Τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους από την έρευνα στους Αντιφιλίππους όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Antonov έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ραδιενεργά ή άλλα επικίνδυνα κατάλοιπα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Χρήστος Γάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικό ζήτημα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έχουν βγει τα πρώτα πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχω άμεση πληροφόρηση. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Αυτό που ελπίζαμε όλοι από την αρχή, να μην υπάρχουν οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά υλικά, ισχύει. Όλοι οι δείκτες είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Μόνο σε δύο σημεία αξίζει μία επισήμανση. Πρόκειται για τα νιτρικά που όπως μας είπαν οι επιθεωρητές επειδή νιτρικά υπάρχουν και στα λιπάσματα που ρυπαίνουν τα χωράφια. Γι’ αυτό και εντοπίστηκαν περισσότερα νιτρικά στην περιοχή διότι με τα νιτρικά από τις εκρηκτικές ύλες του αεροπλάνου, ουσιαστικά είχαμε μία απότομη αύξηση. Οι έλεγχοι που έχουν γίνει στο έδαφος και σε φυτά, έχουν παρθεί δείγματα για να γίνει έλεγχος αν υπάρχει ζήτημα σχετικά με το κατά πόσο είναι βρώσιμα αυτά τα φυτά μετά την πτώση του αεροπλάνου. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ό έλεγχος έχει γίνει μέχρι και σε απόσταση 3,5 χιλιόμετρα, στα 600μ, στα 2χμλ και στα 3,5 χλμ για να δούμε πόσο εξασθενεί από το σημείο του δυστυχήματος».
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
Επισήμανε ότι «σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα συνεχιστεί και σε δεύτερο χρόνο για να δούμε όσο περνάει ο καιρός, αν εξασθενούν τα βαρέα μέταλλα και οι επικίνδυνες ουσίες. Να έχουμε μια εμπεριστατωμένη εικόνα ότι με την πάροδο του χρόνου θα εξαλειφθούν και οι ελάχιστες ποσότητες που βρίσκονται εκεί εξ αιτίας του ατυχήματος
Υπήρχε μια ιδιαίτερη ανησυχία για την περιβαλλοντική ζώνη στην περιοχή. Υπήρχε μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις καλλιέργειες της περιοχής. Τελικά τα πορίσματα δείχνουν ότι όλα είναι ασφαλή. Την επόμενη εβδομάδα θα βγουν τα πορίσματα για τον έλεγχο στα ύδατα. Λήφθηκαν δείγματα από αρδευτικά κανάλια και τον υδροφόρο ορίζοντα για το πόσιμο νερό. Οι ελεγκτές μου είπαν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει μόλυνση στο έδαφος, είναι δύσκολο να υπάρξει μόλυνση στο νερό».