Μόλις το 20% των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας λειτούργησαν την Κυριακή. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης σημείωσε πως στο υπουργείο δεν κατανοούν τις ανάγκες της αγοράς.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ήταν αναμενόμενο διότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε πρόγραμμα στο αρμόδιο Υπουργείο σε ότι έχει να κάνει με την αγορά και ειδικά με το θέμα των Κυριακών. Κι αυτό διότι δεν θέλουν να ακούσουν, ειδικά εμάς τους ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες του εμπορίου. Έτσι, το υπουργείο έκανε μια λάθος κίνηση που ενώ έκαναν πράξη την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, το οποίο ζητούσαμε, μέσα σε μια βδομάδα νομιμοποίησαν με τροπολογία την Κυριακή, άλλαξαν στη συνέχεια την ημερομηνία από τις 6 στις 13 Νοεμβρίου και μετά από μία ακόμη αλλαγή λόγω της κακοκαιρίας που ποτέ δεν ήρθε, την όρισαν για τις 27 του μήνα».
ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Πρόσθεσε ότι «η αγορά δεν είναι κομπιούτερ που πατάμε ένα κουμπί και προχωράμε παρακάτω. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει να κάνει με καταναλωτές, ενημέρωση, επικοινωνία, ψυχολογία, οικονομικά ζητήματα και πάρα πολλές παραμέτρους. Θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη στον καταναλωτή για να δουλέψουμε Κυριακή. Τρεις τέτοιες μέρες έχουν ενδιαφέρον πανελλαδικά. Είναι οι δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου, πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και αυτή των Βαΐων. Όλες οι υπόλοιπες είναι ανάξιες να ασχοληθούμε. Φτάσαμε στο 2022 και συζητάμε τα ίδια αντί να κοιτάξουμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις, πώς θα τις βοηθήσουμε με χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσω τραπεζών οι οποίες όμως είναι απέναντι στη μικρομεσαία επιχείρηση και δεν τη στήριξαν ποτέ με χρήματα που θα πήγαιναν στην πραγματική οικονομία. Θα επαναλάβω για άλλη μία φορά ότι το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος, το πρόβλημα είναι το χρήμα που λείπει από τον καταναλωτή. Αυτό πρέπει να καταλάβουν και να κάνουν στοχευμένες ενέργειες, μήπως και σωθεί η μικρομεσαία επιχείρηση.
Η μικρομεσαία επιχείρηση γύρισε την πλάτη σ’ αυτήν την Κυριακή. Έχουμε γνώση και αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει γενικότερα στην αγορά. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν είμαστε ανόητοι να έχουμε κίνηση και να μην ανοίγουμε τα μαγαζιά μας. Κάποιοι ίσως να μην έχουν αυτήν τη γνώση διότι ζουν με την ασφάλεια του μισθού τους».