«Το νέο πλαίσιο για το πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο περιορίζει τις αναβολές και αυξάνει τη λογοδοσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως γίνεται ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενός πιο λειτουργικού κράτους. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας που θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους. Στόχος να επιβραβεύουμε όσους δημοσίους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει».
Στην αρχή της εισήγησής του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, ενώ σημείωσε ότι την Τρίτη συζητιέται στη Βουλή ο δικαστικός οδικός χάρτης με στόχο να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης κατά 30%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μεγάλη βαρύτητα και στον οδικό δικαστικό χάρτη, μια μεταρρύθμιση μετά από 150 χρόνια. «Αύριο το σημαντικό νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη. Μια μεταρρύθμιση που καθυστέρησε εδώ και 150 χρόνια. Αυτή τη μεγάλη τομή προωθούμε ώστε να μειωθεί έως και κατά 30% ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης μέχρι το 2027. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο της Επικρατείας που εισάγει ο υπουργός Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμα μίλησε για την εθνική στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030, με σκοπό να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αναπηρία στους τομείς εκπαίδευσης και εργασίας.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της αποχής στις ευρωεκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του έστειλε μήνυμα κατά της αποχής από τις ευρωεκλογές ζητώντας από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «περισσότερη δουλειά» μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. «Συνεχίζουμε την πορεία των αλλαγών με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα ενόψει και των ευρωεκλογών, όπου ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει η χώρα», είπε και υπενθύμισε τις περιπέτειες που μπορεί να φέρει στη χώρα η αποχή από την εκλογική διαδικασία, εφιστώντας την προσοχή στις ακοστολόγητες υποσχέσεις της αντιπολίτευσης.
«Έχουμε μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα καθώς θα υπάρξει άλλο ένα υπουργικό συμβούλιο πριν τις ευρωεκλογές να εξηγήσουμε στους πολίτες τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή και η επιπόλαια επιλογή. Στα λεφτόδεντρα που φυτρώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να δείξουμε την πραγματικότητα με την αύξηση των εισοδημάτων», τόνισε.
Τόνισε ότι παραμένει στόχος η ενίσχυση μισθών και συντάξεων εντός της τετραετίας, αλλά και η συνέχιση καταπολέμησης της ακρίβειας, αναφερόμενος στη νέα έκδοση του e-katanalotis όπου συγκρίνοντας τιμές ανά σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει την καλύτερη τιμή ανάμεσα σε 3.000 προϊόντα.
«Μόνο ωφελημένοι θα μπορούν να βγουν οι καταναλωτές καθώς η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μένουμε δίπλα στον πολίτη αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας».
Ακόμα, είπε, πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, στα μέτρα κατά της βίας, την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Χορηγοί μας είναι πάντα τα ρήματα ακούμε και προσπαθούμε.
«Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη μέχρι τις ευρωεκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Με την ευκαιρία αυτή να πω ότι λειτουργεί η νέα έκδοση του e-katanalotis όπου συγκρίνοντας τιμές ανά σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει την καλύτερη τιμή ανάμεσα σε 3.000 προϊόντα. Μόνο ωφελημένοι θα μπορούν να βγουν οι καταναλωτές καθώς η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Μένουμε δίπλα στον πολίτη αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, στα μέτρα κατά της βίας, την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Χορηγοί μας είναι πάντα τα ρήματα ακούμε και προσπαθούμε. Λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά μέχρι τις ευρωεκλογές.
Έχουμε μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα καθώς θα υπάρξει άλλο ένα υπουργικό συμβούλιο πριν τις ευρωεκλογές να εξηγήσουμε στους πολίτες τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή και η επιπόλαια επιλογή. Στα λεφτόδεντρα που φυτρώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να δείξουμε την πραγματικότητα με την αύξηση των εισοδημάτων.
Στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο δυνατές θα είναι οι ελληνικές φωνές στην Ευρώπη αλλά και το πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά προόδου
Ξεχωρίζω και το σχέδιο «Μια Ελλάδα για όλους» για τα ΑμεΑ
Προχωράει παράλληλα η επιλογή νέων διοικήσεων στον δημόσιο τομέα
Ειδικό μπόνους παραγωγικότητας που θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους. Στόχος να επιβραβεύουμε όσους δημοσίους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει
Το νέο πλαίσιο περιορίζει τις αναβολές και αυξάνει τη λογοδοσία. Γίνεται ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο λειτουργικού κράτους
Αύριο το σημαντικό νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη. Μια μεταρρύθμιση που καθυστέρησε εδώ και 150 χρόνια. Αυτή τη μεγάλη τομή προωθούμε ώστε να μειωθεί έως και κατά 30% ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης μέχρι το 2027. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο της Επικρατείας που εισάγει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Κεντρικός στόχος να βελτιώνεται η καθημερινή ζωή των πολιτών ώστε η χώρα μας σταδιακά να προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου
Εκτός από το πριμ αποδοτικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους, συζητείται και η Εθνική στρατηγική για τα ΑμεΑ, η αποδοτικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η λήξη της προθεσμίας για επιστολική ψήφο και ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης.
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι:
Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030
Παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων
Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας
Εισήγηση από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη Σύμβαση Δωρεάς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους των Σπυρίδωνα και Ντόροθυ Λάτση της εκπόνησης μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτηρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2023/2411 σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων
Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους
Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκη για την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.