Νέο επίδομα 600 ευρώ ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – Ποιους αφορά

Το επίδομα αυτό θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο. Θα είναι ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το πρόγραμμα αυτό, είπε, θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επιταγές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου, καθώς και διευκρινίσεις για τους πρωτογενείς και δευτερογενείς ΚΑΔ, ώστε εκτός από τον κύριο Κωδικό Ατομικής Δραστηριότητας η περίμετρος να καταλαμβάνει και τους δευτερεύοντες. Την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης πολλοί περισσότεροι ΚΑΔ, ενώ παράλληλα υπάρχουν κάποιοι ΚΑΔ που πρέπει να εξετασθούν ιδιαιτέρως εάν έχουν πληγεί, όπως π.χ. σούπερ μάρκετ και τράπεζες.

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να «τρέξουν γρηγορότερα» για να διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα και να τηλεφωνήσουν στους πολίτες με πρόταση αναστολής των υποχρεώσεών τους. Τόνισε δε, ότι όλες οι κλήσεις (π.χ. από εισπρακτικές εταιρείες) πρέπει να αφορούν μόνον σε ρυθμίσεις. Ενώ, εντός του Απριλίου θα εξετασθεί εκ νέου τι θα γίνει με το θέμα της λήξης στις 30 Απριλίου του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης:

*Για τη χρήση του «μαξιλαριού», ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν όταν χρειαστεί, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος δανεισμού και την εξέλιξη της κρίσης και τις ανάγκες της χώρας. «Εάν δεν είχαμε την κρίση, θα είχαμε ήδη ξαναβγεί στις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν θα βγούμε με απαγορευτικό κόστος, ούτε θα είμαστε επισπεύδοντες».

*Από πολιτική μείωσης των φόρων, υπάρχει τώρα πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών. Ωστόσο, η στρατηγική μείωσης των φόρων δεν αλλάζει.

*Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο, απάντησε πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

*Οι συνολικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους υπερβαίνουν τον μισθό, καθώς εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, υπάρχουν, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, η έκπτωση 25% για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και οι κινήσεις από τις τράπεζες.

*Σύμφωνα με το βασικό σενάριο (διάρκεια κρίσης έως τον Ιούνιο), η ύφεση- με τα σημερινά δεδομένα- θα είναι στην Ελλάδα προς το 3%, ενώ στην Ευρώπη- όπως προβλέπει και η ΕΚΤ- στο 5%. Εάν καθυστερήσει εφέτος η ανάκαμψη των οικονομιών, η ύφεση στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 8,7%. Στην Ελλάδα, εφέτος μπορεί να υπάρχει θέμα με τον τουρισμό από το εξωτερικό.

*«Προφανώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα δημιουργικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη», λόγω της στάσης της Γερμανίας και άλλων κρατών για τη μη έκδοση του ευρωομόλογου. Η χρήση της «προληπτικής γραμμής στήριξης» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), θα έχει Μνημόνιο Συνεργασίας (EMU), ενώ είναι ανοικτά τα ζητήματα για την προσβασιμότητα, το ύψος των κεφαλαίων που θα ληφθούν, η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Πηγή:www.newsit.gr

Hot this week

Υπογραφή σύμβασης του έργου: Ασφαλτοστρώσεις Δρόμων Δήμου Θάσου 2026

Σήμερα, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026, στο Γραφείο του Δημάρχου...

ΠΑΣΟΚ Καβάλας: Από τα 25 εκατ. ευρώ θέλουμε συγκεκριμένα έργα για Καβάλα και Θάσο

Συγκεκριμένες απαντήσεις για την αξιοποίηση των 25 εκατ. ευρώ...

Παράδοση σκυτάλης της προεδρίας του ΤΕΕ ΑΜ θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Σωτήρης Λαζαρίδης

Την σκυτάλη της προεδρίας του ΤΕΕ ΑΜ θα παραδώσει...

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Έχει περάσει η εποχή που η Καβάλα ήταν το ”κακό παιδί” της Περιφέρειας

Για τη συνεχή ενίσχυση των υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας...

Φώτης Πούλος: Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα

Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο διαμορφώνονται...

Topics

Υπογραφή σύμβασης του έργου: Ασφαλτοστρώσεις Δρόμων Δήμου Θάσου 2026

Σήμερα, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026, στο Γραφείο του Δημάρχου...

ΠΑΣΟΚ Καβάλας: Από τα 25 εκατ. ευρώ θέλουμε συγκεκριμένα έργα για Καβάλα και Θάσο

Συγκεκριμένες απαντήσεις για την αξιοποίηση των 25 εκατ. ευρώ...

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Έχει περάσει η εποχή που η Καβάλα ήταν το ”κακό παιδί” της Περιφέρειας

Για τη συνεχή ενίσχυση των υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας...

Φώτης Πούλος: Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα

Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο διαμορφώνονται...

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων στο Δήμο Καβάλας

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Πυρασφάλειας του Δήμου φροντίζει...

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά από φλεγόμενο αυτοκίνητο στα Λουτρά Ελευθερών

Με επιτυχία αντιμετωπίζεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ύστερα από...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες