Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και οι εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας Φραγγίδη-Κουτσού, υπέγραψαν την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 τη σύμβαση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής εδαφοβελτιωτικού υλικού από πράσινα απόβλητα.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στο αγρόκτημα των Κρηνίδων, περίπου 1.800 μέτρα από τα όρια του οικισμού και θα περιλαμβάνει:
🔸️Γεφυροπλάστιγγα μετά του απαραίτητου οικίσκου για τη ζύγιση του εισερχόμενου υλικού
🔸️Χώρο υποδοχής των πρασίνων αποβλήτων
🔸️Σύστημα τεμαχισμού των πράσινων αποβλήτων
🔸️Kόσκινο
🔸️Χώρο κομποστοποίησης
🔸️Χώρο ωρίμανσης του υλικού και
🔸️Χώρο προσωρινής αποθήκευσης του εδαφοβελτιωτικού.
🟠 Επίσης, σύμφωνα με τη Σύμβαση, στο γεωτεμάχιο θα τοποθετηθεί φωτισμός και θα φυτευτούν περιμετρικά ειδικά δέντρα για την απόκρυψή του.

Τα πράσινα απόβλητα του Δήμου (κλαδέματα κλπ) θα οδηγούνται στη μονάδα και, μετά από ελεγχόμενη βιοξείδωση, θα μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Δήμου, ενώ, μελλοντικά, θα εξεταστεί η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσής του.

Προϋπολογισμός: 532.110,57€

Ο κ. Μουριάδης, με την ευκαιρία, μίλησε για τη σημαντικότητα των ενεργειών του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
🔹️στην επέκταση που γίνεται του Χώρου Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
🔹️στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας, για την οποία, εντός της εβδομάδας αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης, οπότε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθεί
🔹️στην μονάδα κομποστοποίησης, η οποία θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων, τα οποία σήμερα οδηγούνται στον Χώρου Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή θρυμματίζονται και εναποτίθενται σε διάφορα σημεία του Δήμου.
🔵 Τόνισε, δε, ότι εντείνεται η προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων, που οδηγούνται στην ταφή, διότι με απόφαση της Κυβέρνησης θα επιβληθεί Τέλος Ταφής, το ύψος του οποίου για το 2022 θα είναι 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, το 2023 θα ανέλθει στα 30 ευρώ και θα αυξάνεται μέχρι να φτάσει στα 50 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι, για τον Δήμο Καβάλας, για φέτος θα υπάρξει επιβάρυνση στο κόστος διαχείρισης ύψους 250.000 ευρώ, ενώ του χρόνου θα φτάσει στα 350.000 ευρώ.
Προσπαθούμε, τουλάχιστον η ΔΙΑΜΑΘ και οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας, να αποτρέψουμε την επιβολή αυτού του Τέλους, δίχως, όμως, να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε, διότι και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το επιβάλλει, ακολουθώντας επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα ακριβό σπόρ, απαραίτητο, όμως, διότι είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Άρα, επιδιώκουμε την μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στη ταφή, ώστε να είναι μειωμένο και το επιπλέον κόστος του Τέλους Ταφής».

Τέλος, επισήμανε ότι «ο στόχος μέχρι το 2030 είναι τα απορρίμματα που θάβονται να αποτελούν το 10% των παραγομένων. Κι επειδή η Ανακύκλωση δεν μειώνει δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων, λύση είναι η παραγωγή δευτερογενούς ενέργειας στις μονάδες επεξεργασίας, όπως αυτή που θα αποκτήσει ο Δήμος Καβάλας».

Παρών ο σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανακύκλωσης, Κώστας Κητής, ο οποίος, όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος, ετοιμάζει πιλοτική πρόταση με τίτλο «Πληρώνουμε τόσο όσο πετάμε», για την οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΔιακοπή υδροδότησης την Τρίτη σε περιοχές της Καβάλας
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα πόλο του ΝΟΘΑΚ