Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας δήλωσε ότι «Νομίζω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Πάντοτε το πρώτο τρίμηνο της κάθε χρονιάς είναι λίγο αβέβαιο και κενό, σε σχέση με τα υπόλοιπα του έτους. Άρα μέσα σε αυτό το τρίμηνο θα πρέπει να κρατηθούμε όλοι πάση θυσία, ώστε να συνεχίσουμε δυναμικά».

Ακολούθως σημείωσε ότι «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον επιχειρηματικό κόσμο. Ξεκίνησε με μια πολύ μεγάλη ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώθηκε με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στα εμπορεύματα και στα προϊόντα, με τις επιχειρήσεις να ασφυκτιούν και στη συνέχεια να έρχεται η έκρηξη πληθωρισμού με συνέπεια τη μεγάλη ακρίβεια. Αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ είναι που οδήγησε σε ανασφάλεια και αγωνία τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αυτό που εκτόνωσε λίγο την κατάσταση ήταν η καλοκαιρινή περίοδος. Ο τουρισμός για άλλη μια φορά για τη χώρα μας στάθηκε ο στυλοβάτης της οικονομίας, όπως φυσικά και για την περιοχή μας».

ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

«Γενικότερα, όμως και παρά το κακό ξεκίνημα, το 2022 κλείνει σε ένα κλίμα ικανοποίησης, για να το συνδέσω με το 4ο Οικονομικό Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Υπάρχει μια ικανοποίηση και μια διατήρηση της ικανοποιητικής εικόνας των επιχειρήσεων, όμως για το επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει αγωνία και απαισιοδοξία ότι ίσως αναμένουμε να δυσκολέψει περισσότερο η οικονομική κατάσταση. Πρέπει να πούμε ότι οι δυο τελευταίοι μήνες του τρέχοντος έτους ήταν αρκετά δύσκολοι. Από την άλλη υπάρχει μια τόνωση της αγοράς, λόγω των εορτών κι ακολουθούν οι χειμερινές εκπτώσεις και είναι αυτά τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας», συμπλήρωσε σχετικά ο Μάρκος Δέμπας.

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μας, τονίζοντας: «Γίνονται προσπάθειες και μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις και με τις επενδύσεις υποδομών και γενικότερα μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που έρχονται και θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή μας. Αν και εφόσον δούμε να ξεκινούν, τότε πλέον η αισιοδοξία και το χαμόγελο θα επιστρέψουν. Αυτό που τονίζουμε συνεχώς ως Επιμελητήριο και επιχειρηματική κοινότητα είναι το σύνθημα επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορέσουν να δώσουν απασχόληση και κεφάλαια που θα διατεθούν στην τοπική οικονομία για να ανέβει η αγοραστική δύναμη, να μειωθεί η ανεργία και να έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή μας».

Αναφορικά με το αν είναι ικανοποιημένος από τη στήριξη της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Δέμπας σχολίασε ότι «Η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με βοηθήματα και επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κι έτσι κατορθώσαμε ένα μεγάλο κομμάτι επιχειρήσεων να αντέξουν. Ενώ περιμέναμε τα χειρότερα, αυτά τελικά δεν ήρθαν. Ξεκίνησε μια χρονιά δύσκολη, αλλά στο τέλος της συνεχίζουν πολλοί επαγγελματίες να είναι ενεργοί, είμαστε δίπλα τους και προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Εκτιμώ ότι αν ξεπεράσουμε και τον σκόπελο του πληθωρισμού, αν όχι το 2023 που θα έχουμε μια μικρή ανάπτυξη, από το 2024 και μετά σίγουρα οι προβλέψεις θα είναι πολύ πιο ευοίωνες».

ΤΑ ΚΟΣΤΗ

Όσον αφορά τα μεγάλα κόστη στην ενέργεια με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι επαγγελματίες στη διάρκεια του 2022, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «Είναι επιβεβλημένη η αντικατάσταση από τις επιχειρήσεις των ενεργοβόρων μηχανημάτων τους ή με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στη στέγη τους, ώστε μέσα στο 2023 να δούμε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όχι μόνο επιδοτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ, αλλά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ζουν με επιδοτήσεις. Πρέπει να δοθούν μόνιμες λύσεις που θα τις βοηθήσουν να βγουν από το αδιέξοδο».

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απάντησε ότι «Σίγουρα όποτε έχουμε μια προεκλογική περίοδο, ειδικά όταν πρόκειται για εθνικές εκλογές, βλέπουμε κάποια πράγματα να ατονούν. Θεωρητικά έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, γιατί οι εκλογές θα γίνουν είτε σε τρεις, είτε σε πέντε μήνες. Σίγουρα μας προβληματίζει όλους το ότι μάλλον θα έχουμε και δεύτερες εκλογές. Πάντα μια τέτοια κατάσταση με προσωρινές κυβερνήσεις, δημιουργεί στον δημόσιο τομέα δυσλειτουργίες. Κάποια πράγματα, δυστυχώς, θα παγώσουν και πραγματικά ανησυχούμε. Από την άλλη εκτιμώ ότι έχουμε ωριμάσει κάπως ως κράτος και νομίζω ότι ο δημόσιος τομέας σε κάποια πράγματα θα συνεχίσει να λειτουργεί, χωρίς να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην οικονομία. Νομίζω πάντως ότι θα έχουμε μια σύντομη προεκλογική περίοδο. Το μόνο που μας φοβίζει είναι να μην υπάρχουν εξωγενείς εντάσεις, ειδικά από την Τουρκία, αλλά και εσωτερικά με λαϊκίστικες πολιτικές που είναι σε βάρος των επιχειρήσεων μας. Θεωρώ πάντως ότι μέσα στο επόμενο 5μηνο όλα αυτά θα έχουν λήξει και πριν το καλοκαίρι θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, που θα λειτουργεί όπως πρέπει για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας».

Προηγούμενο άρθροΚομβικός ο ρόλος Ρωμανού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – Τα νέα καθήκοντα που θα του ανατεθούν
Επόμενο άρθροΒράβευση των τεσσάρων ομορφότερων βιτρινών της Καβάλας