Άμεσα θα ξεκινήσει με οριζόντια γεώτρηση η Ενεργειακή Αιγαίου την γεώτρησή της σε παραγωγικό επίπεδο στο Πεδίο του «Ε». Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας κ. Σωτήρης Χιωτάκης σημείωσε ότι πλέον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τεχνικά και θ ξεκινήσουν την επένδυση.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «προσδοκούμε πολλά από αυτό το κοίτασμα. Είναι μια γεώτρηση πάρα πολύ δύσκολη τεχνικά –αυτό αποδείχθηκε στην πράξη κι όχι μόνο στη θεωρία- διότι κατ’ αρχήν μιλάμε για μία οριζόντια γεώτρηση, κι όχι ακριβώς πάνω από το κοίτασμα. Από την εξέδρα Α του Πρίνου προς το κοίτασμα Ε.
Μια γεώτρηση με μήκος πάνω από 5-5,5 χιλιόμετρα, η μακρύτερη που έχουμε κάνει μέχρι τώρα στον κόλπο της Καβάλας. Κάτι το οποίο συνεπάγεται αρκετές τεχνικές δυσκολίες και είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Ακριβώς αυτή η δυσκολία είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε αργήσει κάποιους μήνες για την ένταξη αυτής της γεώτρησης σε παραγωγή, όπως θα θέλαμε.
Κι αυτό βέβαια είναι κι ένα δείγμα του ότι η επένδυση στο χώρο της έρευνας και της παραγωγής στο χώρο των υδρογονανθράκων δεν είναι απαραίτητα στρωμένη με ροδοπέταλα. Είναι κάτι το ιδιαίτερα απαιτητικό. Απαιτεί ιδιαίτερα καλό προγραμματισμό, καλή εκτέλεση και βέβαια απαιτεί και συνεχείς επενδύσεις. Διότι αυτούς τους περίπου τρεις μήνες που ήμασταν πίσω στον προγραμματισμό, αυτό συνεπάγεται αυξημένα κόστη για μας, διότι κανονικά δουλεύουν το γεωτρύπανο κι όλοι οι άνθρωποι, και την ίδια στιγμή λείπει μια παραγωγή την οποία είχαμε υπολογίσει διαφορετικά.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στην ανακοίνωσή μας χαμηλώσαμε την εκτίμηση για την παραγωγή του 2019. Πιστεύουμε ότι το Ε θα μπει τις επόμενες ημέρες αλλά το γεγονός ότι δεν έχει μπει, μας οδήγησε στο κάνουμε λόγο πλέον για ένα εύρος παραγωγής από 5 μέχρι 5,5 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο τη φετινή χρονιά, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή μας ήταν από 5 μέχρι 6».
ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ
Πρόσθεσε δε πως «Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για νέα άνοδο της παραγωγής, αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε οτιδήποτε άλλο θέμα, παραγωγή η οποία το 2018 έκλεισε κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τις 4 χιλιάδες βαρέλια, 4053 συγκεκριμένα, επίδοση που ήταν η καλύτερη που είχε πετύχει όχι μόνο η Energean αλλά συνολικά η παραγωγή στον Πρίνο από το 2001 και μετά. Τέτοιες επιδόσεις σε συνδυασμό με τη γενικότερη πορεία της εταιρείας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι που μας δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων που αποδεδειγμένα διαθέτει η λεκάνη του Πρίνου. Μιλάμε για 38-39 εκατομμύρια βαρέλια βεβαιωμένα αποθέματα και είναι σίγουρα ένα δέλεαρ για τα επόμενα χρόνια για μας και όλους όσοι εργάζονται στην εταιρεία».
Εφημερίδα Καβάλα



