Του προγράμματος της Παναγίας η συνέχεια σήμερα… »Ο Δήμος Καβάλας δεν πρόκειται να αφήσει κανένα πρόγραμμα να πέσει κάτω. Ας σοβαρευτούμε! Από εδώ και πέρα για το παραμικρό έργο θα γίνεται ανακοίνωση και θα ενημερώνονται οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να γνωρίζουν όλοι. Δεν θα συρθώ να κάνω κάτι άλλο απ’ αυτό που ονειρεύομαι για την Καβάλα, με όποιο κόστος».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα   πλαισιωμένος από τις επιστημονικές συνεργάτιδές του, Ιώ Χατζηβαρύτη και Έλενα Σαμουρκασίδου, απαντώντας επί της ουσίας σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορούσε τη συνοικία της Παναγίας και το οποίο δεν »πέρασε», λόγω της καταψήφισής του από την αντιπολίτευση.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ

»Ακούγονται πράγματα, λάσπες από διάφορους, όχι απ’ όλους, για να είμαι δίκαιος, ότι δίνω λεφτά στους φίλους μου, ότι θα ήταν ένα πρόγραμμα από το οποίο κάποιοι θα »έτρωγαν» πολλά χρήματα. Κάποιοι έχουν εμποτιστεί με αυτήν την παλαιοκομματική νοοτροπία, με την οποία θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές άλλαξαν, ότι υπάρχει διαφάνεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει. Μπορεί κάποιοι να είναι μαθημένοι διαφορετικά, αλλά δεν φταίω εγώ», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας. 

ΑΠΤΟΗΤΟΙ

Στη συνέχεια ο κ. Μουριάδης σημείωσε ότι »υπάρχουν κάποια μέσα ενημέρωσης που το έχουν πάρει εργολαβία, για τους γνωστούς λόγους. Αύριο θα με χτυπάνε περισσότερο. Αν όμως έπαιρναν διαφήμιση, ενδεχόμενα να μην έλεγαν τίποτα απ’ όλα αυτά. Θέλω να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να με πτοήσει κανένας απ’ αυτούς που βγαίνουν και λένε τη μια ασυναρτησία μετά την άλλη. Δεν έχουν ειρμό αυτά που λένε, αλλά και δεν λένε πραγματικότητες. Δεν θα ασχοληθώ ξανά με αυτούς τους κυρίους, ο καθένας δείχνει τον εαυτό του και νομίζω ότι οι δημότες μας, στην πλειονότητά τους, έχουν καταδικάσει αυτή τη στάση».

ΙΜΑΡΕΤ

»Έχω μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη που είχε το έργο κι έχω διότι με εξανάγκασαν να φτάσω σε ένα σημείο που να βγω έξω από τα ρούχα μου, αφήνοντας υπονοούμενα ότι δίνω στους φίλους μου λεφτά και μάλιστα μιλώντας ευθέως για το ΙΜΑΡΕΤ, τη σχέση μου με το οποίο δεν την αρνήθηκα ποτέ. Κι αν για κάτι είμαι περήφανος στη ζωή μου, είναι η συνεισφορά μου για να στηθεί ξανά το ΙΜΑΡΕΤ, όπως είναι σήμερα. Κανείς απ’ αυτούς δεν θα μου στερήσει το δικαίωμα να νιώθω περήφανος γι’ αυτό. Μακάρι όλοι αυτοί να είχαν προσφέρει το ένα εκατοστό απ’ όσα προσφέρουν το ΙΜΑΡΕΤ και το ΜΟΗΑ», επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μουριάδης. 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ο δήμαρχος Καβάλας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμπεριφορά της οποίας έτυχαν οι συνεργάτες του στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου και παρουσίασαν το εν λόγω πρόγραμμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για »κανιβαλισμό και εκχυδαϊσμό»!

»Οι συνεργάτες μου εκείνη τη μέρα αντιμετωπίστηκαν σαν σκουπίδια, σαν να ήταν οι τελευταίοι. Δυο συνεργάτες αναγνωρισμένης αξίας που το αποδεικνύουν καθημερινά με τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα. Απαξιώθηκαν λες και πρόκειται για μαθητές γυμνασίου που έγραφαν έκθεση και κάνανε επίδειξη στους καθηγητές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ

»Το πρόγραμμα αυτό το διεκδικούσαμε. Δεν σημαίνει ότι θα το παίρναμε, όμως αν το παίρναμε θα γίνονταν πολλά για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η Παναγία θα έπαιρνε ζωή, θα γινόταν το κέντρο για την Καβάλα. Αυτό που έχω να δηλώσω σε όλους είναι ότι όλα αυτά θα μπουν στο ΕΣΠΑ κι όποιος θέλει ας μη το ψηφίσει. Κάπως πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να μένουμε στα προγράμματα και να θυμόμαστε την Παναγία πριν τις εκλογές. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα ότι θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την ανάπτυξη», δήλωσε καταληκτικά ο δήμαρχος Καβάλας. 

ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Από την πλευρά της η Έλενα Σαμουρκασίδου, διπλωματούχος μηχανικός χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης και επιστημονική συνεργάτης του δημάρχου Καβάλας, η οποία μαζί με την περιβαλλοντολόγο, Ιώ Χατζηβαρύτη, είχαν τη γενική εποπτεία του συγκεκριμένου έργου, παρουσιάζοντας τα τυπικά χαρακτηριστικά της πρόσκλησης ανέφερε ότι δικαιούχοι ήταν οι αστικές αρχές με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους, ενώ για το εταιρικό σχήμα ανέφερε ότι αφορούσε τη υιοθέτηση μοντέλου τετραπλής έλικας (δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις, ερευνητικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών, διεθνείς εταίροι. Για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι το 80% αφορούσε χρηματοδότηση και το 20% ίδιους πόρους. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ UIA

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της γενικής διεύθυνσης περιφερειακής και αστικής πολιτικής της ευρωπαϊκής επιτροπής, έχει στόχο να παρέχει στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη πόρους, προκειμένου να δοκιμάσουν τολμηρές και καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων, καθώς και να πειραματιστούν με νέους τρόπους, με τους οποίους μπορούν οι ιδέες αυτές να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής.

ΣΧΗΜΑΠΡΟΤΑΣΗΣ

Από την πλευρά της η Ιώ Χατζηβαρύτη τόνισε ότι ο Δήμος Καβάλας από τις 16 Σεπτεμβρίου οπότε και άνοιξε 5η πρόσκληση για το πρόγραμμα Urban innovative Action, δημιούργησε ομάδα έργου και αναζητήσε τεχνικό σύμβουλο για την προετοιμασία και υποβολή της.

»Στα χαρακτηριστικά προσόντα του Συμβουλίου αυτού θα έπρεπε να περιλαμβάνεται η υποβολή αντίστοιχων προτάσεων και ει δυνατόν η υλοποίηση έργων τύπου Urban innovative. Τον Οκτώβριο ξεκίνησαν οι διαδικασίες ενημέρωσης των φορέων και οι προσκλήσεις για να συμμετάσχουν στο εταιρικό σχήμα της προτάσης. Η πρώτη συνάντηση εν δυνάμει εταιρικού σχήματος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στις 13 Νοεμβρίου, παρουσία του συμβούλου του έργου. Ακολούθησαν πλήθος διμερών επαφών με τους φορείς για τη συλλογή των προτάσεων και η οριστικοποίηση της έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2019», τόνισε σχετικά και έκλεισε λέγοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ και ότι θα υλοποιούνταν σε τρία χρόνια.

Προηγούμενο άρθροΚοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι
Επόμενο άρθροΟμιλία του Βουλευτή Γ. Πασχαλίδη για τη άσκηση εκλογικού δικαιώματος