Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφασίστηκε η αντικατάσταση των λαμπτήρων με Led, που αφορά τον οδοφωτισμό. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Προμούσας σημείωσε πως θα μειωθεί η κατανάλωση στο 1/6!

Όπως ανέφερε αρχικά “Το Δ.Σ. Καβάλας δέχθηκε παρουσίαση με τον προσανατολισμό της διοίκησης να αντικαταστήσει όλους τους λαμπτήρες του οδοφωτισμού και να μπουν λαμπτήρες Led. Πρόκειται για ένα έξυπνο και αισιόδοξο σενάριο που θα φέρει ένα άλλο σκηνικό μέσα στην πόλη και όχι μόνο.

Αυτή την στιγμή έχουμε 11.700 λαμπτήρες και σύμφωνα με μελέτη του Δήμου Καβάλας από μελετητικό γραφείο είδαμε ότι θα υπάρχει και οικονομικό όφελος για το Δήμο Καβάλας αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσουμε θα είναι διαφορετικό, οπότε αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Μέχρι τώρα καταναλώνουμε 6 εκ. 600 κιλοβατώρες. Με τους νέους λαμπτήρες το όφελος θα είναι πάρα πολύ μεγάλο γιατί θα πέσει το κόστος στο ένα έκτο και έτσι θα έχουμε και έκπτωση περί του 73%.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο της αντικατάστασης θα είναι υπεύθυνος και για την συντήρηση και με ένα ειδικό σύστημα τηλελέγχου θα αναλαμβάνει και την αντικατάσταση των λαμπτήρων σε κάθε βλάβη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας είναι υποχρεωμένος να αντικαθιστά τους λαμπτήρες και φυσικά θα είναι πιο γρήγορη η εξυπηρέτηση του πολίτη.

ΣΕΑ είναι μια μέθοδος που προτείνουμε εξάλλου, μια σύμβαση ενεργειακής απόδοσης και πρόκειται εξάλλου για διεθνή διαγωνισμό όπου ο ανάδοχος θα πληρωθεί μέσα από την έκπτωση που έχουμε”.

ΤΑ ΠΟΣΑ

Ο ίδιος εξηγώντας τα προαναφερθέντα σημείωσε ότι “μέσα στο 2021 ως Δήμος Καβάλας πληρώσαμε περί το 1600 εκ. και ο Δήμος Καβάλας από την έκπτωση που θα έχει στο κόστος λόγω αλλαγής θα ωφεληθεί περί το 1 εκ. ευρώ και έτσι από εκεί θα αποκομίσει και ένα όφελος 20% επιπλέον άρα θα αλλαχθούν χωρίς να βάλει ούτε ένα σεντς ο Δήμος Καβάλας.

Μέσα σε 10ετη ορίζοντα μιλάμε για όφελος περί των 4 εκ. για το Δήμο Καβάλας. Παράλληλα ο Δήμος Καβάλας κινείται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ενεργειακή κοινότητα, έχουν ήδη τελειώσει οι ΜΠΕ και ο φάκελος είναι στη ΔΕΗ ώστε 206 περίπου στρέμματα στη Λημνιά – Βουνοχώρι θα φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά και αυτό θα δώσει μια αυτονομία στο Δήμο Καβάλας προκειμένου να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για φωτισμό και σε 2500 νοικοκυριά θα λάβουν δωρεάν από το περίσσευμα του ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Όλα αυτά συζητήθηκαν στο ΔΣ και σύντομα θα έρθει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή”.

Προηγούμενο άρθροΕπιμελητήριο Καβάλας: Ποιες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες εγγραφής στο ΓΕΜΗ
Επόμενο άρθροΕνα μεγάλο ΟΧΙ απο τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/01/2-2023