Η Εφημερίδα «Ντοκουμέντο» ανέφερε σε δημοσίευμα της πως παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Παυλίδη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι κάτι το παράλογο για ανθρώπους που ασχολούνται με τα πολιτικά δρώμενα.

Συγκεκριμένα είπε ότι «είναι σημαντικό να διευκρινίσω ότι προς το παρών δεν έχουμε κάποια απόδειξη ότι έχει συμβεί αυτό. Είναι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο που έχει μια λίστα με κάποια ονόματα, στην οποία περιλαμβάνονται οι ιδιότητες αυτών που αναφέρονται, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για το πώς έγιναν αυτές οι καταγραφές και πότε. Προσωπικά με κάλεσαν το Σάββατο από αυτήν την εφημερίδα που μου είπαν ότι το όνομά μου θα συμπεριλαμβάνεται στο Φύλλο της Κυριακής.

Η πρώτη αντίδραση ως πολίτης είναι, προφανώς, η έκπληξη για το γεγονός. Από ‘κει και πέρα, όμως, επειδή η συζήτηση αφορά ένα σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να βάζουμε τη συζήτηση σε ρεαλιστική βάση. Κρίνω σκόπιμο να διευκρινίσω πως σε ό,τι αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει συγκεκριμένο ρόλο και όσοι έχουμε εντρυφήσει στα θέματα πολιτικής, νομίζω ότι γνωρίζουμε πώς λειτουργεί και τι εξυπηρετεί. Φροντίζει να τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της πολιτείας θέλοντας να εξασφαλίσει ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες δεν ταξιδεύουν δεξιά κι αριστερά. Το να χρησιμοποιεί μηχανισμούς που είναι στην κατεύθυνση αυτή, προσωπικά για μένα και για όσους έχουν εμπλοκή με την πολιτική, δεν είναι κάτι παράλογο και δεν πρέπει να δημιουργεί πρόβλημα. Δεν μιλάω για πολίτες που δεν μπαίνουν στη διαδικασία να έχουν ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα. Μπορεί, λοιπόν, αρχικά να αισθάνθηκα έκπληξη αλλά από ‘κει και πέρα δεν μου κάνει εντύπωση εφόσον είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αυτή που έκανε τις σχετικές καταγραφές. Δεν υπάρχει, όμως, επίσημη ανακοίνωση, είναι μια λίστα με ονόματα που αναφέρεται η ιδιότητά τους, κάτι που εύκολα μπορεί να το διατυπώσει αν κάνει μία έρευνα. Δεν είναι δύσκολο να βρει κάποιος ότι είμαι πρόεδρος του ΤΕΕ και ότι ήμουν στο πολιτικό γραφείο του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Αυτά είναι τα στοιχεία που αναφέρονται σε μένα».

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «στο διάστημα που ήμουν συνεργάτης του κ. Παναγιωτόπουλου και προφανώς σ’ αυτό εστιάζει η εφημερίδα, προσέχαμε πάρα πολύ στο κομμάτι της ασφάλειας των επικοινωνιών. Είχαμε αλλάξει συσκευές, χρησιμοποιούσαμε εφαρμογές κρυπτογραφημένων συνομιλιών, τα e-mail μας. Προσπαθούσαμε να διαφυλάξουμε τις πληροφορίες που συζητούσαμε αλλά όχι για να προστατευτούμε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το κράτος και οι υπηρεσίες του δεν είναι εχθροί μας. Το κάναμε για να προστατευτούμε από οργανωμένα συμφέροντα.

Ο πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής ότι τα προσωπικά του δεδομένα εμπίπτουν στο απόρρητο των επικοινωνιών. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο ότι συνέβη το αντίθετο.

Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Βουλή, αν προκύψουν στοιχεία και θα αξιολογήσουμε καλύτερα στη συνέχεια τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης και όχι απλά σε επίπεδο δημοσιογραφικής έρευνας».

Προηγούμενο άρθροΜειωμένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Καβάλα, κυμαίνεται στα 1,20-1,22 ευρώ το λίτρο
Επόμενο άρθροΟι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Καβάλας γύρισαν την πλάτη στην Κυριακή της ανοιχτής αγοράς