Νέα προκλητική δήλωση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στα Κατεχόμενα, μετά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, όχι της έντασης».

Εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα ότι δημαγωγεί. «Κλαίγεται», είπε «στη διεθνή κοινότητα λέγοντας «Η Τουρκία θα μας επιτεθεί».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο περιστατικό που είχε γίνει πριν από έναν χρόνο στη συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει με τον Νίκο Δένδια λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Δένδιας είχε πει πριν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ότι δεν θα πει κάτι αρνητικό και περιμέναμε ότι δεν θα το κάνει. Στην συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις. Και το λέω αυτό για να δείξω ποιος έχει αρνητική συμπεριφορά. Δεν περιμέναμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μας εγκωμιάσει στο Κογκρέσο ή στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Τσαβούσογλου: Επίδειξη ισχύος στους Τουρκοκυπρίους

Περισσότερο λάδι στην φωτιά, που άναψε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα η δημοσιοποίηση των προνοιών του οικονομικού πρωτοκόλλου Άγκυρας-κατεχομένων, έριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από το Σάββατο στην κατεχόμενη Κύπρο.

Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να διασκεδάσει τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων για την πρόθεση της Άγκυρας να επιβάλει τη βούληση της στα εσωτερικά της κοινότητας, ο κ Τσαβούσογλου επέλεξε τον δρόμο της επίδειξης ισχύος προς όλους όσοι αντιδρούν στην διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τουρκικές οργανώσεις, αφήνοντας εκτός του προγράμματός του επαφές με τις οργανώσεις των Τουρκοκύπριων γιατρών, δικηγόρων, δασκάλων και δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα έστειλε σαφές μήνυμα προς τις εν λόγω οργανώσεις πως η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει σε αυτούς που προσπαθούν να διαταράξουν την ενότητα», να το πετύχουν.

Διαδηλώσεις για την «παράδοση στην Τουρκία»

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί, σύμφωνα με την DW, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναβρασμός, ο οποίος μεταφράστηκε σε πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο, για «ανακοπή της πολιτικής παράδοσης της κυβέρνησης των Τουρκοκυπρίων στην Άγκυρα.

Τα περί παράδοσης σχετίζονται με τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας, οι οποίες εν πολλοίς μεταφέρουν τις πρακτικές διακυβέρνησης στην Τουρκία στα κατεχόμενα. Ενδεικτικά το πρωτόκολλο προνοεί τον περιορισμό στο δικαίωμα της συνάθροισης και διαδήλωσης αλλά και πρόνοιες που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στον Τύπο. Για την πρόνοια αυτή την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μελών των συντεχνιών των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αναχωρήσεις απόψε για την Τουρκία μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ.

Προηγούμενο άρθρο«Φουσκώνει» η επιδότηση στα καύσιμα – Διευρύνονται οι δικαιούχοι
Επόμενο άρθροΜε κάρτα η πληρωμή ακόμη κι ενός καφέ – Τα νέα «ήθη και έθιμα» στις καθημερινές συναλλαγές