Νέος αναπτυξιακός νόμος και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή να δηλώνει ικανοποιημένος.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «κάθε Αναπτυξιακός Νόμος έχει τα θετικά του και μπορεί κάποιος να εντοπίσει και κάποια αρνητικά. Σημασία έχει η εφαρμογή του. Είμαι άνθρωπος της πράξης, βοήθησε σ’ αυτό η θητεία μου στο Δήμο Καβάλας και σαν δήμαρχος για 8 χρόνια και ως αντιπολίτευση. Σημασία έχει να γίνονται έργα, να υπάρχει απορροφητικότητα και να λειτουργεί ο μηχανισμός.
Όσον αφορά την εφαρμογή θα δούμε ένα καλό κι ένα ενδεχόμενο κακό που πρέπει αν το προλάβουμε. Το κακό, λοιπόν, είναι ότι όλα κεντρικοποιούνται. Οι Περιφέρειες αποκτούν λιγότερες αρμοδιότητες όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων που προβλέπονται από το Νόμο, δηλαδή των επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη τους. Μειώνεται το ποσό του επενδυτικού σχεδίου στα 3 από τα 5 εκατομμύρια και μειώνει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Στείλαμε επιστολή στην Κομισιόν με άλλους ομόλογους Αντιπεριφερειάρχες που επισημαίνουμε το πρόβλημα. Είναι κάτι που θέλουμε να το προλάβουμε, να μην αποδυναμωθούν οι Περιφέρειες και μην πέφτουν όλα στο υπουργείο Ανάπτυξης αφού έτσι θα δημιουργηθούν καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα».
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πρόσθεσε ότι «είναι καλό που οι Επιτροπές θα απαρτίζονται από εξωτερικούς συνεργάτες και δεν θα κρέμονται όλα από τους 2-3 δημόσιους υπαλλήλους όσο καλά κι αν αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Οι εξωτερικοί συνεργάτες βοηθούν την υπηρεσία να δουλέψει και η υπηρεσία θα έχει το δικό της ρόλο στην επίβλεψη και τον έλεγχο της δουλειάς που γίνεται. Οι Επιτροπές εκτιμώ ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους επενδυτές να έρθουν, να φτιάξουν το φάκελό τους και να αξιολογηθούν γρήγορα. Το κακό, λοιπόν, μπορεί να προληφθεί, το καλό μπορεί να βελτιωθεί.
Αυτό που γίνεται με τον καινούργιο νόμο είναι ότι ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές των επενδύσεων που έχουν σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό μας βάζει σε ένα πλαίσιο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα υπάρξουν επιχορηγήσεις. Οι κρατικές ενισχύσεις υπάγονται σε 13 τομείς που η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλο βάρος».