ΕΕ υπέδειξε στην Τουρκία, ότι ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, «οφείλει να σέβεται την ελευθερία του Τύπου».

 

 
Ο σουλτάνος φιμώνει τη Zaman-Μαύρη σελίδα για τον Τύπο στην Τουρκία

 

Ωστόσο υπάρχουν και οι επικριτές που προσάπτουν στην ΕΕ ότι κάνει τα στραβά μάτια στις επιδόσεις της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή χρειάζεται τη βοήθεια της Άγκυρας για να περιορίσει τις τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη λύπη της γι’ αυτή την τελευταία μιας σειράς «ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών» της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης «και όσων την επικρίνουν».

Η Μόσχα από την πλευρά της εξέφρασε την επιθυμία να διεξαχθεί διεθνής έρευνα: «Ελπίζουμε ότι οι δυτικοί εταίροι μας θα βάλουν στην άκρη τους φόβους τους πως θα δυσαρεστήσουν την Άγκυρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Newsroom Alexpoli.gr / Εθνος

Σχόλια

Σχόλια

[ad_2]

Πηγή (δείτε όλο το άρθρο)

Προηγούμενο άρθροΣτην Καβάλα βρέθηκε χθές και μίλησε ο Θανάσης Παφίλης
Επόμενο άρθροΤεράστιο κύμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες! Ρούχα και τρόφιμα στο Σύνταγμα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)