Η Ελλάδα συνδέεται με τη Ρωσία με ισχυρούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες. Η πρόσφατη ενεργοποίηση της διακρατικής συνεργασίας των δύο χωρών (έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016), θεμελιώνει ισχυρή βάση για μονιμότερη συνέργεια. 

 
Στο πλαίσιο αυτό θα γυριστεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους Ρώσους καβαλιώτες (μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 πολλές οικογένειες Ρώσων εγκαταστάθηκαν). Το ντοκιμαντερ αυτό με τη στήριξη του Δήμου Καβάλας και τη βοήθεια του τοπικού Σωματείου Ρωσοελληνικής Κουλτούρας, αλλά και των απογόνων των Ρώσων εμιγκρέ, θα παρουσιάσει την ιστορία αυτών των ανθρώπων και πως συντέλεσαν στην ανάπτυξη της πόλης μας, αφού οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι της γνώσης και της επιστήμης.

Το πρωί της Παρασκευής 8 Απριλίου το δημαρχείο επισκέφθηκε, ο Αλεξέι Ποπόφ, Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. Τον Ρώσο Διπλωμάτη υποδέχτηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κα Κυριακή-Χιώτη Πρασσά και η Πρόεδρος της Δημωφέλεια κα Αναστασία Ιωσηφίδου, ενώ το κινηματογραφικό συνεργείο για τις ανάγκες των γυρισμάτων, επισκέφθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας τον Άγιο Ανδρέα του Δήμου Παγγαίου. 

Εκεί υπάρχει η Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, πρώην Μετόχι της Ρωσικής Σκήτης Αγίου Ανδρέα που υπήρχε στο Άγιο όρος . Για την ιστορία της Εκκλησίας μίλησε ο Δικηγόρος και Ιστορικός ερευνητής κος Θεόδωρος Λυμπεράκης, όπως και ο Εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης Λιγνός.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ θα συνεχίζουν τα γυρίσματα στην Καβάλα, θα επισκεφθούν το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, το ΙΛΑΚ, την παλιά πόλη, το Μουσείο Καπνού, το Λιμάνι κ.α..

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι εμπορικές σχέσεις και η προβολή του δήμου μας για τουριστική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα επικαιροποιεί τις παραδοσιακά καλές ελληνορωσικές σχέσεις.

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι επιτυχίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας με την εξιχνίαση ακόμη 2 κλοπών
Επόμενο άρθροΗ δήμαρχος Καβάλας στο νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων