18 Οκτωβρίου 2024, 16:05
16.6 C
Kavala

Νίκος Τσιλογιώργης: Ετοιμάζεται το 8ο Συμπόσιο Καβαλιώτικων Μελετών

Συστάθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του του Συμποσίου Καβαλιώτικων Μελετών που θα γίνει από 2-5 Μαΐου 2025. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Θασιακής Ένωσης Καβάλας κ. Νίκο Τσιλογιώργη στο εγχείρημα συμμετέχουν οι προσφυγικοί σύλλογοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο “Έγινε όντως στο Δημαρχείο Καβάλας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για την πραγματοποίηση του 8ου Συμποσίου Καβαλιώτικων Μελετών. Ήδη οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες ενώ το 8ο Συμπόσιο θα λάβει χώρα από 2 – 4 Μαΐου του 2025.

Έχει ήδη συσταθεί η Οργανωτική, η Επιστημονική και η Τιμητική Επιτροπή και σιγά σιγά αρχίζουν να φτάνουν οι πρώτες συμμετοχές, οι πρώτες δηλώσεις μια και το Συνέδριο θα είναι πανελλήνιο και ενδεχομένως διεθνές. Θα βρούμε τρόπο να συμμετάσχουν και επιστήμονες από τις γειτονικές χώρες.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας, την Εταιρεία Θασιακών Μελετών και συμμετέχουν οι Προσφυγικοί Σύλλογοι της πόλης μας. Δηλαδή Θρακική Εστία, Σύλλογος Μικρασιατών, Λέσχη Ποντίων, Στέγη Πολιτισμού Ν. Καρβάλης και βέβαια η Θασιακή Ένωση Καβάλας”.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης

– ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιστορικός, Κομνηνός Απότας

– ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ιστορικός, Κωνσταντίνος Χιόνης

-ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πρόεδρος Θασιακής Ένωσης, Νίκος Τσιλογεώργης

-ΤΑΜΙΑΣ: Ιστορικός – Εθνολόγος, Ευφροσύνη Μπόσκου

-ΜΕΛΗ: Πρόεδρος Θρακικής Εστίας, Νίκος Τσουμπάκης / Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης

-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”, Σοφία Τσίγκου / Πρόεδρος Λέσχης Ποντίων Καβάλας, Μιχάλης Τσουλφίδης .

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Η θεματική ενότητα τώρα σύμφωνα με τον συνομιλητή μας είναι “Όπως αποφασίστηκε, οι ανακοινώσεις των συνέδρων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τους πενήντα, θα αφορούν την περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος της 3ης Βουλγαρικής κατοχής (1944).

Πιστεύω και αυτό το Συνέδριο θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία ενώ έχουμε μια αρμονικότατη συνεργασία με το Δήμο Καβάλας και τους υπόλοιπους συλλόγους και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Η περιοχή μας, χρειάζεται πολλά. Υπάρχουν ιστορικά αποθέματα που δεν έχουν διερευνηθεί. Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο συνέδριο έγινε επί Δημαρχίας Τσανάκα, το 2017 και πιστεύω ότι και αυτό μια και έχουμε πολλούς και σημαντικούς τοπικούς ερευνητές της τοπικής ιστορίας πέρα από τα μεγάλα ονόματα, ήτοι Πανεπιστημιακοί από όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της χώρας μας.

Πιστεύω ότι κάθε συνέδριο έχει να προσφέρει κάτι και να συμπληρώσει κάποιες άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας. Και πρέπει η τοπική ιστορία να διερευνηθεί γιατί αν ξεχάσουμε το ιστορικό μας παρελθόν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Άρα πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Εμείς ως Εταιρεία Θασιακών Μελετών έχουμε μια μεγάλη εμπειρία. Ήδη το 2023 ολοκληρώσαμε και πραγματοποιήσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά οι άλλοι μια ανάλογη δράση και θα συνεχίσουμε μια προσπάθεια που ξεκίνησε επί μακαριστού Προκοπίου, μετά το ανέλαβε ο Δήμος Καβάλας, μετά ο αείμνηστος Νικόλαος Ρουδομέτωφ και τώρα επανερχόμαστε δριμύτεροι ώστε κάθε 4 χρόνια να πραγματοποιούνται αυτά τα συνέδρια τα οποία θα προσφέρουν στην τοπική μας ιστορία”.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Τέλος θύμισε ότι στην Θάσο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 112α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Θάσου με την Θασιακή Ένωση και την Εταιρεία Θασιακών Μελετών να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής και με εσπερίδα στο ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ με θέμα την Μητρόπολη Θάσου και τον Μητροπολίτη Γεώργιος Μισαηλίδη μια και η Θάσος είχε μέχρι το 1932 ξεχωριστή Μητρόπολη ενώ η Θασιακή θα τιμήσει και θα ανακηρύξει επίτιμο μέλος της τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο που τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις αυτές.

Hot this week

Δράσεις για την οδική ασφάλεια από την Π.Ε Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου...

Με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θάσου παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης

Χρόνια πολλά στην ελεύθερη Θάσο μας! Παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης...

Χρόνια πολλά Θάσο- Ημέρα της απελευθέρωσης η σημερινή

Σήμερα πραγματοποιείται ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Θάσου με...

Topics

Δράσεις για την οδική ασφάλεια από την Π.Ε Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου...

Με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θάσου παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης

Χρόνια πολλά στην ελεύθερη Θάσο μας! Παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης...

Χρόνια πολλά Θάσο- Ημέρα της απελευθέρωσης η σημερινή

Σήμερα πραγματοποιείται ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Θάσου με...

Φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας στην Καβάλα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου σε...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες